Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Η «ποιότητα» της τηλεόρασης & οι επιλήσμονες
Αυτές τις μέρες γέμισε ο τόπος από ευαίσθητα και εστέτ κόμματα, στελέχη του δημόσιου βίου και δημοσιογραφικά συγκροτήματα και δημοσιολογούντες που θέλουν επειγόντως «ποιότητα» στην τηλεόραση και επιτίθενται όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και έμμεσα ή άμεσα στους αδειούχους καναλάρχες διότι διαγωνίστηκαν βάζοντας μπροστά μόνο τα μεγάλα (και ύποπτης προέλευσης) πορτοφόλια τους.
Απαντώ με δυο λόγια:
Πρώτον, φανταστείτε, ο κ. Παππάς να έβαζε στο νόμο για τις άδειες των εθνικής εμβέλειας καναλιών «προϋποθέσεις ποιότητας» κατά τα υποκειμενικά κριτήρια του ή εν πάση περιπτώσει ακολουθώντας τις απόψεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Φασίστα και Βορειοκορεάτη θα τον λέγανε, όλοι αυτοί οι «ποιοτικοί».
Δεύτερον, υποθέστε τι θα γινόταν στη χώρα σε τέτοια περίπτωση, δεδομένου ότι οι ίδιοι οι οψίμως «ποιοτικοί» και όλη η διαπλοκή ξεσηκώθηκε μόνο και μόνο γιατί η κυβέρνηση έθεσε ελάχιστο αριθμό εργαζομένων με συμβάσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας αορίστου χρόνου (400 εργαζόμενοι ανά κανάλι και έπονται και τα τοπικά, θεματικά, τα ραδιόφωνα κ.ο.κ).
Τρίτον, ξαναφέρτε στο νου σας το διαρκές, επί έξι - επτά χρόνια, πρωτοφανές μακελειό στα ΜΜΕ, όλων των ειδών σε όλη την Ελλάδα, που δικαιολογήθηκε «λόγω κρίσης» και οδήγησε στην ανεργία το 45% του κλάδου και τις βάρβαρες μειώσεις των μισθών των εναπομεινάντων κατά 40%, και
Τέταρτον, θυμηθείτε πόσο υπηρέτησαν όλοι οι προηγούμενοι κυβερνώντες, τα κυρίαρχα κόμματα, οι βαρόνοι των ΜΜΕ και οι ανεξάρτητες αρχές (ΕΣΡ) ή οι ελεγκτικοί μηχανισμού του κράτους (Επιθεώρηση Εργασίας, ΣΔΟΕ, τραπεζικές αρχές), την ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος και τις θέσεις εργασίας, αν και ήδη υπήρχαν και υπάρχουν σχετικές διατάξεις.
Πόσοι νοιάστηκαν για το μακελειό των εργαζόμενων στα ΜΜΕ;
Πόσοι νοιάστηκαν για τις άπειρες ώρες μετάδοσης τηλεπωλήσεων, χαρτοριχτών, ψεκασμένων, επαναλήψεων, σκυλάδικων και πάνω απ' όλα... των ποιοτικών και αμερόληπτων δελτίων ειδήσεων;
Και το σημαντικότερο:
Αν θέλουν ειλικρινά ποιότητα στα ηλεκτρονικά Μέσα που ελεύθερα μπαίνουν στα σπίτια μας και διαμορφώνουν τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας, πείτε στα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης να βοηθήσουν να συγκροτηθεί και να αναβαθμιστεί το ΕΣΡ, το οποίο σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους της χώρας μας και τις ευρωπαϊκές οδηγίες έχει όλα τα όπλα -αν θέλει- να παρακολουθήσει και να επιβάλει ένα πλαίσιο νόμιμου και αξιοπρεπούς προγράμματος στην τηλεόραση και στα ραδιόφωνα.
Δηλαδή, να μη μεταδίδουν επί ώρες ατέλειωτες άθλιες ταινίες και σίριαλ, χαρτορίχτες, τηλεπωλήσεις μαγικών ματζουνιών και μασαζοκαλσόν.
Να μην προβάλλουν διαφημίσεις όποτε θέλουν και όσες θέλουν. Να περιοριστούν δραστικά τα κίτρινα, τα ρατσιστικά και τα κατασκευασμένα δήθεν δημοσιογραφικά θέματα και οι ψεύτικες ειδήσεις, αγνοώντας κοινοτικούς κανονισμούς, δημοκρατικές αρχές, πολυφωνίας, ισηγορίας, αλήθειας, δημοσιογραφικής δεοντολογίας και δημοσίου συμφέροντος.
Χωρίς όμως μια ισχυρή δημόσια ραδιοτηλεόραση (που η διαπλοκή και η Δεξιά προσπάθησε το 2013 να καταργήσει), χωρίς χειραφετημένους και μορφωμένους εργαζόμενους, δίχως διαρκή κοινωνικό, θεσμικό και δημοκρατικό έλεγχο, με τους πολίτες παθητικούς καταναλωτές στους καναπέδες τους, όντως κινδυνεύουμε από τις θλιβερές μέρες μιας... νέας διαπλοκής, που δεν νομίζω να μας αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου