Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Η πολιτική μυωπία της Τερέζα Μέι
















 



“Κάθε ψήφος για τους Συντηρητικούς θα με κάνει δυνατότερη για καλύτερη διαπραγμάτευση για το Brexit. Ήρθε η ώρα να δώσετε στη χώρα τη δυνατή κυβέρνηση που χρειάζεται. Οι επιλογές είναι δύο: Ή μια δυνατή και σταθερή ηγεσία των Συντηρητικών ή μια ασταθής συγκυβέρνηση υπό τον Κόρμπιν”. 
Αυτά έλεγε η Τερέζα Μέι μια Τρίτη του Απριλίου, έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ, όταν ζητούσε πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας προφανώς ότι ήταν καβάλα στ’ άλογο, και θα είχε τη δυνατότητα να στείλει τους Εργατικούς στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και να ενισχύσει τη θέση της στο στρατόπεδο των Τόρυδων. 
Αυτή της η εκτίμηση ξεχείλιζε τόση αλαζονεία, που κατάφερε να θυμώσει πολλούς πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που θεώρησαν ότι το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η ενίσχυση της προσωπικής της θέσης.
Βέβαια, ακόμη περισσότερο μέτρησε για τη λαϊκή ετυμηγορία το ξήλωμα του συστήματος Υγείας από το κόμμα της Μέι, αλλά και, μετά την επιστροφή της τρομοκρατίας στη Βρετανία, η υπενθύμιση ότι εκείνη ήταν η υπουργός Εσωτερικών που φρόντισε για μεγάλες περικοπές προσωπικού στην αστυνομία.
Η “σιδηρά κυρία Νο 2”, όπως την επαινούσε ο φίλιος Τύπος, έκανε δύο σημαντικά λάθη:
Πρώτον, υπέθεσε ότι μια ευρεία πλειοψηφία των Βρετανών συμφωνούσε με τη γραμμή της του “σκληρού” Brexit, πλην όμως οι περισσότερες έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι Βρετανοί, ειδικά οι νεότεροι, θέλουν και στο μέλλον να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. χωρίς βίζα και ενδεχομένως να δουλεύουν εκεί.
Δεύτερον, επέμεινε, όπως και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της Γηραιάς Αλβιόνας, να παρουσιάζει τον αντίπαλό της, τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ως “φίλο των τρομοκρατών” και “τρελαμένο αριστερό εξτρεμιστή”, άρα παντελώς ανίκανο να διαχειριστεί τη διακυβέρνηση της χώρας, πόσο μάλλον τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Πολλοί ψηφοφόροι, όμως, ειδικά οι νεότεροι, είδαν στο πρόσωπο του Κόρμπιν τον άνθρωπο που επιτέλους είδε και θέλησε να δώσει τη μάχη ενάντια στην κοινωνική αδικία στη Βρετανία. Και του έδωσαν ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό προχθές, ενώ μόνο λίγες εβδομάδες νωρίτερα οι “αναλυτές” και πολλά στελέχη των ίδιων των Εργατικών, πιστά στην παράδοση του Μπλερισμού, προέβλεπαν τη συντριβή του.
Και τώρα; Η Μέι πιθανότατα θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ ο βαθμός δυσκολίας των διαπραγματεύσεων για το Brexit θα χτυπήσει ταβάνι.
Συνολικά, το αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης έκανε πολύ κόσμο να χαμογελάσει. Πρώτα απ’ όλα την ευρωπαϊκή Αριστερά, που στήριξε τον Κόρμπιν από την αρχή. Αλλά και πολλούς στις Βρυξέλλες που ήθελαν να κοπεί η φόρα της Μέι, αλλά έβλεπαν στους εφιάλτες τους την επικράτηση του Κόρμπιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου