Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Στα σκαριά νέα πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά-Το αγαπημένο φαΐ των κεντροαριστερών ειναι η γλαρόσουπα









 http://www.protagon.gr/epikairotita/prwtovoulia-gia-tin-kentroaristera-sta-skaria-44341285764

Στελέχη του ευρύτερου χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν, σύμφωνα με δημοσίευμα, σειρά κινήσεων για την αναδημιουργία του και για τη σύσταση από την αρχή ενός νέου φορέα με ορίζοντα τον Μάρτιο.


Παρέμβαση για την αναδημιουργία της προοδευτικής παράταξης ετοιμάζουν στελέχη και προσωπικότητες του χώρου της Κεντροαριστεράς που είχαν συμμετάσχει και στην πρωτοβουλία των «58», σε μια προσπάθεια επανένωσης του χώρου ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Οπως γράφει η Καθημερινή της Κυριακής, η πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη από πρώην υπουργούς, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης. Προσθέτει ότι δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί το επόμενο δεκαήμερο.

Τα πρόσωπα που έχουν την πρωτοβουλία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι επιτακτικές και πιο ώριμες από ποτέ και ότι αρχηγικές βλέψεις δεν χωρούν στη νέα προσπάθεια.

Σε μία πρώτη φάση θα προκύψει ένα κείμενο με υπογραφές προσωπικοτήτων που θα ζητούν από τους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να θυσιάσουν τα κόμματά τους για χάρη της δημιουργίας μίας νέας παράταξης ο επικεφαλής της οποίας θα αναδειχτεί από τους πολίτες. Απώτατος χρονικός ορίζοντας της πρωτοβουλίας είναι ο Μάρτιος.

Για την πρωτοβουλία είναι ενήμεροι οι επικεφαλής του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Ο  Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται να την αντιμετωπίζει θετικά ενώ θέτει σαν αίρεση να έχει απήχηση στην κοινή γνώμη και την αποδοχή από ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται περισσότερο επιφυλακτική. Ωστόσο οι μετέχοντες στην κίνηση εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν ακόμα και αν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απορρίψει την συμμετοχή της.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρει το δημοσίευμα, το νεοσυσταθέν κόμμα θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές. Θα αυτοπροσδιορίζεται ιδεολογικά στο Κέντρο, πιο κοντά στη ΝΔ από τις πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και ως κεντροαριστερός εταίρος-ανάχωμα στο ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ.

Επιπλέον, οι διεργασίες είναι σε γνώση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί στο ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί η κυρία Γεννηματά είναι λανθασμένη ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του νέου σχήματος.


Τέλος, ερώτημα παραμένουν οι προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος πιέζεται να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, αν και κάτι τέτοιο δεν φέρεται να το επιθυμεί η κυρία Γεννηματά ούτε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου