Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Τι υπερασπίζονται οι καναλάρχες-Το editorial της Εφημερίδας των Συντακτών


Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υποχρεώθηκε -λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, όπως λέει ο ίδιος- να αναβάλει τη διάσκεψη της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου που θα αποφαινόταν για τη συνταγματικότητα του νόμου περί τηλεοπτικών αδειών, ύστερα από προσφυγή έξι τηλεοπτικών σταθμών και της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Το ασυνήθιστο αυτό γεγονός δείχνει ότι έχει περάσει στη Δικαιοσύνη τόσο η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα αυτό όσο και η σύγκρουση συμφερόντων.
Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία ότι είναι δύσκολη η αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου από τη στιγμή που θίγει κατεστημένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. 
Η προηγούμενη τηλεοπτική κατάσταση, την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει, μετράει 27 χρόνια ζωής. Σε αυτό το διάστημα δημιουργήθηκε ένα πανίσχυρο πλέγμα σχέσεων -οικονομικών και πολιτικών- που ξεπερνά κατά πολύ τον τηλεοπτικό χώρο και την έννοια της ενημέρωσης.
Ποιος πιστεύει ότι οι καναλάρχες, που έχουν ξεσηκώσει το σύμπαν ενάντια στον νόμο της κυβέρνησης, αντιδρούν από αγάπη για την αντικειμενική-πολυφωνική ενημέρωση του λαού και για την ψυχαγωγία του; Ποιος πιστεύει πως αν το θέμα περιοριζόταν στην ιδιοκτησία ενός καναλιού και στη χρήση μιας συχνότητας θα συνέβαιναν όσα συμβαίνουν;
Αν το θέμα αφορούσε αποκλειστικά μια τηλεοπτική επιχείρηση που δεν πήρε άδεια και πρέπει να κλείσει, οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι στον πλανήτη θα ήταν οι ιδιοκτήτες αυτής της επιχείρησης, καθώς όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι ζημιογόνοι και ορισμένοι από αυτούς ουσιαστικά χρεοκοπημένοι.
 Υπάρχει επιχειρηματίας που να μη θέλει να απαλλαγεί -και μάλιστα με τη βούλα του επίσημου κράτους- από μια ζημιογόνο επιχείρηση η οποία τον φορτώνει διαρκώς με χρέη;
Ας σοβαρευτούν. Τα κανάλια είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των επιχειρηματιών για να προωθούν τις άλλες δουλειές τους και να κερδίζουν πολλαπλάσια από όσα χάνουν στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις τους. 
Η κατοχή ενός σταθμού τούς δίνει τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην αγορά, στην πολιτική εξουσία, στη διαμόρφωση των επιλογών και της συμπεριφοράς του κοινού. Αυτό το όπλο υπερασπίζονται και δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. 
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούν ως προστάτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου