Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Η Ελλάδα, όχι η Μανωλάδα-του Παντελή Μπουκάλα












































http://linkis.com/www.kathimerini.gr/9/fYKC2


Κανένας, όποιας μικροκομματικής σκοπιμότητας κι αν είναι δεσμώτης, δεν μπορεί να χαίρεται, όταν η χώρα του καταδικάζεται επειδή ανέχτηκε τη δουλεμπορική εκμετάλλευση αναγκεμένων ανθρώπων. Χαιρεκακία εδώ δεν χωράει.

 Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βαραίνει την Ελλάδα, όχι μόνο τη Μανωλάδα. 
Τον τόπο όλον, όχι μια μικρή περιοχή του. 
Την πολιτεία, όχι την κυβέρνησή της το 2013. 

Τα καταναγκαστικά έργα στα οποία υποβλήθηκαν στα θερμοκήπια της φράουλας δεκάδες Μπανγκλαντεσιανοί μετανάστες, που δούλευαν από ήλιο σε ήλιο, με ένοπλους επιστάτες να μετρούν πόσες γουλιές νερό πίνουν, μας ντρόπιασαν όλους. 
Κι όχι μονάχα μία φορά.


Ντροπιαστήκαμε, θα ’πρεπε δηλαδή να νιώθουμε ντροπιασμένοι, όταν κάναμε πως δεν βλέπουμε τίποτε, εμείς, οι λεγόμενοι απλοί πολίτες, αλλά και οι αυτοδιοικητικές αρχές, και τα όργανα του νόμου. Που δεν μπορεί, όλο και κάποια πληροφορία θα είχαν. 



Ντροπιαστήκαμε όταν ισχυριζόμασταν στα κανάλια ή στη Βουλή ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν μόνο στην Ηλεία, όχι και στη Θήβα, στο Αργος, στην Αρτα κ.λπ.· ότι αποτελούν μια ακραία περίπτωση, ένα έκτροπο, και δεν αποκαλύπτουν γενικότερες στάσεις, συμπεριφορές, αξιακούς κώδικες. 

Ντροπιαστήκαμε όταν παίρναμε όρκο στο Ευαγγέλιο και στη συνείδησή μας πως τα σκάγια έπεσαν από τον ουρανό πάνω στους «απειλητικούς» και «βίαιους» σκούρους. 

Ντροπιαστήκαμε όταν πιαστήκαμε από την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας για να ξαναπιάσουμε το υπνωτιστικό τροπάριο πως τα γονίδιά μας έχουν αντισώματα κατά του ρατσισμού. 

Και αρπαχτήκαμε από την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην ασκήσει αναίρεση για να δηλώσουμε ανακουφισμένοι, ηθικά νικητές, καθαροί. 
Και να διακινήσουμε το σενάριο ότι τελικά επρόκειτο για προβοκάτσια, στημένη από τους γνωστούς ιδεοληπτικούς, με στόχο να αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας.



Τι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; 

Οτι «το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους». 

Για την Ελλάδα μιλάει. 
Οχι για τη Μανωλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου