Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Οι ¨πρετεντέρηδες¨ της δημοσιογραφικής ενημέρωσης έχουν ξεσαλώσει!












































 


Είναι προδήλως γνωστός ο ρόλος των ¨τηλε-δημοσιογράφων της ενημέρωσης¨, οι οποίοι είναι οι διαμορφωτές στη χειραγώγηση της ¨κοινής γνώμης¨.
Η μονομέρεια με την οποία προβάλλουν αλλά και υποστηρίζουν, δίχως κανένα απολύτως αντίλογο τις κυρίαρχες ¨ειδήσεις- απόψεις¨ των οικονομικά ισχυρών είναι προκλητικός.

Είναι πλέον εκτός πλαισίου δημοκρατικών κανόνων, πέρα και έξω από κάθε ¨δεοντολογία δημοσιογραφικής ηθικής της ενημέρωσης¨, ενώ κυρίως αυτό που τους χαρακτηρίζει, ειδικά τα 5 τελευταία χρόνια των μνημονίων, είναι η χωρίς ίχνος και ντροπή και η γκεμπελική τύπου μέθοδος παρουσίασης και δημοσιογραφικής προπαγάνδας, με προκλητική μονομέρεια στην παρουσίαση των απόψεων, που τις συνοδεύουν.

Ποιο χαρακτηριστικό απ’ όλα είναι οι εκπομπές και τα βραδινά δελτία ειδήσεων.
Δείτε για παράδειγμα τα δελτία ειδήσεων των 8.00

Σε αυτά, δίχως κανένα φύλο συκής πλέον και εντελώς προκλητικά, παρουσιάζονται μονοσήμαντα και μονόπλευρα οι ειδήσεις, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνουν,  οι κάθε λογής ¨ειδικοί σχολιαστές¨ και με τη μέθοδο των ¨ειδικών ερμηνειών¨ αναλαμβάνουν κάθε λογής αναλυτές, ( όπως οι κ.κ. Πρετεντέρης, Παπαχελάς, Τσίμας, Παπαδημητρίου και πολλοί άλλοι, ουκ εστιν αριθμός, στην ¨εξειδίκευση και ερμηνεία¨ των ειδήσεων..

Έτσι έχουμε κάθε βράδυ έναν απίθανο εσμό προσώπων, οι οποίοι παρελαύνουν από τα δελτία των ειδήσεων και με βασικό χαρακτηριστικό όλων, δίχως απολύτως κανένα αντίλογο, αναλαμβάνουν την ¨εκλαϊκευμένη χειραγώγηση¨ της μεγάλης μάζας των ¨τηλεθεατών και τηλεπαθητικά χειραγωγημένων πολιτών¨, να τους ¨ενημερώνουν¨ ώστε να εμπεδώσουν την κυρίαρχη άποψη, στο όνομα  δήθεν του πλουραλισμού, της μιας και μοναδικής άποψης !

Από τότε δε που η χώρα έχει και τυπικά εισέλθει σε καθεστώς ¨περιορισμένης κυριαρχίας¨, ως ¨νέα αποικία χρέους¨ με τα 3 διαδοχικά μνημόνια, αυτή η ανεξέλεγκτη και δίχως όρια, με προκλητική μονομέρεια και προπαγανδιστική χυδαιότητα παρουσίαση των απόψεων, είναι εκείνη που υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ξένων δανειστών και των εγχώριων υποστηρικτών τους, κόντρα στα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και της χώρας.

Έτσι αυτό που παρακολουθούμε δήθεν αθώα κάθε βράδυ στα δελτία των 8.00 δεν έχει από προπαγανδιστική άποψη ιστορικό προηγούμενο και συμβαίνει ίσως σε δικτατορικά καθεστώτα ή ¨μπανανίες¨ παλαιού τύπου, που συναντάει κανείς όλο και λιγότερο ακόμα και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής ή της Ασίας.

Είναι σαφές πλέον ότι  η ¨ανεξάρτητη αρχή για τα ΜΜΕ¨ και η ΕΣΗΕΑ δεν μπορούν στοιχειωδώς να επιβάλλουν τα αυτονόητα.

Οι ¨πρετεντέρηδες της ενημέρωσης¨ έχουν ξεσαλώσει και με την προκλητική πρακτική τους στην παρουσίαση μονόπλευρα των συμφερόντων αλλά και την ανοικτή υποστήριξη τους προς τους οικονομικά ισχυρούς, (εγχώριους και ξένους δανειστές, ΔΝΤ, ΕΚΤ) έχουν επιβάλλει μια ¨ιδιότυπη δικτατορία¨ ενημέρωσης και χειραγώγησης του ελληνικού λαού.

Γιαυτό πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη και συντονισμένη απάντηση από την¨κοινωνία των πολιτών¨ , τα ¨κινήματα διαλόγου και δράσης των πολιτών¨,για να μην έχουν το αποκλειστικό και απόλυτο μονοπώλιο της ¨ενημέρωσης¨ του ελληνικού λαού, που καταλήγει αυταπόδεικτα και μεθοδευμένα στη χειραγώγηση του.

Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα τους τελευταίους μήνες είναι εκτός κάθε ελέγχου!

Κάτι πρέπει να γίνει!!

Οι κανόνες της ενημέρωσης δεν μπορούν να τίθενται από αυτούς που δεν τους σέβονται και ούτε για τα προσχήματα δεν τους τηρούν.

Ένα πράγμα έχουν δείξει επανειλημμένα και συνεχίζουν προκαλώντας τον ελληνικό λαό να κάνουν και στις μέρες μας, με ποιο έκδηλη και προκλητική ίσως, τη στάση τους στο περυσινό δημοψήφισμα, για το οποίο και έγινε πολύς ντόρος τις τελευταίες ημέρες στα τηλ-ΜΜΕ.

Έχουν μήπως υποστεί κάποιες οικονομικές ή διοικητικές κυρώσεις;
Ούτε μία απολύτως!

Κάτι προσωρινές διαγραφές μερικών μηνών, ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το δ.σ της ΕΣΗΕΑ ή επιπλήξεις, για την προπαγανδιστική και προκλητική μονομέρεια, για την ατομική ευθύνη και συμπεριφορά του καθένα χωριστά, και αυτό ήταν όλο.

Συνεχίζουν να αδιαφορούν προκλητικά, ενώ γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, κάθε απόπειρα να τεθούν στοιχειώδεις κανόνες ελέγχου στην αδειοδότηση τους, την προκλητική τους χρηματοδότηση από τις τράπεζες, όσο για τα περί δεοντολογίας, συνεχίζουν να προκαλούν τη νοημοσύνη των πολιτών κάθε βράδυ.

Τι θα πρέπει να γίνει:

Ένα ¨κίνημα πολιτών ενάντια στη προπαγανδιστική και προκλητική μονομέρεια της ιδιωτικής τηλεόρασης¨, με τη δύναμη που η ίδια διαθέτει στη χειραγώγηση της κοινωνίας, θα μπορούσε να επιβάλλει στοιχειωδώς κανόνες δημοκρατίας στην παρουσίαση των απόψεων και ειδήσεων ως αντίβαρο από τα ΜΜΕ, ώστε να υποχρεωθούν  να παρουσιάζουν υποχρεωτικά τον αντίλογο, απέναντι στην προπαγανδιστική μονομέρεια και να σταματήσουν να προκαλούν.

Είναι ο πρώτος και αυτονόητος κανόνας που πρέπει να διέπει τη λειτουργία κάθεδημόσιου ή ιδιωτικού μέσω ενημέρωσης.

Η φασιστική μονομέρεια της μιας άποψης που έχουν επιβάλλει και με δογματική ευλάβεια υπηρετούν στα δελτία των 8, είναι αυτή που οδήγησε -κατά τη γνώμη μου σε μεγάλο βαθμό- τη μεγάλη μερίδα των πολιτών, οι οποίοι ¨ενημερώνονται¨ αποκλειστικά από τα δελτία ειδήσεων, στην παθητικότητα και την αποδοχή, των οικονομικά ισχυρών πολιτικών που υποστηρίζουν τα ΜΜΕ.
Οι ενεργοί πολίτες και ειδικότερα, οι ¨συγκροτημένες μειοψηφίες¨ πρέπει να συμπαραταχθούν και να αντιδράσουν, απέναντι σε αυτή τη μαζική χειραγώγηση της πλειοψηφίας των πολιτών!

Καιρός είναι να αρχίσουμε από τα καθημερινά ¨μικρά πράγματα¨ που μας αλλοτριώνουν, μας υποτάσσουν στη παθητικοποίηση και την παραίτηση.
Στις μέρες μας, τα ΜΜΕ, μαζί φυσικά με τα ¨συστημικά μνημονιακά κόμματα¨ και τις πολιτικές τους, παίζουν καταλυτικό ρόλο στη μαζική χειραγώγηση και ιδιώτευση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας.

Αυτός είναι κυρίως ο λόγος που οδήγησε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην παραίτηση και ιδιώτευση που παρατηρούμε, ειδικά τον τελευταίο καιρό στην ελληνική κοινωνία, ενώ οι επιθέσεις που δέχεται σε όλα τα επίπεδα, είναι πολύπλευρες και άνευ προηγουμένου!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου