Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Τα ξεχασμένα εκατομμύρια της κλιματικής αλλαγής



 

 






 

 


 



Πριν από λίγες ημέρες επέστρεψαν στα κρατικά ταμεία δυόμισι εκατομμύρια δολάρια που λίμναζαν ξεχασμένα επί επτά χρόνια σε τράπεζα του Μπελίζ, στην Καραϊβική.
Τα χρήματα εντόπισε, διεκδίκησε και ανέκτησε το υπουργείο Εξωτερικών, ύστερα από μακρά και επίπονη έρευνα της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) και του επικεφαλής της, πρέσβη Νίκου Βαμβουνάκη, ο οποίος με εντολή του Νίκου Κοτζιά έχει επιφορτιστεί με το έργο της κάθαρσης του αμαρτωλού κόσμου των ΜΚΟ.

Σήμερα, η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τον φάκελο δύο συμβάσεων που αφορούν επιχορηγήσεις για την κλιματική αλλαγή, από όπου προέρχονται και τα χρήματα που επέστρεψαν από την Καραϊβική, αλλά και αυτά που διεκδικεί το Υπ.Εξ. από άλλη υπόθεση που αφορά την Αφρικανική Ενωση.

Επένδυση...

Στην υπόθεση της Καραϊβικής, τα 2,5 εκατομμύρια που επέστρεψαν είχαν επενδυθεί σε κρατικό ομόλογο του Μπελίζ, κάτι που προκαλεί εύλογα ερωτήματα.
Στην υπόθεση της Αφρικανικής Ενωσης, το υπ. Εξωτερικών ανακάλυψε ξεχασμένα και άλλα 4,8 εκατομμύρια σε τράπεζα στην Αντίς Αμπέμπα, για τα οποία ξεκίνησε διαδικασία επαναπατρισμού.
Κοινός τόπος των δύο υποθέσεων είναι πως πρώτα αποφασίστηκε η εκταμίευση των χρημάτων (επί Ν.Δ.), μετά ακολούθησε η υπογραφή μνημονίου, αργότερα (επί ΠΑΣΟΚ) προωθήθηκαν για επικύρωση από τη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα, δεν υπήρχαν κατατεθειμένες προτάσεις για προγράμματα που θα υλοποιούσαν φορείς και ΜΚΟ, στο πλαίσιο των συμφωνιών.
Στην περίπτωση της Καραϊβικής, όπου υπήρξαν εκ των υστέρων προγράμματα, αυτά δεν ελέγχθηκαν από το Υπ.Εξ., το οποίο δεν είχε μεριμνήσει να έχει ανάλογο μηχανισμό.
Τώρα αποκαλύπτεται ότι πολλά εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο δεν πήγαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά έμειναν να τοκίζονται σε τράπεζες στο εξωτερικό, όταν δεν μετατρέπονταν σε ομόλογα.
Θέμα υπάρχει και με τους σχετικούς φακέλους του υπουργείου, καθώς δεν είναι πλήρεις, δηλαδή δεν περιέχουν όλα τα έγγραφα που αφορούν τα συγκεκριμένα προγράμματα της κλιματικής αλλαγής.
Τα ξεχασμένα εκατομμύρια του Μπελίζ αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου ανάλογων περιπτώσεων, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εντοπίσει άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού.
Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί χρήματα σε τράπεζα της Γενεύης και σε τράπεζα στον Μαυρίκιο, στον Ινδικό Ωκεανό.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει πως «θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΝΤΙΝΕWS:Ομόλογα στην υγειά της Ντόρας, η ανθρωπιστική βοήθεια σε ΜΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου