Η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση (έπειτα από πολλά χρόνια) του ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου και ο περιορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις δημιουργούν συνθήκες άγριου ανταγωνισμού.
Η κατοχή μίας συχνότητας μοιάζει άλλωστε με «άγιο δισκοπότηρο» για τους παράγοντες της ισχυρής επιχειρηματικής ελίτ της χώρας.
Η «Εφ.Συν.» με σειρά δημοσιευμάτων έχει προχωρήσει σε εμπεριστατωμένη «ακτινογραφία» των διεκδικητών μιας πολυπόθητης τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας.
Οι «παλιοί παίκτες» επιχειρούν να εμφανιστούν λίγο-πολύ ως «άγιοι», παρά το γεγονός ότι πρωταγωνίστησαν στο «πάρτι» της διαπλοκής και της πολιτικής χειραγώγησης.
Οι δε νέοι «επίδοξοι πρωταγωνιστές» στο μιντιακό τοπίο μετέρχονται κάθε μέσο ώστε να «παραγκωνίσουν» έναν από τους προηγούμενους.
Η δέσμευση της προσωπικής περιουσίας του Γιάννη Αλαφούζου έρχεται να προστεθεί στο μακρύ σίριαλ της αντιπαράθεσης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Είναι η χαρακτηριστική περίπτωση που ένας νέος επίδοξος καναλάρχης επιχειρεί να γίνει «βεζίρης στη θέση του βεζίρη».
Πρόκειται για ένα επεισόδιο με παράδοξη πλοκή, μια και κατά τα φαινόμενα χρησιμοποιήθηκαν «νόμιμα» μέσα: δημόσιες πιέσεις από τις σελίδες φιλικών εντύπων προς κυβερνητικά στελέχη και δικαστικούς.
Στον καπιταλισμό αυτά είναι συνηθισμένα φαινόμενα, ας μη γελιόμαστε.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι όμως η θέση που καταλαμβάνει η Ν.Δ., η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενορχήστρωσε την απόφαση των διωκτικών αρχών κατά του Γιάννη Αλαφούζου.
Προσπερνά η Συγγρού επιμελώς ακόμα και την ίδια την ανακοίνωση του προέδρου του ΣΚΑΪ, που έδειχνε σαφώς προς την πλευρά Μαρινάκη.
Πώς θα ήταν δυνατόν άλλωστε να στραφεί εναντίον τους η συγκεκριμένη παράταξη; Υπενθυμίζουμε ότι το 2011 και το 2012 οι δύο επιχειρηματίες και πρώην συνέταιροι αντάλλασσαν εξώδικα και ανακοινώσεις για τον ποιος ευθύνεται για την κατάπτωση της Κεντροδεξιάς.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση της Ν.Δ. για τον οριστικό αποκλεισμό του Mega από τη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Και ελπίζουμε επ' αυτού να κυριαρχήσουν πιο ψύχραιμες φωνές.
Κάτι μας λέει ότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες γι' αυτό, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα εστιάσει στα θαλασσοδάνεια που έλαβε η «Τηλέτυπος» ή στους ανταγωνισμούς των μετόχων, που στέλνουν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου