Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί έκαναν έφοδο οι εισαγγελείς διαφθοράς στη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα-Του Παναγιώτη ΣτάθηΈρευνα, μετά από έφοδο στο γραφείο της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα για τα διαφημιστικά κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ, διενεργεί ο εισαγγελέας διαφθοράς Ιωάννης Σέβης.   


Η Σταυρούλα Νικολοπούλου Στουρνάρα κατέχει εταιρεία η οποία ερευνάται διότι μαζί με άλλες φέρεται να έπαιρνε διαφημιστικές δουλειές από το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις οποίες ελέγχεται ήδη το ΔΣ του οργανισμού, ενώ η σύζυγος του Διοικητή δεν βρίσκεται επί του παρόντος υπό κατηγορία.    Από το γραφείο της κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία από τους υπολογιστές. Φέρεται να  βρέθηκαν εκτός από  έγγραφα και δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών που καταγράφουν τις συναλλαγές της εταιρείας της με το ΚΕΕΛΠΝΟ.  


Η αιφνιδιαστική έρευνα διατάχθηκε από την  Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένης Ράικου στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται μετά τις καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Εντύπωση πάντως προκαλεί το timing της έρευνας και μάλιστα σε σχέση με τις ενστάσεις που φέρεται να έχει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά τη νέα διοίκηση της Attica Bank.  Σημειώνεται ότι σήμερα είχε οριστεί η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ για τις προτάσεις μετόχων και κυβέρνησης για τη νέα διοίκηση στην Τρ. Αττικής και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα έχει την άποψη ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλες επιλογές. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι η στάση της ΤτΕ για το δίδυμο Σαπουντζόγλου - Ρουμελιώτη (πρόεδρος και CEO στην Τρ. Αττικής) είναι αρνητική.  Τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι - Στουρνάρα Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι θέλησε να εκδοθεί ανακοίνωση από την ΕΚΤ για στήριξη του κ. Στουρνάρα αλλά ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε λέγοντάς του "θα χειριστώ εγώ το ζήτημα, εδώ, εγώ όπως ξέρω". Δυο δικογραφίες  Πρόκειται για τη δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί ως αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης  που διενεργούν οι εισαγγελείς διαφθοράς σχετικά με διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ. 


Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2015 είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος των μελών του ΔΣ και του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. 

Συγκεκριμένα, τότε από την διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε αφενός πως το ΚΕΕΛΠΝΟ, διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο "Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο", στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος η ένωση εταιριών AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONSΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ, με την οποία υπογράφηκε, τον Ιανουάριο 2011, σύμβαση κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του. 

Όμως η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος συνίσταται στην παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.  Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δέχεται κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.  


Επιπλέον από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς προέκυψε ότι σε  Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 

Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα, ενώ ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας MINDWORK BUSINESSSOLUTIONS είχε παλαιότερα καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που αποτελούσε λόγο αποκλεισμού της από τη συμμετοχή στη σύμβαση. Για τη συγκεκριμένη προβολή, το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε ποσό άνω των 600.000 ευρώ.  Διαφημίσεις  Επιπλέον προέκυψε ότι τον Ιανουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε συμβάσεις ύψους 350.000 ευρώ με την εταιρία A&B ADVERTISING ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ, με αντικείμενο την προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, η οποία όμως αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, τα δε κριτήρια της σχετικής ανάθεσης στην εν λόγω εταιρία παρέμειναν αδιευκρίνιστα. 


Στη συνέχεια, το Φεβρουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, χωρίς όμως τούτο να προβλέπεται από το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. 

Σε εκτέλεση της σύμβασης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση ύψους της τάξης των 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρία και πάλι χωρίς τη δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρίας. 

Περαιτέρω, το Δεκέμβριο 2013, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιους σκοπούς, συνάπτοντας συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξης των 1.300.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ), χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες και παρά το γεγονός ότι ήδη κατείχε αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου (European Centre for Disease Prevention andControl: ECDC), για το οποίο είχε καταβάλει δαπάνη για την προσαρμογή του, έτερο σποτ συμπαραγωγής ECDC με τίτλο: 

"Πρόληψη εποχικής γρίπης”, αναρτημένο στο κανάλι του, στη διαδικτυακή σελίδα www.youtube.com, καθώς και σποτ με τίτλο:
 "Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες”, αναρτημένο στο ίδιο ως άνω κανάλι του.  

Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις εν λόγω προβολές-μεταδόσεις, βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου. 

Μάλιστα το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ για τη γρίπη παραδόθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήτοι χρόνο μεταγενέστερο της φερόμενης προβολής του. "Πραγματικός στόχος του ελέγχου ο σύζυγός μου, Γιάννης ΣτουρνάραςΜία ιδιαιτέρως αιχμηρή ανακοίνωση για τη σκοπιμότητα αλλά και τις διαρροές σχετικά με τον έλεγχο που διενήργησε η οικονομική αστυνομία στην εταιρεία Mindwork εκδόθηκε πριν από λίγο από την κ. Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγο του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρα. Η κ. Νικολοπούλου στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για στοχευμένο και αδικαιολόγητο θόρυβο αλλά και για ψευδείς πληροφορίες περί ελέγχου στην οικία της οικογένειας, πίσω από τα οποία διαβλέπει πολιτικές σκοπιμότητες και προσπάθεια κατασκευής ενόχων. "Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι΄ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία" σημειώνεται. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την κ. Νικολοπούλου και παρουσιάζει η "Καθημερινή" έχει ως εξής: Η εταιρεία MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS, η οποία εκπροσωπείται από την κυρία Λίνα Νικολοπούλου, δέχθηκε σήμερα στην έδρα της κλιμάκιο οργάνων της Οικονομικής Αστυνομίας, το οποίο προέβη σε τυπικό έλεγχο των παραστατικών της στοιχείων σε σχέση με έργο Ε.Σ.Π.Α. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. που ανέλαβε να εκτελέσει, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η εταιρεία παρέδωσε στο ανώτερο κλιμάκιο ό,τι στοιχείο ζητήθηκε και η εκπρόσωπος της, κυρία Λίνα Νικολοπούλου, συνεργάσθηκε πλήρως με τους διενεργήσαντες τον έλεγχο. Η δραστηριότητα της εταιρείας κινείται πάντοτε εντός των πλαισίων της απολύτου νομιμότητας, άπαντα δε τα παραστατικά στοιχεία αυτής τηρούνται στην έδρα της και είναι πρόσφορα σε οποιονδήποτε έλεγχο, ο οποίος όμως πρέπει να διεξάγεται επίσης εντός του πλαισίου της δικονομικής τάξεως και όχι με ταυτόχρονη και ενδεχομένως σκόπιμη σπίλωση προσώπων και υπολήψεων. Ο θόρυβος που προκλήθηκε είναι στοχευμένος και αδικαιολόγητος, ενώ διέρρευσαν την ψευδή πληροφορία περί διενέργειας ελέγχου, όχι στην έδρα της εταιρείας, αλλά, δήθεν στην οικία της, ενώ χρησιμοποιήθηκε το όνομα του συζύγου της, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέκαθεν αποτελεί και τον στόχο των κακόβουλων δημοσιευμάτων. Οι πολιτικές σκοπιμότητες σε μια δημοκρατική Ελλάδα δεν μπορούν ποτέ να κατασκευάσουν ενόχους. "Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι΄ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Θέλω να δηλώσω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτε εγώ προσωπικά, αλλά και η εταιρεία μου. Και βεβαίως δεν θα με κάμψουν οι επιθέσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη σπίλωση του συζύγου μου και της οικογένειάς του. Να είναι βέβαιοι ότι θα αποτύχουν!"Η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της σε περίπτωση που συνεχισθεί η δυσφήμιση της εταιρείας και των εκπροσώπων της.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου