Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Μεγάλα μαχαίρια στη μικρή οθόνη
















 




Τη «μητέρα όλων των μαχών» όπως φαίνεται είναι αποφασισμένοι να δώσουν κυρίως οι παλιοί, αλλά και ορισμένοι νέοι υποψήφιοι παίκτες για μία εκ των τεσσάρων αδειών περιεχομένου για κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, ενημερωτικού χαρακτήρα.
Και γι’ αυτό δεν αρκέστηκαν μόνο στις προσφυγές στη Δικαιοσύνη εναντίον της προκήρυξης του διαγωνισμού και της δημοπρασίας για τις άδειες, οι οποίες παρά τις συνεχόμενες αρνητικές αποφάσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Οπως αποδεικνύεται έχουν ανοίξει και έναν πόλεμο μεταξύ τους, καθώς πλέον στρέφονται σχεδόν όλοι εναντίον όλων...
Πρόκειται βέβαια για έναν πόλεμο που έχει ως κύριο στόχο να καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο τις εξελίξεις που αναμένονται στο τηλεοπτικό τοπίο με τον εν εξελίξει διεθνή διαγωνισμό για τις άδειες περιεχομένου.
Δείχνει όμως και κάποιες υπό... εκκόλαψη ή πιθανές, αν όχι ήδη υπό συζήτηση, συμμαχίες την επόμενη μέρα, αλλά και τα ανοιχτά μέτωπα του ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων και όχι μόνο στον χώρο της τηλεόρασης.
Το πώς στρέφονται οι καναλάρχες εναντίον άλλων καναλαρχών είναι εμφανές και από τις πρώτες δύο εμφανίσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια ΜΜΕ και κομμάτων.
Του Γιάννη Αλαφούζου (ΣΚΑΪ) δηλαδή την περασμένη εβδομάδα και του Φώτη Μπόμπολα (Πήγασος, Τηλέτυπος) χθες (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 4), που στράφηκαν εμφανέστατα εναντίον άλλων επιχειρηματιών, ακόμη και μετόχων (ή πρώην μετόχων) των μέσων που διαθέτουν.
Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει και ανάμεσά τους είναι εμφανής και από τις ενστάσεις που κατατέθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων του διεθνούς διαγωνισμού για τις άδειες.
Είχαμε από την αρχή επισημάνει ότι φαινόταν σχεδόν όλοι να στρέφονται εναντίον όλων, αλλά τώρα, έχοντας στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, είναι ξεκάθαρο το... παζλ των ενστάσεων.
Συνολικά, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η «Εφ.Συν.», έχουν κατατεθεί και από τους 10 υποψήφιους 50 φάκελοι με ενστάσεις!

Οι δύο «ουδέτεροι»

Και από τους δέκα «μονομάχους», μόνο δύο δεν έχουν στραφεί εναντίον των άλλων συνυποψηφίων τους αλλά έχουν καταθέσει ενστάσεις με πρόσθετα στοιχεία μόνο για να ζητήσουν να συμπεριληφθούν οι ίδιοι κανονικά στη λίστα για την επικείμενη δημοπρασία.
Κι αυτό διότι από τον έλεγχο της Grant Thorton οι φάκελοί τους είχαν χαρακτηριστεί ατελείς και είχαν απορριφθεί από τη λεγόμενη «περιορισμένη λίστα» με όσους είχαν πάρει «πράσινο φως» για συμμετοχή στη δημοπρασία.
Πρόκειται για την «Dimera Media Investments Limited», που ανήκει στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, και την «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Ανώνυμη Εταιρεία (ITV CP)», που ανήκει σε εταιρεία κυπριακών συμφερόντων, στην οποία φαίνεται βασικός μέτοχος να είναι στέλεχος των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη.
◾  Η «Dimera» του Ιβάν Σαββίδη, στην οποία ανήκουν και οι μετοχές του ΠΑΟΚ, είχε απορριφθεί στον πρώτο έλεγχο επειδή «οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2015 δεν είναι ελεγμένες από αναγνωρισμένο ορκωτό ελεγκτή λογιστή», όπως αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό.
Η εταιρεία πάντως του κ. Σαββίδη δεν στράφηκε εναντίον κανενός άλλου καθώς κατέθεσε μόνο πρόσθετα ανανεωμένα στοιχεία στην Επιτροπή Ενστάσεων για να «θεραπεύσει» το πρόβλημα που εντοπίστηκε στον φάκελό της.
Εναντίον όμως της εταιρείας του Ι. Σαββίδη έχουν στραφεί με ενστάσεις τους, ζητώντας να αποκλειστεί από τη διαδικασία, το STAR συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ο ALPHA του Δημήτρη Κοντομηνά, ο ΑΝΤ1 της οικογένειας Κυριακού, το Ε TV του Φίλιππου Βρυώνη και ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας με τη μονοπρόσωπη εταιρεία του με την οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό.
◾  Ο φάκελος της «Ανεξάρτητος (ITV CP)» είχε απορριφθεί καθώς δεν περιλαμβάνονταν «αντίγραφο ποινικού μητρώου ενός μέλους του Δ.Σ.», «αντίγραφα του λογαριασμού όψεως ή του βιβλίου ταμείου της εταιρείας», «σύμβαση δανείου 78.000 ευρώ» και «υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας περί υπάρξεως ή μη συμφωνίας εκχώρησης δικαιωμάτων ψήφου».
Και αυτή η εταιρεία πάντως δεν στρέφεται εναντίον κανενός, καταθέτοντας μόνο πρόσθετα στοιχεία για να θεραπεύσει επίσης τα προβλήματα που εντοπίστηκαν και να συμπεριληφθεί στη λίστα για τη δημοπρασία.
Εναντίον της όμως στρέφονται ο ALPHA του Δ. Κοντομηνά, ο ΑΝΤ1 του Θ. Κυριακού, το E TV του Φ. Βρυώνη και ο Ι. Χ. Καλογρίτσας.
Δεν έχουν στραφεί εναντίον του πάντως ζητώντας να αποκλειστεί από τη διαδικασία ούτε το STAR ούτε το MEGA, συμφερόντων επίσης της οικογένειας Βαρδινογιάννη...
◾  Το MEGA (Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων), συμφερόντων Μπόμπολα, Ψυχάρη, Βαρδινογιάννη, με πιθανή συμμετοχή και Φιλιππόπουλου, κατέθεσε πρόσθετα στοιχεία επιχειρώντας να θεραπεύσει τη σειρά προβλημάτων που εντοπίστηκαν από την Grant Thorton και οδήγησαν στον αποκλεισμό του.

Το MEGA

Το κανάλι της Μεσογείων δεν έχει στραφεί εναντίον του STAR (Βαρδινογιάννη), της «Dimera» του Ιβάν Σαββίδη και της εταιρείας του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Χ. Καλογρίτσα.
Αντίθετα, ζητά ουσιαστικά να αποκλειστούν από τη δημοπρασία ο ΣΚΑΪ συμφερόντων Γιάννη Αλαφούζου, ο ΑΝΤ1 του Θ. Κυριακού, o ALPHA του Δ. Κοντομηνά, το E TV του Φ. Βρυώνη, καθώς και η «Αλτερ Εγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμος Εταιρεία» του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος επίσης θέλει να μπει στο «παιχνίδι» της μικρής οθόνης.
◾  Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης πάλι, με την «Αλτερ Εγκο» του, φρόντισε να στραφεί μόνο εναντίον τού (από κάποια στιγμή και μετά) μόνιμου αντιπάλου του και προέδρου του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος συμμετέχει βεβαίως στη διαδικασία με τον ΣΚΑΪ TV μέσω της «Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης».
◾  Τα «αισθήματα» πάντως είναι... αμοιβαία, καθώς και ο Γιάννης Αλαφούζος έχει καταθέσει ένσταση εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη ζητώντας να αποκλειστεί από τη δημοπρασία η «Αλτερ Εγκο».
Ο ΣΚΑΪ έχει καταθέσει ενστάσεις και εναντίον του ΑΝΤ1 (Κυριακού), του STAR (Βαρδινογιάννης), του ΑLPHA (Κοντομηνάς), του Ε TV (Βρυώνης) και της μονοπρόσωπης εταιρείας του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Χ. Καλογρίτσα.
◾  Ο Ι. Χ. Καλογρίτσας πάλι, με τη μονοπρόσωπη εταιρεία του, δεν έχει στραφεί μόνο εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη και της εταιρείας του «Αλτερ Εγκο».
Αντίθετα, εκτός από την «Ανεξάρτητος (ITV CP)» και την «Dimera» που προαναφέραμε, ζητά να αποκλειστούν από τη δημοπρασία ο ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), ο ΑΝΤ1 (Κυριακού), ο ALPHA (Κοντομηνάς), το MEGA (Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης και πιθανόν Φιλιππόπουλος), το E TV (Βρυώνης) αλλά και το STAR (Βαρδινογιάννης).
◾  Το STAR (Νέα Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία) εκτός από τα προαναφερόμενα MEGA και «Ανεξάρτητος (ITV CP)» δεν στρέφεται εναντίον και του ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), του ΑΝΤ1 (Κυριακού) και του ALPHA (Κοντομηνάς).
Αντιθέτως, κατέθεσε ενστάσεις ζητώντας να αποκλειστούν από την περαιτέρω διαδικασία η «Αλτερ Εγκο» του Β. Μαρινάκη, η μονοπρόσωπη εταιρεία του Ι. Χ. Καλογρίτσα, το Ε TV του Φ. Βρυώνη, αλλά και η «Dimera» του Ι. Σαββίδη.
◾  Ο Δημήτρης Κοντομηνάς με τη σειρά του μέσω του ALPHA TV (ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.) δεν στρέφεται εναντίον του MEGA (Μπόμπολας, Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης και πιθανόν Φιλιππόπουλος) και του STAR (Βαρδινογιάννης).
Αντίθετα, κατέθεσε ενστάσεις για να αποκλειστούν από τη δημοπρασία ο ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), ο ΑΝΤ1 (Κυριακού), το E TV (Βρυώνης), η μονοπρόσωπη του Ι. Χ. Καλογρίτσα, η «Αλτερ Εγκο» του Β. Μαρινάκη, η «Dimera» του Ι. Σαββίδη και η «Ανεξάρτητος (ITV CP)».
◾  Ο Θοδωρής Κυριακού από την πλευρά του, μέσω του ΑΝΤ1 (ΑΝΤΕΝΝΑ TV Ανώνυμος Εταιρεία), δεν έχει καταθέσει ενστάσεις εναντίον του STAR (Βαρδινογιάννης) και του ΣΚΑΪ (Αλαφούζος).
Με ενστάσεις όμως που έχει καταθέσει ζητά ουσιαστικά να αποκλειστούν από την περαιτέρω διαδικασία της αδειοδότησης ο ΑLPHA (Κοντομηνάς), η μονοπρόσωπη του Ι. Χ. Καλογρίτσα, το E TV (Βρυώνης), η «Αλτερ Εγκο» του Β. Μαρινάκη, η «Dimera» του Ι. Σαββίδη και η «Ανεξάρτητος (ITV CP)» (όπως προαναφέραμε) αλλά και το MEGA (Μπόμπολας, Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης και πιθανόν Φιλιππόπουλος).
◾  Εναντίον όλων έχει στραφεί ο Φίλιππος Βρυώνης του E TV «Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (E Radio – TV)».
Πρόκειται για τον... καναλάρχη που με επιστολή του στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά «πρότεινε» η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για τις άδειες περιεχομένου καναλιών εθνικής εμβέλειας να μην είναι τα 3.000.000 ευρώ που προβλέπονται αλλά τα... 35.000.000 ευρώ!
Εβαζε βέβαια παράλληλα και δύο προϋποθέσειςτο τελικό τίμημα να δίνεται τμηματικά σε δόσεις και όχι εφάπαξ και να υπάρξει δέσμευση του υπουργού Επικρατείας ότι για τη διάρκεια ισχύος των αδειών, τα δέκα χρόνια δηλαδή που προβλέπονται, δεν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.

Το «παράθυρο»

Η τιμή εκκίνησης βέβαια δεν... άλλαξε ούτε υπήρξαν δεσμεύσεις ότι δεν θα προκηρυχθούν άλλες άδειες εθνικής εμβέλειας.
Αλλωστε, έχει αφεθεί ανοιχτό «παράθυρο», αν η δημοπρασία πάει καλά και αποδώσει τα αναμενόμενα, να υπάρξει προσεχώς άλλη μία ή και δύο άδειες περιεχομένου.
Το τελικό ποσό πάντως θα δοθεί τμηματικά, όχι σε βάθος δεκαετίας, αλλά μέσα στα πρώτα δύο χρόνια, καθώς υπήρξε σχετική τροπολογία.
Σύμφωνα με αυτήν, οι υπερθεματιστές της δημοπρασίας θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν το συνολικό τίμημα σε τρεις ισόποσες δόσεις, με ισάριθμες όμως τραπεζικές επιταγές, οι οποίες εκδίδονται σε διαταγή του ελληνικού Δημοσίου εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.
Η πρώτη, εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή, η δεύτερη εντός 12 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας και η τρίτη εντός 24 μηνών.
Παράλληλα βέβαια προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ο υπερθεματιστής δεν καταβάλει την πρώτη δόση εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας, εκπίπτει και τη θέση του παίρνει ο επόμενος πλειοδότης.
Επίσης, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής οποιασδήποτε εκ των επόμενων δύο δόσεων, ανακαλείται αυτοδικαίως η άδεια που χορηγήθηκε...
Πάντως ο κ. Βρυώνης τώρα κατέθεσε ενστάσεις ζητώντας να αποκλειστούν από τη δημοπρασία όλοι οι άλλοι.
Δηλαδή, τόσο οι παλιοί παίκτες -ΜEGA (Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας και πιθανόν Φιλιππόπουλος), ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), ΑΝΤ1 (Κυριακού), STAR (Βαρδινογιάννης), ALPHA (Κοντομηνάς)- όσο και οι νέοι ενδιαφερόμενοι: Βαγγέλης Μαρινάκης («Αλτερ Εγκο»), Ιβάν Σαββίδης («Dimera«), Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας («Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Α.Ε.») και «Ανεξάρτητος (ITV CP)».
Το «σίριαλ», όπως όλα δείχνουν, θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου