Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ: Άλλο τότε, άλλο τώρα (δηλαδή άλλα αντί άλλων)-Νταρζάνου Αγγέλα









 











 
 








 

 




Ότι η πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τα media είναι ακριβές παρακολούθημα των επιχειρηματικών συμφερόντων των μετόχων των καναλιών έχει γίνει αντιληπτό εδώ και μερικούς μήνες. Για την ακρίβεια, από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε αρχηγός ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Ότι δηλαδή τα δύο κόμματα δεν έχουν επεξεργασμένες θέσεις για το τοπίο της τηλεόρασης, παρά ακολουθούν τα αιτήματα και τις επιδιώξεις, ακόμα και τον επικοινωνιακό σχεδιασμό των επιχειρηματιών της τηλεόρασης έχει φανεί περίτρανα το τελευταίο διάστημα, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει τη δική της εξαγγελθείσα πολιτική και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για τις άδειες.
Μπορεί σήμερα να μην υπάρχει καμία επεξεργασία, μπορεί τα επιτελεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να απασχολούνται με, ας πούμε, σημαντικότερα ζητήματα, όμως δεν ήταν έτσι πάντοτε. Παλιότερα, συγκεκριμένα το 2007, όταν ο Θ. Ρουσόπουλος ως υπουργός Τύπου της κυβέρνησης Καραμανλή είχε κατεβάσει στη Βουλή τότε τον δικό του νόμο, είχαν μιλήσει πολλοί, είχαν τοποθετηθεί και είχαν πει, ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτά που υποστηρίζει και εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση:
* Ότι είναι απαράδεκτο και ευθύνη της πολιτείας που δεν έχει προχωρήσει η αδειοδότηση των καναλιών.
* Ότι τρία ιδιωτικά κανάλια «χωράνε» στην αγορά με τη συγκεκριμένη διαφημιστική πίττα (περί τα 600 εκατ. ευρώ το 2007, ούτε 200 εκατ. σήμερα).
* Ότι τα κανάλια, 6 στον αριθμό τότε τα πανελλαδικά, είναι ζημιογόνα και είναι απορίας άξιο πώς συντηρούνται.
Ποιοί τα έλεγαν αυτά; Βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τότε, που, αν τους ακούσει κανείς σήμερα, θα νομίζει ότι μιλάει ο ίδιος ο Νίκος Παππάς. Ενδεικτικά αποσπάσματα από τη συζήτηση στη Βουλή το 2007:
Θ. Ρουσόπουλος, εισηγητής: «Η πολιτεία απέφευγε να ρυθμίσει τα θέματα αυτά επί μία δωδεκαετία. Το παρελθόν θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα αποφυγής για όλους μας. Η πολιτεία αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, όπως το ίδιο πρέπει να πράξει και ο καθένας που εμπλέκεται προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος που όλοι, νομίζω, τα απορρίπτουν».
Τηλέμαχος Χυτήρης, εισηγητής του ΠΑΣΟΚ: «Τώρα έχουμε έξι ιδιωτικά κανάλια πανελλήνιας συχνότητας, ενώ κατά γενική ομολογία τρία είναι υπεραρκετά και το ξέρουμε όλοι. Υποσχόμεθα ότι θα είναι οκτώ, ενδεχομένως και δέκα. Ας περιμένουν όλοι, ας ελπίζουν όλοι. Αλλά όσο περισσότερα κανάλια, τόσο ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, το επίπεδο πέφτει και η διαφημιστική πίτα μένει η ίδια. Άρα, θα είναι ζημιογόνα τα κανάλια. Όπως και σήμερα κάποια είναι ζημιογόνα και δεν μας λέει κανείς το πόθεν έσχες για να δούμε πώς κρατιούνται τα κανάλια αυτά στην αγορά».
Στέφανος Μάνος: «Το πρόβλημα δεν είναι η συγκέντρωση, αλλά η υπερβολική διασπορά. Τα κανάλια είναι σαφώς περισσότερα απ' όσα σηκώνει η αγορά. Το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τόσα κανάλια είναι απόδειξη ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου