Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Έξυπνο το κατέβασμα της Μέριλ Στριπ στον Ντόναλντ Τραμπ αλλά εξαρχής καταδικασμένο πολιτικά.






Dimitris Tsirkas

Έξυπνο το κατέβασμα της Μέριλ Στριπ στον Ντόναλντ Τραμπ αλλά εξαρχής καταδικασμένο πολιτικά. Καμία ζημιά δεν θα επιφέρει στον Τραμπ, ούτε θα προβληματίσει τους οπαδούς του. Όπως δεν επέφεραν τόσες και τόσες άλλες παρεμβάσεις προσωπικοτήτων του Χόλιγουντ ή μεγαλοδημοσιογράφων που στηλίτευαν προεκλογικά τον ρατσιστικό λόγο και αποκάλυπταν τις αντινομίες του υποψήφιου προέδρου. Κι αυτό γιατί στην πολιτική αντιπαράθεση δεν έχει τόση σημασία το μήνυμα που κομίζει κάποιος αλλά το ποιος είναι αυτός που το κομίζει. 

Η Μέριλ Στριπ λογίζεται από τους οπαδούς του Τραμπ και όχι μόνο, ως μέρος της φιλελεύθερης μορφωμένης ελιτ που οχυρωμένη πίσω από τα προνόμια της, αδιαφορεί και σνομπάρει τον "μέσο" Αμερικάνο. Εκείνη η ελίτ που κυβερνά και ευθύνεται για την άσχημη κατάσταση της πλειοψηφίας.

Η εικόνα αυτή δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Ακόμα και αν δεν χαρακτηρίζει προσωπικά τη Μέριλ Στριπ, η οποία μπορεί να έχει γνήσιες κοινωνικές ευαισθησίες, αφορά την τάξη της και την επαγγελματική της ομάδα - εκείνη των σταρ του Χόλιγουντ.

Η Στριπ είναι μέρος του συστήματος, όχι μόνο επειδή στήριξε την Κλίντον. Κυρίως γιατί απολαμβάνει τα προνόμια και την εξουσία που της παρέχει αυτό το άδικο και εκμεταλλευτικό σύστημα που υποβαθμίζει την πλειοψηφία, την ίδια στιγμή που συγκαταβατικά επιχειρεί ν' αντιμετωπίσει τις χειρότερες υπερβολές του μέσω "θετικών" δηλώσεων ή καμπανιών "ευαισθησίας" και "διαφώτισης" των αδαών, καθυστερημένων μαζών.
Με την αφ' υψηλού προοδευτικότητα τους η Μέριλ Στριπ και οι όμοιοι της, προσθέτουν και προσβολή στο κοινωνικό τραύμα των ηττημένων της αγοράς και της παγκοσμιοποίησης. Τους τρίβουν στα μούτρα πως εκτός από αποτυχημένοι είναι και πολιτικά καθυστερημένοι - ρατσιστές, ομοφοβικοί, μισογύνηδες, πρωτόγονοι. Κατόπιν τούτου, καθόλου δεν εκπλήσσει ότι ανάλογες τοποθετήσεις διάσημων αντί να περιορίσουν τη δυναμική του Τραμπ, συσπείρωσαν ακόμα περισσότερο κόσμο πίσω του.
Ενώ λοιπόν η μορφωμένη μεσαία τάξη πανηγυρίζει διεθνώς για το "κατέβασμα" της πεφωτισμένης Μέριλ Στριπ στον άξεστο, ρατσιστή πρόεδρο, όλο και μεγαλύτερα κομμάτια περιθωριοποιημένων μαζών απορρίπτουν την πολιτική και πνευματική της καθοδήγηση και στοιχίζονται πίσω από πρόσωπα σαν και τον Τραμπ. Σοκάροντας τις ελίτ και κλονίζοντας την πίστη τους.

Όχι στον εαυτό τους φυσικά, αλλά στις μάζες, για το κατά πόσο είναι ικανές να φέρουν πολιτικά δικαιώματα ή πρέπει να τους τα αφαιρέσουμε άπαξ δια παντός. Για το καλό τους πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου