Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Οι "νουθεσίες" Ψυχάρη σε Μητσοτάκη και η δυσφορία Καραμανλή


ε





























 











 







"Ούτε έναν ούτε δύο αλλά τρεις πρώην μετράει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κόμμα του οποίου ηγείται από τον Ιανουάριο. Καραμανλής, Σαμαράς και Μεϊμαράκης". 
'Ετσι ξεκινά το σημερινό editorial της εφημερίδας Τα Νέα του ΔΟΛ.
Με το κεντρικό άρθρο η εφημερίδα του κ. Σταύρου Ψυχάρη "ψέγει" τον αρχηγό της Ν.Δ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν διέλυσε τη Ν.Δ για να την επανιδρύσει αμέσως μετά την εκλογή του με αποτέλεσμα να έχει τώρα να υφίσταται την υπονόμευση των "πρώην".
Η υπόθεση έχει έντονο παρασκήνιο. Στο περιβάλλον του προέδρου του κόμματος επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για την χθεσινή εμφάνιση του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη (Real fm) ο οποίος αν και διακριτικά διαφώνησε με το σύνολο της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη:
- Όταν ο αρχηγός της Ν.Δ ακόμα και σήμερα από την Deutsche Welle ζητά εκλογές και την παραίτηση της κυβέρνησης, ο κ. Μεϊμαράκης κάνει λόγο για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης
- Όταν η Ν.Δ ζητά εξεταστική επιτροπή για το plan b του Γκαλμπρέϊθ και το χρεώνει απευθείας στον κ. Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για "σχέδιο δραχμής", ο κ. Μεϊμαράκης το απαξιώνει και εγκαλεί τον πρωθυπουργό γιατί δεν είχε ένα σοβαρό εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης ενός Grexit. "Θα έπρεπε να έχει ένα σοβαρό plan b", είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ.
Αλλά ακόμα και για τη μη συνεργασία του με τη νέα ηγεσία ο κ. Μεϊμαράκης επέρριψε ευθέως -και με ειρωνικό τρόπο- τις ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη.
Στο περιβάλλον του αρχηγού της Ν.Δ θεωρούν πως ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε μια προσπάθεια αποδόμησης του κ. Μητσοτάκη. Και, παρότι δεν τολμούν να το πουν επισήμως, το χρεώνουν σε κάποιο βαθμό στον κ. Κώστα Καραμανλή.
Η αλήθεια είναι πως ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ δεν ανταποκρίθηκε στις "γέφυρες" που προσπάθησε να ρίξει ο κ. Μητσοτάκης μέσω απεσταλμένου (του συμβούλου του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου) στο γραφείο του πρώτου στην οδό Παναγή Κυριακού. Και σε συνομιλητές του δεν κρύβει την διαφωνία του με την τακτική να ζητούνται εκλογές, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως "ο Κυριάκος δεν είναι έτοιμος".
Οι "Καραμανλικοί" βουλευτές δεν είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διοικεί το κόμμα ερήμην της κοινοβουλευτικής ομάδας με ένα περίκλειστο σύστημα συμβούλων και συνεργατών. Όπως και από το γεγονός ότι την επικοινωνιακή πρωτοκαθεδρία στο κόμμα έχει ο αντιπρόεδρος κ. Άδωνις Γεωργιάδης, πρόσωπο που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το στυλ της ήπιας κεντροδεξιάς που σηματοδοτεί η "σχολή Καραμανλή".
Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει δυσαρεστημένος με τις συχνές, το τελευταίο διάστημα, εμφανίσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά. Χρεώνουν στον πρώην πρωθυπουργό ότι πάσχει από "σύνδρομο δικαίωσης" και "κλέβει" χώρο και χρόνο από το νέο σχεδιασμό που θέλει να προβάλλει η νέα ηγεσία.
Η "νουθεσία" του ΔΟΛ δια του άρθρου των Νέων είναι σαφής: Να ξεμπλέξει ο κ. Μητσοτάκης από τα "βαρίδια" των "πρώην". Ο κ. Μητσοτάκης ίσως να το ήθελε αλλά δεν δείχνει να μπορεί. Η δεύτερη, όμως, παράμετρος του άρθρου της εφημερίδας (και πρόταση προς αυτόν) είναι να προχωρήσει σε διεύρυνση, δείχνοντας, μάλιστα, προς την πλευρά των στελεχών που προέρχονται από τη Σημιτική περίοδο.
Το γεγονός, άλλωστε, πως ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατόρθωσε να παρασύρει την κ. Φώφη Γεννηματά στην υπόθεση του εκλογικού νόμου, απορρίπτοντας την ουσία της πρότασης που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο, ισοδυναμεί, σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις, με μια προσπάθεια να στηθούν γέφυρες με τον κ. Μητσοτάκη για την επανάληψη της συγκυβέρνησης (Σαμαρά- Βενιζέλου) μετά από τις επόμενες εκλογές κι εφόσον η Ν.Δ κερδίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου