Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Μερικές στιγμές του Σκάι, για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου


Οι «δημοσιογράφοι» μας περνάνε δύσκολες ώρες
Ελευθερία του Τύπου. Μια υπόσχεση του δυτικού πολιτισμού, που φαντάζει πιο ανεκπλήρωτη και από το «αν δουλέψεις αρκετά σκληρά μπορείς να γίνεις εκατομμυριούχος». Και όπως οι περισσότερες κούφιες υποσχέσεις, δε θα μπορούσε να μην έχει και αυτή μια Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη από τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και κάποια ΜΚΟ που θα μετράει τα επίπεδά της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Να, σαν τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα ας πούμε, οι οποίοι κατατάσσουν την Ελλάδα στην 88η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά την ελευθερία του τύπου για το 2017, πίσω από χώρες δηλαδή όπως την Ουγγαρία, το Κόσοβο, το δικτατορικό καθεστώς της Αϊτής και τις ΗΠΑ.

Μια κατάταξη αρκετά περίεργη, η οποία βέβαια μπορεί αν εξηγηθεί αρκετά εύκολα αν πιστέψουμε τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, όταν λένε πως την κατάταξή τους τη δημιουργούν, έχοντας στείλει ένα ερωτηματολόγιο σε επαγγελματίες των ΜΜΕ, σε δικηγόρους και σε κοινωνιολόγους στις διάφορες χώρες που μετράνε στην κατάταξη. Και εμείς αν ήμασταν εργαζόμενοι στο Πρώτο Θέμα για παράδειγμα, μάλλον θα απαντούσαμε πως η ελευθερία μας καταπιέζεται και δε μας αφήνουν να γράψουμε αυτά που πραγματικά θα θέλαμε. Ό,τι δηλαδή έκανε στην πραγματικότητα πέρισυ τέτοια μέρα ο κ. Σπύρος Γκουτζάνης του Πρώτου Θέματος ή ο πολύ πιο αγαπητός μας Κωνσταντίνος Μπογδάνος στο σταθμό του Σκάι:με το να γίνει ο πρώτος δημοσιογράφος στην ιστορία της ανθρωπότητας που παραδέχεται ότι φοβάται, όχι το «απολυταρχικό καθεστώς», αλλά το να κυκλοφορήσει στο δρόμο…
Μπορούμε όμως να πούμε ότι η Ελευθερία του Τύπου και οι δημοσιογράφοι των μεγάλων ΜΜΕ περνάνε τόσο δύσκολες ώρες όσο θα θέλανε να πιστεύουμε; Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά μαζέψαμε παρακάτω μερικά ενδεικτικά στιγμιότυπα του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι (δεν έχουμε κάτι προσωπικό με το συγκεκριμένο κανάλι, απλά το σιχαινόμαστε), τα οποία παρόλη την πίεση του καθεστώτος, κατάφεραν να βγουν στον αέρα, να φτάσουν μέχρι τα μυαλά μας και να μας ενημερώσουν.
1. Skai Statistics

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια του Σκάι, να κάνει δημοσιογραφία, μαθηματικά, γραφήματα και λειτούργημα, την ίδια στιγμή. Με το δημοσιογραφικό αυτό αριστούργημα, να συμπίπτει κατά τραγική ειρωνεία με την παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο Σκάι προσπάθησε να μας ενημερώσει για το σύγχρονο Φαρ Ουέστ που διαδραματίζεται στα επικίνδυνα και απόκοσμα σοκάκια των Εξαρχείων, καθώς και ότι καμιά φορά το νούμερο 28 μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 57…

2 Skai statistics again

3 Skai Statistics yet again

Σε μια ακόμα περίπτωση, βλέπουμε τον τύπο που φτιάχνει τα γραφήματα του Σκάι, να θεωρεί πως αν πάρει το 43% μιας σπανακόπιτας, έχει φάει τόση όση έχει φάει αυτός που πήρε το 57%, πράγμα που μας κάνει να καταλαβαίνουμε γιατί βλέπουμε τόσο συχνά να διατυπώνεται από «δημοσιογράφους» του καναλιού, η άποψη πως αν περνάει καλά το αφεντικό, θα περνάει και ο εργάτης…

4. Ο Σκάι και το κανονάκι στην Ταξίμ


Από κεκτημένη ταχύτητα μάλλον, ο Σκάι φαινόταν πρόθυμος να στηρίξει οποιοδήποτε αυταρχικό καθεστώς, είτε αυτό αφορούσε τη χώρα όπου δρα επαγγελματικά, είτε όχι. Όπως ας πούμε έκανε με το νεκρό διαδηλωτή στην Ταξίμ που σκότωσαν οι αστυνομικές δυνάμεις και που όπως μας ενημέρωνε ο Σκάι, είχε προκαλέσει την αύρα της αστυνομίας πριν δεχθεί μια ριπή από το «κανονάκι».
5 Ο Σκάι και η Μαρφίν
Τέσσερα χρόνια πριν, οι συγγενείς των θυμάτων της Marfin με επιστολή τους ζητούσαν την καταδίκη των δραστών του εμπρησμού στη Marfin, αλλά και των υπευθύνων της τράπεζας για παραλείψεις που οδήγησαν στο θάνατο των ανθρώπων. Συγκεκριμένα η επιστολή, ανέφερε:
Ακριβώς χίλιες ημέρες μετά τον εμπρησμό της Marfin, που επέφερε το χαμό της Αγγελικής και του κυοφορούμενου παιδιού μας, της Παρασκευής και του Νώντα, η οικογένειά μας παρακολουθεί υπομονετικά τις εξελίξεις στο θέμα της απόδοσης ευθυνών και απονομής δικαιοσύνης για τα γεγονότα της 5ης Μαΐου. Προσδοκούμε τη λυτρωτική για εμάς και τη μνήμη των ανθρώπων μας καταδίκη, τόσο των εμπρηστών, φυσικών αυτουργών, όσο και των υπευθύνων της εργοδότριας τράπεζας Μarfin, που με τις εγκληματικές παραλείψεις τους εξανάγκασαν τους εργαζόμενους να υποστούν αυτό το μαρτυρικό θάνατο.
Βέβαια το κομμάτι της επιστολής που είναι σε έντονο φόντο δε διαβάστηκε ποτέ:

6. Σκάι και Χρυσή Αυγή
Ο Σκάι φαίνεται πως διατηρεί πάντα μια πουπουλένια θέση στην καρδιά του για το κόμμα που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Συμπέρασμα που προκύπτει, όχι μόνο από τα γραφήματα που τεντώνει για χάρη του, ούτε μόνο γιατί τα μέλη της έβρισκαν πάντα ένα ζεστό παράθυρο για να πουν τη γνώμη τους,
ούτε απλά γιατί θα την ήθελαν για κυβέρνηση.

Αλλά κυρίως γιατί ήταν το κανάλι που προσπάθησε να στηρίξει όσο μπορούσε το κόμμα του Μιχαλολιάκου στις δύσκολες ώρες που περνούσε μετά τη δολοφονία του Φύσσα,


έγινε γνωστό για τη φράση «τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο»,

και ήταν ο μοναδικός πομπός από όπου ακούστηκε για τη μάνα του νεκρού πως την «έχουν λυτή».

7 Σκάι και προσφυγικό
Στο θέμα του προσφυγικού βέβαια, ήταν που ο Σκάι μεγαλούργησε. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει hoax για τους πρόσφυγες, που να βγήκε από κάποιο τελευταίο ακροδεξιό μπλογκ και ο τηλεοπτικός σταθμός να μην αναπαρήγαγε, αλλά ακούσαμε για πρόσφυγες που βιάζουν, σκοτώνουν, κλέβουν, καταστρέφουν, βεβηλώνουν εκκλησίες, κουβαλάνε ασθένειες και θαλασσοπνίγονται, μάλλον μόνο και μόνο για να καταστρέψουν την Ελλαδίτσα μας, προαιώνιο εχθρό δηλαδή όλης της ανθρωπότητας που την έχει βάλει στο μάτι. Παρότι ο Σκάι έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά να κατεβούν όσα βιντεάκια έχουμε από εκείνη την εποχή (όπως θα έκανε άλλωστε κάθε δημοσιογραφικός οργανισμός που φιμώνεται), μια δόση του σημείου στο οποίο είχαμε φτάσει, μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βιντεάκι, το οποίο έχει ξεφύγει προς το παρόν:

Παραδεχόμαστε πως δεν έχουμε απαντήσει αν η δημοσιογραφία διώκεται στην Ελλάδα, δεδομένου βέβαια πως η δημοσιογραφία δεν ήταν ποτέ κάποιο επάγγελμα που ευδοκιμούσε σε αυτή τη χώρα. Είμαστε όμως χαρούμενοι που κάποιες φωνές στο Σκάι, στον Alpha, στον Ant1 και στο Star, σαν του Μπογδάνου, του Πορτοσάλτε, του Βερύκιου και του Χατζηνικολάου, μπορούν ακόμα να μάχονται το σύστημα και να μας προσφέρουν την τόσο πολύτιμη ενημέρωση, έτσι όπως αυτή μας αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου