Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Σ. Φάμελλος: Η ΝΔ δεν έχει πληρώσει εδώ και χρόνια ούτε ένα ευρώ για τα δάνειά της














 










 



 



"Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις δημόσιες συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη δανειοδότηση ΜΜΕ και πολιτικών κομμάτων έχει ακούσει όλη η χώρα ότι δίνονταν δάνεια με "αέρα" (Ψυχάρης), 
ότι υπήρχε αθέμιτος ανταγωνισμός (Αλαφούζος), 
ότι δίνονταν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (Μπόμπολας) 
και ότι υπήρχε τρίγωνο ανάμεσα στο πολιτικό, τραπεζικό και εκδοτικό περιβάλλον, 
με συμμετοχή του δικαστικού χώρου (Κουρτάκης), είναι προφανές ότι η πραγματικότητα αποκαλύπτεται.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί αυτά που ακούσαμε όλοι". 
Εάν η ΝΔ αρνηθεί την πραγματικότητα και δεν συμφωνήσει σε κοινό πόρισμα, θα έχει επιλέξει να πάρει διαζύγιο και από την αλήθεια και από την πραγματικότητα.
Αυτά ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1. Και συνέχισε: "Η Τράπεζα Ελλάδας επιβεβαίωσε τον υπέρογκο δανεισμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, 295 εκατομμύρια από την Αγροτική, 
402 εκατομμύρια συνολικά, μαζί με τους τόκους, σήμερα. 

Τα δάνεια αυτά δεν πληρώνονται και έχουν στην πλειοψηφία τους καταγγελθεί.
 Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ αυτά τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων είχαν κριθεί επισφαλή και ήταν ληξιπρόθεσμα το 2010 (κόκκινα δηλαδή), εξακολουθούσαν να δίνονται νέα. 

Ένα εξ' αυτών είναι το δάνειο της Τράπεζας Αττικής των 5.000.000 ευρώ, το οποίο συνδέεται με τη χθεσινή παραπομπή του κ. Σπυρόπουλου". 
 Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της εφημερίδας ΑΥΓΗ είναι απολύτως συνεπή, χωρίς να εκκρεμεί ούτε μία δόση, κάτι που παραδέχεται και η ΤτΕ. 
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι "τα πολιτικά κόμματα, ως πυρήνες της δημοκρατίας και της κοινωνίας δεν αμφισβητούνται, όμως πρέπει και τα κόμματα να σέβονται την οικονομία.
 Διότι, πώς μπορεί ένα κόμμα, όπως η ΝΔ, να ασκήσει οικονομική διοίκηση και να επιβλέψει την οικονομία, όταν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα δάνειά του και είναι απολύτως ασυνεπές;". 

Ανέφερε δε ως παράδειγμα το δάνειο ύψους 300.000 ευρώ που χορηγήθηκε στην εφημερίδα Κήρυκας των Χανίων, μέτοχος της οποίας είναι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να πληρωθεί ποτέ, ούτε ένα ευρώ. 
Σήμερα, το δάνειο έχει ανέλθει στις 690.000 ευρώ και όπως παραδέχθηκε, προχθές, στην Εξεταστική Επιτροπή η Δ/ντρια Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας και αυτό το δάνειο οι Έλληνες πολίτες το πλήρωσαν στην ανακεφαλαιοποίηση. 

 Σχετικά με την Attica Bank o Σωκράτης Φάμελλος υπενθύμισε ότι η Διοίκηση της συγκεκριμένης τράπεζας της περιόδου 2015-2016 υπήρχε από το 2010, συνεπώς δεν υπήρξε ποτέ διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ στην Attica Bank. 

Και όπως αποκαλύφθηκε προχθές στη Βουλή "η Διευθύντρια Εποπτείας, δηλαδή Εσωτερικού Ελέγχου, της Τράπεζας Αττικής που ελέγχει τον δανεισμό της εν λόγω τράπεζας, ήταν η Διευθύντρια του κ. Σταϊκούρα". 

 Σε ερώτηση για το ποιος έχει την ευθύνη παροχής και ελέγχου των δανείων, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε "το ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ ως μέτοχος έχει την ευθύνη διορισμού των οργάνων διοίκησης και από εκεί και πέρα η Διοίκηση και τα στελέχη της ευθύνονται για τις πράξεις τους, καθ' ομολογία και της ΤτΕ, στελέχη της οποίας δήλωσαν στην Εξεταστική Επιτροπή ότι υπήρχαν στελέχη που δεν εφάρμοζαν τους κανόνες και το ΔΣ δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να τους ελέγξει". 

 "Θεωρώ ότι η ΤτΕ έπρεπε να είχε λύσει νωρίτερα τα προβλήματα της Αttica Bank, εφόσον τα ήξερε από το 2014 και με σύνταξη πορίσματος", συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. 

"Καλά κάνουμε και τα λύνουμε τώρα, ώστε να έχουμε μία σταθερή τράπεζα, στην οποία υπάρχουν και τα χρήματα ενός ολόκληρου ασφαλιστικού φορέα. 
Δεν επιτρέπεται να παίζουμε πολιτικά ή προσωπικά παιχνίδια με μια τράπεζα, ούτε να σημειώνονται διαρροές. 

Νομίζω, ότι οι δηλώσεις των δύο στελεχών της ΤτΕ αυτή την εβδομάδα στην Επιτροπή αποκατέστησαν την ισορροπία σχετικά με την ασφάλεια της συγκεκριμένης τράπεζας, οι διαρροές όμως από την ΤτΕ, όλο τον προηγούμενο μήνα την αμφισβήτησαν". 

 Τέλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο είπε πως "ήδη, ο κ. Κατρούγκαλος έχει καλέσει την ΕΣΗΕΑ και τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά κανάλια και έχουν συμφωνήσει, αν δημιουργηθεί πρόβλημα για εργαζόμενους σε κανάλια, πέρα από τα επιδόματα ανεργίας και την ένταξη στην αγορά εργασίας, να υπάρξει και ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών στους νέους εργοδότες, ώστε να δημιουργηθεί καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας".

 "Δεν κλείνουμε κανένα κανάλι, δεν βγάζουμε κανέναν στο δρόμο.
Το 2010-2014 έχασαν τη δουλειάς του 5.000 εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης και από το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες δεν έχει χάσει τη δουλειά του κανείς", ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του. 

"Και βέβαια, έχει καταρρεύσει όλη η φημολογία της ΝΔ που ήθελε τον ΣΚΑΙ να μην παίρνει άδεια, ενώ πήρε, και τον κ. Καλογρίτσα να παίρνει άδεια, ενώ δεν πήρε.
 Για πρώτη φορά εφαρμόζεται το Σύνταγμα, διασφαλίζονται με νόμο 1.600 θέσεις εργασίας στα εθνικής εμβέλειας κανάλια και έπονται τα περιφερειακά και τα θεματικά, ενώ το 2015 πληρώθηκαν επίσης για πρώτη φορά φόροι διαφημίσεων και τέλη συχνοτήτων, που με αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων -παρότι ήταν Νόμος- δεν εισπράττονταν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου