Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος: Η πολιτική γκάφα της Μέϊ και ο άθλος του Κόρμπιν



















 

 





Αν για τον Ντέϊβιντ Κάμερον αποδείχθηκε τραγικό λάθος η επιμονή του -παρότι ουδείς τον πίεζε- να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα αλλοπρόσαλλο δημοψήφισμα με το δίλημμα Brexit ή Bremain, για την Τερέζα Μέϊ η απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αποδεικνύεται ιστορική πολιτική γκάφα.

Δεν είναι μόνο η αδυναμία των Τόρις να σχηματίσουν κυβέρνηση, ούτε καν η μείωση της δύναμής τους σε ολόκληρη την επικράτεια. Η Μέϊ ξεκίνησε την προεκλογική καμπάνια της (με την απεγνωσμένη επιθυμία από “διορισμένη” να γίνει εκλεγμένη πρωθυπουργός) με πάνω από 20 μονάδες διαφορά από τους Εργατικούς και είδε τον Τζέρεμι Κόρμπιν μία ανάσα πίσω της.
Για τον ηγέτη των Εργατικών το εκλογικό αποτέλεσμα ισοδυναμεί με δυναμική πολιτική επιστροφή και αναμφισβήτητα αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες. Και όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία.
Το γεγονός ότι περίπου 1.000.000 νέοι έσπευσαν τις τελευταίες μέρες πριν τις κάλπες να εγγραφούν αποφασισμένοι να ψηφίσουν αποτελεί επίτευγμα του Κόρμπιν. Το γεγονός ότι προηγείται (σύμφωνα με τα αποτελέσματα) σημαντικά στις νεότερες ηλικίες (18-35) αποτελεί δίχως άλλο μία ελπιδοφόρα εξέλιξη για τους Εργατικούς. Και αυτό φαίνεται ότι δεν το κέρδισε μόνο σε αντιδιαστολή με το ακραία συντηρητικό πρόγραμμα της Μέϊ αλλά και πρωτογενώς με τις παρεμβάσεις του. Κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης, όπου δεσμεύθηκε στη μείωση ή και κατάργηση των εξαιρετικά υψηλών διδάκτρων που πληρώνουν οι οικογένειες των νέων φοιτητών.
Η Μέϊ θα προσέλθει πολιτικά αδύναμη στη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για τις συμφωνίες υλοποίησης του Brexit και της νέας σχέσης με την Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες ενισχύονται ιδιαίτερα έναντι του Λονδίνου και αυτό θα έχει αντανάκλαση ακόμα και στις ευρωατλαντικές σχέσεις και ειδικότερα στη συμμαχία Ηνωμένου Βασιλείου- ΗΠΑ, κάτι που αποτελούσε το εναλλακτικό σχέδιο στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ και της Τερέζα Μέϊ.
Όπως σημειώνουν βρετανοί αναλυτές, το πλήγμα που υπέστη η Τερέζα Μέι στις βουλευτικές εκλογές κινδυνεύει να αλλάξει τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις οποίες η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σημαντικά αποδυναμωμένη. Χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η επικεφαλής των Συντηρητικών δεν απέτυχε μόνο να ενισχύσει τη δύναμη του κόμματός της. Δυσχέρανε την ικανότητά της να επιβάλει τη γραμμή της στη διάρκεια των συζητήσεων με τις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα ημέρες, εκτιμούν οι ειδικοί.
Υπέρμαχος ενός «σκληρού» Brexit, που περιλαμβάνει την αποχώρηση από την ενιαία αγορά, η Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές με στόχο να εδραιώσει τη θέση της.
Αντίθετα «βρέθηκε σημαντικά αποδυναμωμένη», υπογραμμίζει ο Κιθ Φέδερστοουν, ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής στο London School of Economics.
«Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο ούτε από τη (Γερμανίδα καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ, ούτε από τον (Γάλλο πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν, ούτε από κανέναν. Αυτό αλλάζει τη δυναμική», επιμένει ο πολιτικός επιστήμονας Πολ Κέλι.
Το πρόβλημα της Μέι είναι διπλό: Σε διεθνές επίπεδο, η φήμη της δέχθηκε ένα πλήγμα. «Πλέον όταν υποβάλει τα αιτήματά της» στους Ευρωπαίους εταίρους της, «εκείνοι θα μπορούν να πουν: ?πολύ καλά, αλλά θα δούμε?», επισημαίνει ο Κέλι.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει δυσκολίες για να επιβληθεί και στο εσωτερικό των Συντηρητικών, ενώ κινδυνεύει να είναι πιο επιρρεπής στις πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της.
«Αν διέθετε ισχυρή εντολή, θα μπορούσε να διευθετεί θέματα όπως τα χρήματα που ζητούν οι Βρυξέλλες από το Λονδίνο. Όμως τώρα θα πρέπει πρώτα να λύνει τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός της, όπου κάποιοι θα πουν ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε μία πένα στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο Κέλι.
“Και το τέλος της πολιτικής της καριέρας», εκτιμά ο Μάικ Φιν, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Warwick.
Τώρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει τίποτε. Από την προκήρυξη νέων εκλογών μέχρι την παραίτηση της Τερέζα Μέϊ, τηρώντας την πολιτική παράδοση στους Τόρις. Ή θα παραμείνει στη Ντάουνιγκ Στριτ διατηρώντας στο Κοινοβούλιο μια σχετικά μικρή και εύθραυστη πλειοψηφία στηριζόμενη σε συμμάχους. Το πολιτικό τοπίο στο Λονδίνο είναι, ωστόσο, ρευστό και αυτό θα έχει παρενέργειες πέραν της Μάγχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου