Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Come on punk...-Toυ Θανάση Καρτερού








Τα έχουμε ξαναπεί. 
Αν τον συμβούλεψαν κάποιοι να μπουμπουνίζει σαν Κάλαχαν, ή αν -άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου- ικανοποιεί έτσι κάποια νεανική του φαντασίωση, ουδείς το γνωρίζει. 
Αν όμως με τον Κάλαχαν έπαιζε ένα κάποιο δράμα, με τον Μητσοτάκη παίζει σκέτη κωμωδία...

Πολύ Κυριάκος ο Κυριάκος προχθές στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Προστάτης του νόμου, της τάξης και των αδυνάτων, αδυσώπητος τιμωρός των καθεστωτικών του ΣΥΡΙΖΑ, ένα Μάγκνουμ για τον επιθεωρητή Κάλαχαν, ή ό,τι άλλο αμερικάνικο και ζόρικο τραβάει η όρεξή σας. 
Όλα μαζί στη γνωστή συσκευασία εθνικής κομψότητας: μπλε κοστούμι και ανάλογη γραβάτα. 
Και ύφος... α, να τον βλέπει ο Τσίπρας και να ψάχνει τρύπα να κρυφτεί, όταν του ζητήσει τον λόγο. «Come on punk, make my day!».
Τα έχουμε ξαναπεί. Αν τον συμβούλεψαν κάποιοι να μπουμπουνίζει σαν Κάλαχαν, ή αν -άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου- ικανοποιεί έτσι κάποια νεανική του φαντασίωση, ουδείς το γνωρίζει. 
Αν όμως με τον Κάλαχαν έπαιζε ένα κάποιο δράμα, με τον Μητσοτάκη παίζει σκέτη κωμωδία. Διότι αυτός μπουμπουνίζει λες και δεν υπηρέτησε πιστά το καθεστώς των φόρων, των απολύσεων, της Siemens, της διαφθοράς, της καταστροφής.
 Κι έφτασε να απαιτεί από τον Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε. 
Ο Κυριάκος!
Δεν θα σας ζάλιζα όμως με τα μπουμπουνητά του -από αυτά βγαίνει και η λέξη μπουμπούνας, παρεμπιπτόντως- αν εν τη ρύμη των μπαμ και μπουμ δεν του ξέφευγε και μια αποκαλυπτική φρασούλα. Αφού λοιπόν μπουμπούνισε κατά του Παππά και του Τσίπρα για όσα τρομερά κάνουν στα κανάλια, είπε και το εξής αξιομνημόνευτο: 
Εμείς, όταν γίνουμε κυβέρνηση, θα αποκαταστήσουμε την τάξη -στην ενημέρωση, εννοούσε. Δηλαδή: η κυβέρνηση διατάραξε την τάξη, αλλά ο Κυριάκος θα την αποκαταστήσει.
Αν δεν ξέρει ελληνικά, να ζητήσει αμέσως συγγνώμη και να αρχίσει ταχύρρυθμα μαθήματα. 
Αλλά, αν ξέρει ελληνικά, αν ξέρει τι λέει, θα ξέρει τι σημαίνει «αποκαθιστώ». Επαναφέρω κάτι στην προηγούμενη καλή του κατάσταση, λένε τα λεξικά. 
Πες τα, Κυριάκο, λέμε εμείς. Αυτό είναι θάρρος της γνώμης και μαγκιά του μεταρρυθμιστή. Να λες καθαρά στους βαρόνους, πως όταν με το καλό -ή με το κακό- έρθεις στα πράγματα, θα αποκαταστήσεις το καθεστώς τους. Που το διατάραξαν οι παπάδες και οι διάκονοι.
Αμήν.
Κι έτσι καταλαβαίνουμε και για ποιους μπουμπουνίζει. Τι εννοεί όταν προφέρει λέξεις όπως τάξη, ενημέρωση, δημοκρατία, διαφάνεια. Περί αποκαταστάσεως διαπλεκόμενων, δανειζόμενων, και εσχάτως διωκόμενων, ο λόγος. Εν ολίγοις, ο Κάλαχαν έχει πλοκή, ο Κυριάκος διαπλοκή. 
Κι εμείς δικαιούμαστε την ατάκα: «Come on punk...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου