Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Καπουτζίδης VS Αρναούτογλου: Ποιος έχει δίκιο;
























































Γράφει ο Νίκος Γεωργιάδης: 
Σε σημερινή του συνέντευξη του στο περιοδικό Downtown, ο Γιώργος Καπουτζίδης ασκεί αυστηρή κριτική στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και την εκπομπή του, καθώς θεωρεί ότι κάποιοι άνθρωποι με "επικίνδυνες" απόψεις δεν έχουν θέση μπροστά από τον φακό αφού επηρεάζουν αρνητικά άγουρες συνειδήσεις.
 Είναι κάτι που κι εμείς είχαμε θέσει στο παρελθόν, τόσο για το The 2night show όσο και για τις άλλες εκπομπές που φρόντιζαν να αναπαράγουν σε ώρες που παρακολουθούν παιδιά ακραίες, και πολύ συχνά άκρως ρατσιστικές, απόψεις. Ο Γρηγόρης είχε φροντίσει τότε να πάρει θέση απέναντι στις αρνητικές κριτικές που είχε δεχτεί για τους ανθρώπους που φιλοξενούσε στην εκπομπή του, λέγοντας ουσιαστικά ότι είναι αντιδημοκρατικό να αποφασίζει κάποιος μεμονωμένα ποιος είναι "καλός" και ποιος "κακός" καλεσμένος. 
Πως εκείνος δεν υιοθετούσε ουσιαστικά τις θέσεις τους αλλά τους άφηνε στην κρίση του κοινού. "Του χρόνου δηλαδή ποιους θα δούμε καλεσμένους; Κάποιο μέλος της Κου Κλουξ Κλαν να μας εξηγεί γιατί κρεμάει ανθρώπους στα δέντρα ή κάποιον φαλλοκράτη που θα μας αποκαλύψει για ποιον λόγο δέρνει τη γυναίκα του" λέει σήμερα ο ταλαντούχος δημιουργός. "Θα ακούσουμε κι αυτές τις απόψεις στο πλαίσιο της δημοκρατίας που πρεσβεύει και οραματίζεται;". 
Ο Γιώργος Καπουτζίδης ρίχνει μάλιστα ευθύνες και στο κανάλι που προβάλλει το επίμαχο talk show, το οποίο σημείωσε υψηλή τηλεθέαση και πήρε το πράσινο φως και την επόμενη σεζόν, λέγοντας ότι γι' αυτό τον λόγο δεν θα ήθελε να συνεργαστεί με τον ΑΝΤ1 (αυτή την περίοδο συζητάει με το Star). 
Το θέμα που προκύπτει εδώ είναι αρκετά λεπτό και δεν είναι τόσο εύκολο να πεις που τελειώνει το δίκιο και αρχίζει το άδικο. Ένα κανάλι και ένας παρουσιαστής φυσικά θέλουν να κάνουν "νούμερα". Με αυτόν τον τρόπο το κανάλι θα εξασφαλίσει μεγαλύτερα έσοδα και ο παρουσιαστής θα συνεχίσει να έχει δουλειά και να αμείβεται πλουσιοπάροχα. 
Η τηλεόραση είναι ένα άκρως κυνικό μέσο και, ναι, το επίπεδο είναι αρκετά χαμηλό. Είναι προφανές ότι ο Γρηγόρης θα συνεχίσει να καλεί ανθρώπους που προκαλούν αποστροφή σε ένα ώριμο και συγκροτημένο κοινό το οποίο όμως είναι αρκετά περιορισμένο και το πιθανότερο είναι πως έτσι κι αλλιώς δεν θα μπει στον κόπο να δει την εκπομπή (φυσικά το 2night show προσφέρει και αρκετές καλές στιγμές). 
Αν ο Γρηγόρης δεν κάνει νούμερα, η εκπομπή προφανώς δεν θα συνεχίσει, αφού τα κανάλια δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα. Από την άλλη μεριά, ο Γιώργος Καπουτζίδης θέτει ένα ευρύτερο κοινωνιολογικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τη γενικότερη τραυματισμένη μας κουλτούρα και τη μηδενική ανοχή της μάζας σε κάθε είδους μειοψηφία που νιώθει ότι την απειλεί. Ο σκοπός του είναι αντικειμενικά καλός. Ονειρεύεται έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο αγαπημένο, δεν αμφιβάλλει κανείς γι' αυτό. 
Επίσης αυτό που λέγεται είναι ότι στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει τη δύναμή του στο Mega παρεμβαίνοντας και στο περιεχόμενο της πρωινής εκπομπής του σταθμού- δεν ήμασταν όμως εκεί για το επιβεβαιώσουμε.  
Αν ο Αρναούτογλου ήταν το μοναδικό "πρόβλημα" της Ελληνικής τηλεόρασης, θα ταυτιζόμασταν απόλυτα με τον Καπουτζίδη. Δυστυχώς όμως, το μεγαλύτερο αγκάθι εδώ είναι η ακατανίκητη έλξη του κοινού προς το λάθος πρότυπο, η ευκολία του να απορρίπτει ό,τι το κάνει να προβληματιστεί και να έρθει αντιμέτωπο με τις δικές του ευθύνες ως κομμάτι μιας κοινωνίας σε παρατεταμένη και πολυεπίπεδη  κρίση αξιών και ιδεών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου