Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Γ. Κύρτσος: Διχασμένοι οι Βρετανοί Συντηρητικοί – Ο Κόρμπιν μπορεί να γίνει «φάρος» για την ευρωπαϊκή Αριστερά-Την εκτίμηση ότι οι Συντηρητικοί της Βρετανίας εν πολλοίς πλήρωσαν στις εκλογές τον διχασμό τους σε «φιλοευρωπαίους» και μη διατύπωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο.


























«Μερικά πράγματα τα έχεις ή δεν τα έχεις» είπε ο κ. Κύρτσος για την Τερέζα Μέι, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την «θατσερικής» υφής προεκλογική καμπάνια της (ειδικότερα την εξαγγελία του περιβόητου «φόρου άνοιας» για τους ηλικιωμένους), αλλά και με το κατά πόσο εμφανίζουν εσχάτως γενική αδυναμία να αφουγκραστούν τα κοινωνικά ρεύματα οι ηγεσίες των Συντηρητικών (δοθέντος ότι ο Κάμερον έκανε δημοψήφισμα για να επικρατήσει το Remain στην ΕΕ, αλλά… «βγήκε» Brexit).    


Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, αρκετοί παραδοσιακοί υποστηρικτές  των Συντηρητικών ψήφισαν τους Εργατικούς του Κόρμπιν, αντιδρώντας στην προοπτική ενός «σκληρού Brexit», την οποία πρεσβεύει η Μέι.



«Κάποιοι από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην επικράτηση του Brexit έχουν αποδυναμωθεί» εκτίμησε ο κ. Κύρτσος, ερμηνεύοντας και υπό αυτό το πρίσμα την ήττα του ευρωσκεπτικιστικού  UKIP, που έμεινε χωρίς έδρα. Και πρόσθεσε:



«Πολλοί υπολόγιζαν στις στενές οικονομικές κι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Τώρα όμως οι ΗΠΑ έχουν προεδρία Τραμπ, άντε να συνεννοηθείς μαζί του… Ακουγόταν πως αν η Βρετανία, ως μέλος της ΕΕ, δεχόταν περισσότερους μετανάστες, τότε αναλογικά θα έρχονταν και περισσότεροι ισλαμιστές. Τις επιθέσεις όμως δεν τις κάνουν νεοφερμένοι, αλλά άτομα που διαμένουν επί χρόνια στη χώρα». 



«Ένα θετικό κι ένα αρνητικό βλέπω στη συγκυβέρνηση με το DUP». 



Ερωτηθείς κατά πόσο οι εσωκομματικές επικρίσεις σε βάρος της Τ. Μέι οφείλονται στις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις  ή σε «κριτήρια καριέρας» και ανταγωνισμούς τέτοιου είδους, ο κ. Κύρτσος είπε ότι συνυπάρχουν αμφότερα. «Οι προσωπικές πολιτικές ανέκαθεν ανθούσαν στις τάξεις των Βρετανών Συντηρητικών», ανέφερε.



Σύμφωνα με τον κ. Κύρτσο, το γεγονός ότι τώρα οι Συντηρητικοί στηρίζονται στο δεξιό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας  (DUP) για να κυβερνήσουν εμπεριέχει μια αρνητική και μία θετική πλευρά. Η αρνητική, όπως είπε, σχετίζεται με την ιδιότητα του κόμματος αυτού ως κοινωνικά υπερ- συντηρητικού (έχει ταχθεί εναντίον των εκτρώσεων και των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, αρνείται – αλά  Τραμπ- την κλιματική αλλαγή, κλπ).  Η κυβερνητική συνεργασία με το κόμμα αυτό, είπε ο κ. Κύρτσος, μοιραία θα δυσχεράνει κάθε προσπάθεια των Συντηρητικών να διαμορφώσουν μια πιο σύγχρονη, «ανοιχτόμυαλη» φυσιογνωμία.



Από την άλλη πλευρά, όμως, σημείωσε ο ευρωβουλευτής, η ιδιότητα του DUP ως Ιρλανδικού κόμματος σε συνάρτηση με τις ιρλανδικές επιθυμίες και προτεραιότητες, ωθεί τα πράγματα προς ένα ήπιο Brexit. «Αυτό θεωρώ ότι είναι το θετικό με το νέο κυβερνητικό σχήμα».  



« Ο Κόρμπιν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση».



Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο των Εργατικών, ο κ. Κύρτσος αναφέρθηκε και στην προσωπικότητα του ηγέτη τους, Τζέρεμι Κόρμπιν. Είπε μεταξύ άλλων:



«Είναι εξαιρετικά έμπειρος και ήρεμος πολιτικός. Εντυπωσιάζει η ηρεμία του, που τη διατήρησε ακόμη και όταν εντείνονταν οι εναντίον του επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εσωκομματικών, από την πτέρυγα των ‘μπλερικών’. Εκπροσωπεί τη γραμμή της αριστερής στροφής στο Εργατικό Κόμμα. Προσωπικά θεωρώ πώς πολλά από όσα λέει είναι ξεπερασμένα (…). Θεωρώ ότι είναι ρίσκο, σε εποχές παγκοσμιοποίησης, να τάσσεσαι υπέρ της αύξησης των δημοσίων δαπανών. Αλλά η γραμμή του είναι καθαρή. Θεωρώ ότι ο Κόρμπιν μπορεί να γίνει «φάρος», σημείο αναφοράς για την αριστερόστροφη σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, έστω κι αν φεύγει η χώρα από την ΕΕ. Θα μπορούσε δηλαδή να γίνει το αντίβαρο στη σημερινή Γαλλία, όπου όλα δείχνουν ότι θα θριαμβεύσει ο νεοφιλελεύθερος Μακρόν».     



«Θα μας επηρεάσει και εμάς το Brexit».



Τέλος, ο κ. Κύρτσος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Όχι μόνο, όπως είπε, επειδή θα λείψει η βρετανική συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ, με αποτέλεσμα να επανεξεταστούν κονδύλια, δαπάνες και ενισχύσεις. Αλλά και επειδή, όπως ανέφερε, η Βρετανία «που παρουσιάζει πλέον αδυναμίες στον βιομηχανικό τομέα πιθανότητα θα προσπαθήσει τώρα να γίνει ελκυστική ως ένα είδος φορολογικού παραδείσου κι αυτό ενδέχεται  να λειτουργήσει ανταγωνιστικά ως προς τη δική μας ναυτιλία». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου