Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Σ. Φάμελλος:Η επιτροπή αποκάλυψε τα δάνεια στην οικογένεια Μητσοτάκη για την εφημερίδα «Κήρυκας» των Χανίων. Συγκεκριμένα το δάνειο των 300.000 ευρώ του 2005, που έγιναν 718.132 ευρώ το 2016 καθώς δεν είχε πληρωθεί ούτε μία δόση




https://left.gr/news/s-famellos-adynati-i-paragogiki-anasygkrotisi-tis-horas-horis-dikaiosyni-kai-isonomia


Σ. Φάμελλος: Αδύνατη η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας χωρίς δικαιοσύνη και ισονομία



Ως την Τρίτη 17 Ιανουαρίου θα έχει παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, είπε στο μεσημβρινό μαγκαζίνο του 105.5 Στο Κόκκινο και τις Αλ.Χριστακάκη και Τζ.Τσίγκα, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής και νυν αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σ.Φάμελλος.


Υπογράμμισε ότι πολλά πορίσματα της ΤτΕ συντάχθηκαν μετά τις αποκαλύψεις της Εξεταστικής, νέες δικαστικές έρευνες ξεκίνησαν και οι Τράπεζες διεκδίκησαν τα οφειλόμενα όταν άρχισαν οι εξετάσεις των μαρτύρων στην Επιτροπή. Και αυτό, ενώ είχε παρέλθει δεκαετία σε διαμαρτυρημένα και «κόκκινα» δάνεια χωρίς καμία αντίδραση Τραπεζών, ΤτΕ και Εισαγγελικών αρχών.


Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του πολύμηνου έργου της Επιτροπής ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι:



- Αποκάλυψε τα δάνεια στην οικογένεια Μητσοτάκη για την εφημερίδα «Κήρυκας» των Χανίων. Συγκεκριμένα το δάνειο των 300.000 ευρώ του 2005, που έγιναν 718.132 ευρώ το 2016 καθώς δεν είχε πληρωθεί ούτε μία δόση. Επιπλέον, η Έκθεση της ΤτΕ που προκάλεσε η Εξεταστική, αποκάλυψε ότι υπήρχαν και άλλα δάνεια ύψους περίπου 2.150.000 ευρώ, για τα οποία σήμερα η ΤτΕ διαπιστώνει ότι δόθηκαν με διαδικασίες αξιολόγησης, οι οποίες απείχαν από αυτές της συνήθους τραπεζικής πρακτικής. «Αν δεν υπήρχε η Εξεταστική όλα αυτά θα έμεναν στο σκοτάδι και τα δανεικά θα ήταν αγύριστα», είπε ο κ. Φάμελλος.



- Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ παραδέχθηκαν δημόσια τη χορήγηση δανείων δεκάδων εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις, ή με εγγυήσεις «αέρα», τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τους άνισους όρους δανειοδότησής τους. Παραδέχθηκαν επίσης τη δανειοδότηση μετόχων ΜΜΕ για αγορά μετοχών που ήδη κατείχαν, με παρένθετες εταιρίες (φαινόμενο μπάμπουσκα), όπως και την απελευθέρωση χρηματικών εγγυήσεων, χωρίς αντικατάστασή τους. Δημοσιοποιήθηκαν, ακόμη, στοιχεία για σύνδεση του τριγώνου της διαπλοκής (κόμματα – τράπεζες – ΜΜΕ) και με κορυφαίους δικαστικούς.



- Ξεκαθαρίστηκε ότι τα δάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που χρηματοδότησαν τους προεκλογικούς αγώνες υπερβαίνουν σήμερα τα 400 εκατομμύρια ευρώ και δεν εξυπηρετούνται. Αποδείχθηκε τελικά, ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, εδώ και μια πενταετία είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κοινώς μπαταχτσήδες. «Την περίοδο 2000-2010, ο τραπεζικός δανεισμός αποτέλεσε τον τρόπο χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής.



«Η ισονομία στον δανεισμό, στοιχείο της δίκαιης ανάπτυξης»



«Η ισονομία είναι το βασικό καύσιμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης για να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή, με ισοτιμία και αξιοκρατία και να σταματήσει η διαρροή ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό» τόνισε στο Κόκκινο ο Σωκράτης Φάμελλος. Υπογράμμισε ότι η διαπλοκή έγινε ανάχωμα ακόμα και στην υγιή επιχειρηματικότητα και επεσήμανε ότι έπρεπε να γίνει η Εξεταστική Επιτροπή για να αποκαλυφθούν όλα όσα όλοι γνωρίζαμε. Σημείωσε, πάντως, ότι δεν υπήρξε καμία διάθεση στοχοποίησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έγινε έλεγχος σκοπιμότητας αλλά νομιμότητας» και πρόσθεσε πως «πρέπει όλα να δοθούν στις αρχές για να υπάρξει απόδοση ευθυνών».



Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις στη σκανδαλώδη υπόθεση της Novartis, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε ότι «οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γρήγορα, τίμια και σοβαρά και η κοινωνία να προστατεύσει τους δικαστικούς λειτουργούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου