Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Σκύλευση νεκρού σε ζωντανή σύνδεση





























Το τραγικό τέλος του Π. Π. -ενός από τους πιο δημοφιλείς bloggers, γνωστού στο twitter με το ψευδώνυμο «Galaxyarchis»- σε συνδυασμό με τη συλλυπητήρια ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ήταν αρκετά ως γεγονότα για να φέρουν στην επιφάνεια μια πολιτική κόντρα που μάλλον θα κρατήσει για αρκετό καιρό.
 Αυτή για τον ρόλο των σχολιαστών στο Twitter.

 Η συζήτηση έφτασε στο Κοινοβούλιο, με απρεπείς χαρακτηρισμούς από τον Στ. Θεοδωράκη, ενώ οι αναφορές -μόνο στο Twitter- ξεπέρασαν τις 20 χιλιάδες από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, όταν και έγινε γνωστή η δυσάρεστη είδηση, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.




 Ο «Galaxyarchis» δεν ήταν ένας τυχαίος «twitterας». Ήταν και παραμένει -καθώς τα γραπτά μένουν- ένας από τους πιο εύστοχους σχολιαστές της επικαιρότητας. Με σαφέστατο πολιτικό προσανατολισμό, έντονη παρουσία στον μικρόκοσμο (;) των 140 χαρακτήρων και αρκετές διαμάχες με πολιτικούς και υποστηρικτές του λεγόμενου «Μετώπου της Ευρώπης». 

Ωστόσο, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ωςαντιπολίτευση και αργότερα από τη θέση της κυβέρνησης παρέμενε στο απυρόβλητο από τον «Galaxyarchis». 
Από τη χρονική στιγμή που ανέλαβε τη θέση στο γραφείο Τύπου της Όλγας Γεροβασίλη, ο Π. Π. περιόρισε τα σχόλιά του. Ο λογαριασμός του στο Twiiter ήταν ενεργός, αλλά δεν λάμβανε πλέον μέρος στις συζητήσεις.
Το άδικο τέλος του πυροδότησε, αρχικά, εκατοντάδες σχόλια δυσάρεστης έκπληξης και λύπης από τη μια πλευρά και πικρόχολα σχόλια, που αγγίζουν τα όρια της σκύλευσης νεκρού, από την άλλη. Η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου διόγκωσε το πλήθος των αναφορών από την τελευταία πλευρά. Άμεσα,  ο μηχανισμός των λογαριασμών που υποστηρίζει από ΝΔ μέχρι… Ντόναλντ Τραμπ  επιτέθηκε με τον πιο χυδαίο τρόπο εναντίον ενός χρήστη που δεν μπορούσε καν να απαντήσει. Βρήκαν δηλαδή το τέλειο άλλοθι για να εκφράσουν το μίσος τους, με επιχείρημα ότι δήθεν ήταν «μισθωμένο troll του ΣΥΡΙΖΑ».
Ακριβώς πάνω σε αυτό το σενάριο πάτησε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Ο τελευταίος, αντί να αναφερθεί στη μιντιακή διαπλοκή, αντί να μιλήσει για το τρίγωνο της διαφθοράς (κόμματα – τράπεζες – κανάλια), επέλεξε να αναμασήσει την… τακτική των trolls και να επιτεθεί στον Π. Π. σε ζωντανή σύνδεση!

 Το ανύπαρκτο θέμα «Αίγινα – Φλαμπουράρης»
Η στρατηγική των hashtags (δημοφιλέστερα θέματα στο Twitter) και η αναμετάδοσή τους στη συνέχεια -ως θέμα- σε ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας διαμορφώνουν πολλές φορές πολιτική ατζέντα από θέματα που δεν υφίστανται, αλλά τελικά εκπληρώνουν τον σκοπό τους. Ας θυμηθούμε, για παράδειγμα, το (δήθεν) θέμα με το τραγικό ακτοπλοϊκό δυστύχημα στην Αίγινα. Ένας χρήστης ανέβασε στα social media δημοσίευση για πιθανή ανάμειξη του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη. Η δημοσίευσή του αυτή πήρε -σχετικά σύντομα- την ανάλογη δυναμική μέσω συγκεκριμένων κοινοποιήσεων (retweets). Ακολούθησε η διαδρομή των blogs και έτσι το θέμα «φούσκωσε», ώσπου διοχετεύθηκε πλέον ως συζήτηση στα social media, ακόμα και σε υψηλής επισκεψιμότητας sites!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου