Η οικονομική κρίση την οποία βιώνει η ελληνική κοινωνία εδώ και εφτά χρόνια σε συνδυασμό με τις πολιτικές ανακατατάξεις που συντελούνται στη χώρα μας έχουν επιτείνει την ανάγκη για κάθαρση.
Το παρασύστημα νομής χρήματος και εξουσίας, το περίφημο «τρίγωνο της διαπλοκής» κομμάτων, τραπεζών και Μέσων Ενημέρωσης, που κυριαρχούσε για χρόνια, υφίσταται ισχυρούς τριγμούς. Η δικαιοσύνη μπροστά σε αυτή την κοινωνική απαίτηση καλείται να παίξει τον ρόλο της.
Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε μια προσπάθεια να επηρεαστεί η κρίση των δικαστικών λειτουργών σε κρίσιμες υποθέσεις, με αποκορύφωμα όσα διακινούνται περί εκβιασμών ενός από τους λειτουργούς του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα «μηνύματα» έρχονται από ποικίλες πλευρές, αλλά έχουν τον ίδιο στόχο και χρησιμοποιούνται διαφόρων ειδών μέθοδοι: «μηνύματα» μέσα από σελίδες εφημερίδων, «ροζ» αποκαλύψεις και «κίτρινες» υπόνοιες.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι ορθή η πρόθεση της κυβέρνησης για «πάγωμα» των διορισμών στο Συμβούλιο της Επικρατείας έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τις καταγγελίες για εκβιασμούς.
Η ουσία των καταγγελιών είναι πολύ σοβαρή και το δημόσιο συμφέρον πρέπει να διαφυλαχθεί, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή. Σήμερα, άλλωστε, πρόκειται να συγκληθεί η τρίτη σημαντική διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κεκλεισμένων των θυρών, για τις τηλεοπτικές άδειες.
Χτες, σημειώθηκε ακόμα μια κίνηση σε θετική κατεύθυνση. Ο οικονομικός εισαγγελέας, με αφορμή την τοποθέτηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων, ζήτησε τα πρακτικά από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται να ανασυρθεί από το αρχείο η υπόθεση η οποία έκλεισε σκανδαλωδώς το 2013 με τροπολογία που ψήφισε στη Βουλή η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠAΣΟΚ.
Για να μπορεί το δικαστικό σύστημα να απονέμει απερίσπαστο τη δικαιοσύνη, απαιτείται κάθαρση σε κάθε επίπεδο. Ιδιαίτερα στις σχέσεις μεταξύ των άλλοτε κυβερνώντων κομμάτων, των τραπεζών και των επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση και μερικοί δικαστικοί δείχνουν πρόθυμοι να προχωρήσουν. Το ερώτημα είναι αν το σύνολο του δικαστικού συστήματος θα συμβάλει στην εξυγίανση της δημόσιας ζωής. Οι πολίτες περιμένουν να δουν συγκεκριμένες πράξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου