Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Αστέριος Γαβότσης: Ποιος είναι ο δήμαρχος που εμμέσως ενθαρρύνει την αυτοδικία των πολιτών









 


 

 




Το όνομα του Αστέριου Γαβότση είναι σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, αν και τις τελευταίες μέρες κάνει φιλότιμες προσπάθειες, προκειμένου να τον μάθουν όλο και περισσότεροι, όχι υποχρεωτικά με θετικό τρόπο πάντως. 
Πρόκειται για τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, ο οποίος σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε το προηγούμενο διάστημα εμφανίζεται να προτρέπει τους πολίτες εμμέσως σε πράξεις αυτοδικίας, εξ αφορμής της παραμονής προσφύγων σε σπίτι εργολάβου, στο οποίο η δημοτική αρχή δεν έχει δικαιοδοσία παρέμβασης, ενώ φυσικά στήριξε και την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου που έχει βάλει φωτιά στη δημόσια συζήτηση.
Του Γιώργου Ευγενίδη
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη ΝΔ Θεσσαλονίκης γνωρίζουν πολύ καλά τον Αστέριο Γαβότση. Πρόκειται για ένα αυτοδιοικητικό στέλεχος που δεν είναι καινούργιο. Το ντεμπούτο του πάντως στον αυτοδιοικητικό στίβο το έκανε το 2002, όταν και κατάφερε να γίνει δήμαρχος του σχετικά νεαρού δήμου Μυγδονίας, ο οποίος περιελάμβανε περιοχές όπως η Λητή και ο Δρυμός. Ο κ. Γαβότσης κατάφερε και επανεξελέγη το 2006 στον ίδιο δήμο, μέχρι το 2010 όμως, όταν και η Μυγδονία με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη εντάχθηκε στον δήμο Ωραιοκάστρου.
Ο κ. Γαβότσης φυσικά τόλμησε και κατέβηκε, αν και προερχόταν από έναν δήμο πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτόν του Ωραιοκάστρου π.χ. Αυτό φάνηκε στις εκλογές του 2010, όταν και δεν μπήκε καν στον δεύτερο γύρο. Δεν τα παράτησε όμως και συνέχισε, ασκώντας ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην τότε δημοτική αρχή και καταφέρνοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις και να κεφαλαιοποιήσει την πολιτική της φθορά. Το 2014 κέρδισε τον δήμο στον δεύτερο γύρο με ποσοστό περίπου 52%  και εδώ και μερικούς μήνες έχει βρεθεί και αυτός αντιμέτωπος, όπως και αρκετοί ακόμα συνάδελφοί του, αντιμέτωπος με τα βάρη της προσφυγικής κρίσης, μιας και εντός ορίων του δήμου του έχει δημιουργηθεί Hot Spot που φιλοξενεί αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Αστέριος Γαβότσης, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι άγνωστο πρόσωπο στα της ΝΔ. Μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα τον εμφανίσει να βρίσκεται στη λίστα 95 μελών της ΝΔ που υπέγραψαν υπέρ της υποψηφιότητας του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για την προεδρία της ΝΔ. Μάλιστα, ο κ. Γαβότσης στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό του περιφερειάρχη, σε μια περιοχή που ούτως ή άλλως βρίσκεται στη στενή σφαίρα επιρροής του κ. Τζιτζικώστα (Β’ Θεσσαλονίκης), χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως ο κ. Τζιτζικώστας επικροτεί τις απόψεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει ο κ. Γαβότση. Να σημειωθεί, πάντως, πως στον δεύτερο γύρο ο κ. Γαβότσης στήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αν και αυτό μικρή σημασία είχε, καθώς στον δήμο ο κ. Μητσοτάκης επικράτησε, ενώ ενδεικτικό είναι πως μόνο στη Λητή ο κ. Μεϊμαράκης κατάφερε και επικράτησε του κ. Μητσοτάκη. Φυσικά, η Λητή είναι η πατρίδα του κ. Γαβότση.
Βεβαίως, αν ανατρέξει κανείς στη λίγο πιο πρόσφατη γαλάζια ιστορία, θα συναντήσει τον κ. Γαβότση σε ακόμα δύο ενδιαφέρουσες θέσεις. Αρχικά, ως γαλάζιος δήμαρχος ήταν μέλος της προηγούμενης Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, άσχετα αν το εν λόγω όργανο μικρή αποφασιστική σημασία είχε για τα ζητήματα του κόμματος. Επίσης, το 2009 ανήκε στα 50 στελέχη του κόμματος που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη για την ηγεσία του κόμματος-και όντως τον στήριξε ενεργά, αν και τότε το περιθώριο δράσης του ήταν σαφώς πιο περιορισμένο.
Ο Αστέριος Γαβότσης μπορεί να είναι επιτυχημένος στον τομέα του-είναι από τους πολύ γνωστούς γυναικολόγους της Θεσσαλονίκης, με μεγάλο πελατολόγιο-πλην όμως στη διαχείριση του προσφυγικού και ειδικά για τις υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το Ωραιόκαστρο, εμφανίζεται να περνά κάτω από τον πήχυ με πολλούς τρόπους. Η έμμεση πρόκληση σε αυτοδικία είναι αναμφίβολα το πιο χαρακτηριστικό της αμφιλεγόμενης δράσης του.
«-Δήμαρχος: Μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο. Σαν διοίκηση, ως δημοτική αρχή δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς ως πολίτες.
-Πολίτης: Πώς; Νόμιμα; Με ποιον τρόπο;
-Δήμαρχος: Νόμιμα δεν υπάρχει.
-Πολίτης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;
-Δήμαρχος: Μπράβο, αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ»

Αυτός ήταν ο διάλογος του κ. Γαβότση με πολίτη της περιοχής του, αφού προηγουμένως είχε αποκηρύξει τις κατηγορίες πως είναι «ξενοφοβικός» και πως υποκινεί ρατσιστικό μίσος. Παράλληλα, όταν βγήκε η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων, για την οποία οι αντιδράσεις ποίκιλαν από την οργή έως την αμηχανία, ο κ. Γαβότσης, ως έμπειρος στους τακτικισμούς, βρήκε τη σολομώντειο λύση: να βρει το κράτος λεφτά προκειμένου τα προσφυγόπουλα να έχουν μεν δικαίωμα στην εκπαίδευση, αλλά όχι στο χώρο του δημοτικού σχολείου της περιοχής. Με άλλα λόγια και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. «Όταν η κυβέρνηση βρίσκει 9 εκ. ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών αυτών, με αυτά τα 9 εκ. να πάει να νοικιάσει έναν χώρο -που δυστυχώς στην περιοχή μας, λόγω της κρίσης, υπάρχουν πάρα πολλοί- και να κάνει εκεί τις υποδομές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβότσης στο Πρακτορείο FM 104,9.
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ οι φράσεις του κ. Γαβότση έχουν σημειωθεί και μάλιστα, κεντρικό γαλάζιο στέλεχος με το οποίο το KoolNews.gr συνομιλούσε υπογράμμιζε, πως οι θέσεις περί αυτοδικίας των πολιτών ουδέποτε θα μπορούσαν να εκφράζουν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Άλλη γαλάζια πηγή έδειχνε την ανακοίνωση του αρμόδιου συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια ως την επίσημη θέση του κόμματος. Στην εν λόγω ανακοίνωση εξαπολύεται επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχειριστική της ανεπάρκεια στο ζήτημα. «Είναι αυτονόητο ότι τα προσφυγόπουλα πρέπει να πάνε σχολείο. Χωρίς οποιονδήποτε υγειονομικό κίνδυνο για οποιοδήποτε παιδί.

 Η κυβέρνηση, όμως, δεν μπορεί να το ελέγξει ούτε κι αυτό. Η ανικανότητά της και οι παραλείψεις της προκαλούν αντιδράσεις και από τους πρόσφυγες - μετανάστες και από τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας όμως και ένα μήνυμα για τις τοπικές κοινωνίες. «Κατανοούμε την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών.

Οφείλουν, όμως, να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης, σύμφωνα με την παράδοση φιλοξενίας και κατανόησης που διαχρονικά είναι σύμφυτη με τον ελληνικό πολιτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πλην όμως, ακόμα πιο εύγλωττη ίσως ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια με tweet του.

 «Όλα τα παιδιά στην Ελλάδα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο», τόνισε ο κ. Δένδιας, τραβώντας μια σαφή διαχωριστική γραμμή με όσα έχουν ακουστεί κυρίως από τους πολίτες και τη δημοτική αρχή του Ωραιοκάστρου το τελευταίο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου