https://left.gr/news/i-perithoriaki-laikistiki-metallaxi-tis-nd
Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες οι εκλογές γίνονται σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι θεσμοί.
Η συνεχής επίκληση των εκλογών από τον εκάστοτε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συνιστά λόγο προσφυγής στις κάλπες. Όσες φορές κι αν το ζητήσει, έστω κι αν έχει υποκαταστήσει τον αντιπολιτευτικό του, προγραμματικό λόγο με την αέναη επανάληψη του αιτήματος για εκλογές, δεν αποτελεί δέσμευση από την πλευρά της Πολιτείας.
Στη χώρα μας ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Ν.Δ. από την ημέρα που έλαβε το χρίσμα δεν έπαψε να προβάλλει την πρόταση των εκλογών ως πανάκεια για τη λύση των προβλημάτων της χώρας.
Χωρίς να διατυπώνει σαφές εναλλακτικό σχέδιο και επεξεργασμένες προγραμματικές προτάσεις, θεωρεί ότι ο ρόλος του εξαντλείται στο να καλεί τους ψηφοφόρους να τον φέρουν στην κυβερνητική εξουσία γιατί αυτός μπορεί να λύσει τα προβλήματα και όχι η ανίκανη, ιδεοληπτική κυβέρνηση Τσίπρα.
Ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποφεύγει μάλιστα τους ακραίους χαρακτηρισμούς και τις ύβρεις όταν διαπιστώνει ότι ο λόγος του δεν είναι δημοφιλής.
Επίσης στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες τα κόμματα κρίνονται όχι μόνο ως προς το κυβερνητικό, αλλά και ως προς το αντιπολιτευτικό τους έργο, ιδιαίτερα όταν είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η Ν.Δ. με επικεφαλής τον κύριο Μητσοτάκη έδωσε εξετάσεις ανευθυνότητας, στις οποίες και πέτυχε. Η στάση της στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, που έκανε η σημερινή κυβέρνηση με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης και παραπέρα την απομείωση του χρέους, ήταν και είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Η κυβέρνηση έδωσε μια μάχη εθνικής εμβέλειας απέναντι σε σκληρούς συνομιλητές, με παράλογες απαιτήσεις, την οποία υπονόμευσε και υπονομεύει συστηματικά και με κάθε τρόπο η Ν.Δ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η στάση των ευρωβουλευτών της που εγκαλούσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ήπια στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και η πλήρης υιοθέτηση των θέσεων του ΔΝΤ από τον κεντρικό πυρήνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το πιο ακραίο όμως παράδειγμα είναι η δήλωση του κυρίου Μητσοτάκη ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα -θετικά και αρνητικά- της συμφωνίας όταν έλθει στη Βουλή. Δηλαδή θα καταψηφίσει αυτά τα οποία ο ίδιος και το κόμμα του πίεζαν να αποδεχτεί η κυβέρνηση μόλις πριν από μερικές εβδομάδες αποδίδοντάς της την ευθύνη για την καθυστέρηση.
Η στάση αυτή και άλλες συμπεριφορές στο διάστημα αυτό, όπως η περίπτωση της ΔΕΗ, απέδειξαν ότι η Ν.Δ. επένδυσε στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Μια καταστροφική εξέλιξη για την Ελλάδα ήταν διακαής πόθος της Ν.Δ.
Πρόκειται επιπλέον για μια στάση αντικοινοβουλευτική, που δεν συνηθίζεται από κόμματα εξουσίας παρά μόνο από μικρές ομάδες διαμαρτυρίας και λαϊκισμού. Η Ν.Δ. αναδεικνύει όλο και περισσότερο τη φυσιογνωμία μιας παράταξης με ακροδεξιά χαρακτηριστικά και σκληρό νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό. Η καρατόμηση της Κατερίνας Παπακώστα από τον τομέα της Υγείας προς χάριν του κυρίου Αδώνιδος είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα για τον βίο και την πολιτεία της πάλαι ποτέ φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης.
Η μετάλλαξη της Ν.Δ. σε κόμμα του κοινοβουλευτικού περιθωρίου θα επιφέρει σοβαρές αλλαγές στη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της χώρας. Σε συνδυασμό μάλιστα με την εσωκομματική διαμάχη που φαίνεται ότι θα κυριαρχεί το επόμενο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ, ο δημόσιος βίος της χώρας θα εισέλθει σε ακαθόριστη τροχιά.
Οι εξελίξεις αυτές, αν λάβουμε το μήνυμα των χθεσινών εκλογών στη Γαλλία, οδηγούν σε μια κονιορτοποίηση των παραδοσιακών πόλων του δικομματισμού στην Ευρώπη. Η ριζοσπαστική Αριστερά μπορεί να αναδειχθεί σε ρόλο πρωταγωνιστή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου