Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Νόμος και τάξη









Ο θάνατος του μικρού αγοριού στο Μενίδι ήταν έγκλημα και τραγωδία ταυτόχρονα. Εάν κάτι ανάλογα τραγικό συνέβαινε κάπου αλλού, στη λεβεντομάνα Κρήτη για παράδειγμα, η δημόσια συζήτηση που θα ξεσπούσε θα επικεντρωνόταν στην αλόγιστη χρήση όπλων, στην εγκληματική συνήθεια να πυροβολούν διάφοροι παλικαράδες σε γάμους, γιορτές και πανηγύρια. 
Επειδή έγινε κοντά στον καταυλισμό των Ρομά, η συζήτηση ξεστράτισε επικίνδυνα. Και ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της... συζήτησης, φτιάχνοντας κλίμα αυτοδικίας. Διάφοροι ύποπτων αποχρώσεων κουκουλοφόροι αποφάσισαν, λέει, να πάρουν τον νόμο (;) στα χέρια τους.
Προφανώς και είναι υποχρέωση της αστυνομίας να βρει και να συλλάβει αυτόν που έριξε τη μοιραία πιστολιά η οποία σκότωσε το παιδί. Προφανώς είναι δουλειά της αστυνομίας να βάζει φρένο στην παραβατικότητα, είτε πρόκειται γι' αυτή των Ρομά στο Μενίδι, είτε για αυτή των νονών που προσφέρουν προστασία στα νότια προάστια της Αθήνας. 
Αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καίει σπίτια υποτιθέμενων ή μη υπόπτων, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει πετροπόλεμο στο όνομα του νόμου. Ούτε να δείχνει κατανόηση για τη... δίκαιη οργή των κουκουλοφόρων. Ούτε, βεβαίως, να παίζει το χαρτί του φόβου, λες και ολόκληρη η χώρα είναι μια “no go area”, ένα ζοφερό γκέτο, βγαλμένο από κόμικ σκοτεινών υπερηρώων, στο οποίο η ζωή των πολιτών απειλείται κάθε ώρα και στιγμή.
Εάν άκουγε κανείς αυτές τις μέρες τους πολιτευτές της Ν.Δ., που αποφάσισαν να σηκώσουν το θέμα “νόμος και τάξη” με αφορμή το Μενίδι, θα πίστευε ότι από την ημέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα έχει γίνει... Σικάγο με τις ευλογίες των κυβερνώντων. Κι ότι εάν ήταν αυτοί στην εξουσία, το παιδί θα ήταν ζωντανό και το Μενίδι παρθεναγωγείο.
Αυτή είναι η μόνιμη συνταγή της Δεξιάς απανταχού της Γης, καθώς θεωρεί ότι έχει το μονοπώλιο στην... ευνομία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, φωνασκεί υπέρ του “νόμου και της τάξης” και η ρατσιστική Ακροδεξιά, προσπαθώντας να πείσει ότι το έγκλημα είναι στα γονίδια κάποιων. Και καλό θα ήταν αυτή την άθλια... επιχειρηματολογία να μην την υιοθετήσει κανένας άλλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου