Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Τα φαβορί για τις τηλεοπτικές άδειες στην τελική ευθεία του διαγωνισμού



 







 

 











Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Μετά την κατάθεση των φακέλων από τους ενδιαφερομένους και την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και καναλαρχών, με φόντο την προσφυγή των τελευταίων στο ΣτΕ, τη σκυτάλη παίρνουν οι δικηγόροι των διεκδικητών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να «εισβάλουν» σε όλους τους φακέλους που έχουν κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή που εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.
Από τη Δευτέρα, οι διαγωνιζόμενοι θα μπορέσουν να αναγνώσουν όλα τα δικαιολογητικά που περιέχονται στους φακέλους που κατατέθηκαν από τους «11» πριν από περίπου δέκα ημέρες. Εξάλλου, αυτή είναι και η μόνη δυνατότητα που δίνεται σε αυτούς με βάση όσα προβλέπονται από τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει, ακόμη και στην περίπτωση που καταθέσει σχετικό αίτημα, επιπρόσθετα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους των υποψηφίων. Για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουν την «τιμητική» τους οι ενστάσεις επί της συμμετοχής στον διαγωνισμό, καθώς ήδη οι διαγωνιζόμενοι προετοιμάζονται προς την κατεύθυνση αυτή.
Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, με ελλιπή στοιχεία έχει προσκομιστεί ο φάκελος συμμετοχής του Mega, ενώ ο αντίστοιχος του AΡΤ του Γιώργου Καρατζαφέρη τέθηκε οριστικά εκτός διεκδίκησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, και το Mega θα αποκλειστεί κατά τη φάση της προεπιλογής. Επιπλέον, δεν αποκλείεται την πόρτα της εξόδου να δουν και ακόμη δύο υποψήφιοι, οι οποίοι φαίνεται να κατέθεσαν βιαστικά τους φακέλους τους. Στο στόχαστρο των «ελεγκτών» αναμένεται να βρεθούν και οι τραπεζικές ενημερότητες που έχει συμπεριλάβει στην αίτησή του ο ΣΚΑΪ του κ. Γιάννη Αλαφούζου. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων, η επιτροπή θα προχωρήσει στην προεπιλογή των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό του Αυγούστου. Με τα σημερινά δεδομένα, η προεπιλογή έχει προσδιοριστεί για την Πέμπτη.
Παράλληλα με όσα εκτυλίσσονται στα επί της διαδικασίας, έντονη κινητικότητα παρατηρείται μακριά από την αίθουσα όπου βρίσκονται οι φάκελοι των υποψήφιων καναλαρχών. Για παράδειγμα, και σύμφωνα πάντα με καλά ενημερωμένες πηγές των «Παραπολιτικών», τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται επαφές και παρασκηνιακά deals σε όλα τα επίπεδα.
ΜΟΝΑΧΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Ανάμεσα στα απόλυτα φαβορί για την απόκτηση μίας εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών συχνοτήτων εμφανίζονται το Star της οικογένειας Βαρδινογιάννη και ο ΑΝΤ1 του Θ. Κυριακού. Οι δύο ενδιαφερόμενοι μάλιστα συν την εταιρεία Alter Ego του εφοπλιστή κ. Βαγγέλη Μαρινάκη αποφεύγουν κάθε συζήτηση συμπόρευσης με τους υπολοίπους που μετέχουν στον διαγωνισμό. Η στρατηγική αυτή δείχνει ότι οι κύριοι Βαρδινογιάννης, Κυριακού και Μαρινάκης έχουν αποφασίσει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να εξασφαλίσουν τηλεοπτική άδεια. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, που ανήκει στην κατηγορία των νεοεισερχομένων, δείχνει να έχει καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο δράσεων πριν, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
Στο μεταξύ, η επιθετική πολιτική που ακολουθεί συνολικά ο όμιλος ΣΚΑΪ έναντι της κυβέρνησης στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών καταδεικνύει την έντονη ανησυχία που υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια του Φαλήρου σε σχέση με τον υπό διαμόρφωση τηλεοπτικό χάρτη.
Ο κ. Γιάννης Αλαφούζος, πέραν της αυξημένης συμμετοχής στη διαδικασία, αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα, που έχουν να κάνουν τόσο με τις δικαστικές εκκρεμότητες όσο και με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΣΚΑΪ του φυγόδικου επιχειρηματία Π. Κυριακίδη. Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή επώνυμη καταγγελία και κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, έχει εισβάλει στην επιχείρηση του κ. Αλαφούζου το ΣΔΟΕ, διερευνώντας αν έχει υποπέσει στο αδίκημα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ αναμένεται να λογοδοτήσει, έστω και καθυστερημένα, για την υπόθεση της αγοραπωλησίας του Seven X, η οποία εκκρεμεί στο στάδιο της ανάκρισης επί οκτώ συναπτά έτη. Επειδή, λοιπόν, ο κ. Αλαφούζος άρχισε να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει κατά το προσεχές διάστημα, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», έκανε κρούση στον ιδιοκτήτη του High Channel, προκειμένου να αγοράσει την εν λόγω περιφερειακή τηλεοπτική συχνότητα. Επί της ουσίας, το αφεντικό του ΣΚΑΪ αναζητεί ήδη back up στην περίπτωση που δεν καταφέρει να αποκτήσει μία από τις τέσσερις συχνότητες πανελλήνιας εμβέλειας.
ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Ο Alpha του κ. Δημήτρη Κοντομηνά κατέρχεται αυτόνομος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, έχοντας καταθέσει μάλιστα και επικαιροποιημένες οικονομικές καταστάσεις, επιδιώκοντας να έχει σχετικό προβάδισμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Παρά το γεγονός ότι κατεβαίνει μόνος του στην αναμέτρηση του Αυγούστου, συνεχίζει τις συζητήσεις που είχε ξεκινήσει, μέσω του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, και του στενού φίλου και συνεργάτη του, δημοσιογράφου Τ. Μπούρα, με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, κ. Ιβάν Σαββίδη. Με δεδομένο ότι ο τελευταίος κατέθεσε φάκελο για συμμετοχή στον διαγωνισμό, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να πουν ότι «χάλασε» το deal Κοντομηνά - Σαββίδη.
Ωστόσο, την ίδια ώρα υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι ο φάκελος του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ δεν θα έχει τύχη, γεγονός που θα τον οδηγήσει και πάλι στην Κάντζα. Εκτός, όμως, από τον κ. Σαββίδη, εσχάτως προέκυψε η πληροφορία που θέλει τον ισχυρό άνδρα του Alpha να εξετάζει το ενδεχόμενο της συμπόρευσης και με τη στενή φίλη του, Μαριάννα Λάτση.
Οι συναντήσεις Καλογρίτσα, οι επαφές Βρυώνη και η επανεμφάνιση Μπόμπολα
Ενας από τους νέους παίκτες στο υπό διαμόρφωση τηλεοπτικό σκηνικό είναι ο γνωστός κατασκευαστής κ. Χρ. Καλογρίτσας (φωτ.), που θεωρείται ότι διεκδικεί με αξιώσεις μία από τις τέσσερις άδειες. Ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής «Τοξότης», αν και διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου, σε αυτή τη φάση έχει αποφασίσει να κινηθεί μόνος του, θέλοντας να αποφύγει οποιαδήποτε παρερμηνεία. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Π», με τη μεσολάβηση γνωστού δημοσιογράφου (σ.σ.: Είναι και κουμπάρος του) συναντήθηκε δύο φορές με τον ιδιοκτήτη του «Ε», Φίλιππο Βρυώνη, διερευνώντας το ενδεχόμενο συμπόρευσης ακόμη και πριν από τον διαγωνισμό του Αυγούστου. Οι συζητήσεις των δύο ανδρών μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.
Εκτός από τον κ. Βρυώνη, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να έχει κάνει κουβέντα και με τον ιδιοκτήτη του Kontra Channel, Γ. Κουρή. Μάλιστα, οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα αναφέρουν ότι έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Κουρής έχει επιδείξει αξιοζήλευτη συνέπεια έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά έναντι του Αλ. Τσίπρα.
Μάχη με τον χρόνο και τις τράπεζες δίνει τις τελευταίες ημέρες ο εκδότης του «Εθνους» και μεγαλομέτοχος του Mega, Φ. Μπόμπολας, επαναφέροντας μετά από αρκετό καιρό το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στο νέο τηλεοπτικό σκηνικό. Παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, δείχνει να ελπίζει ότι, έστω και στο παρά πέντε, θα καταφέρει να σώσει το Mega.
Την ίδια ώρα, οι Γ. Βαρδινογιάννης και Στ. Ψυχάρης, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, σπεύδουν να «χρεώσουν» αποκλειστικά στον κ. Μπόμπολα το ναυάγιο του Μεγάλου Καναλιού. Στο πλαίσιο της κινητικότητας που αναπτύσσει ο κ. Φώτης Μπόμπολας εντάσσονται οι επαφές του τόσο με στελέχη του Μαξίμου όσο και με ανθρώπους με τους οποίους κατά καιρούς έχει συνεργαστεί, όπως ο εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου», Αλ. Σκαναβής, ο πρώην πανίσχυρος άνδρας του Alter, Κ. Γιαννίκος, και ο συνεταίρος του και ιδιοκτήτης της 24Media, Δ. Μάρης. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι συζητήσεις που είχε με υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha Bank και της Πειραιώς.
Επαφές με τον κ. Καλογρίτσα, αλλά και τον κ. Σαββίδη, είχε και ο Φ. Βρυώνης, εξετάζοντας προφανώς την πιθανότητα ακόμη και κοινής καθόδου στον διαγωνισμό. Παράλληλα, ο μεγαλομέτοχος του «Ε» πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συναντήσει τον Τούρκο επιχειρηματία ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είχε δείξει ενδιαφέρον για εμπλοκή στα τηλεοπτικά δρώμενα.
Οι άγνωστοι «Χ» Μάρης και Nova
Στα μεγάλα ερωτηματικά που υπάρχουν στη διαδικασία χορήγησης τηλεοπτικών αδειών που έχει ξεκινήσει έχουν τοποθετηθεί τα ονόματα των Δ. Μάρη (φωτ.) της 24Media και Π. Παπαδόπουλου της Nova. Ο λόγος που τα δύο πρόσωπα μπαίνουν στην κουβέντα έχει να κάνει με το ενδιαφέρον που είχε επιδείξει ο πρώτος να συμμετάσχει στο σχήμα που «δούλευε» ο Θ. Φιλιππόπουλος για το Mega και τις πληροφορίες που ήθελαν τον δεύτερο να ενδιαφέρεται, μετά την ψηφιακή, να ασχοληθεί και με τη συμβατική τηλεόραση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημέρα που κατατέθηκαν οι φάκελοι για τις άδειες έχει ξεκινήσει μια κουβέντα σε σχέση με την κυπριακή εταιρεία που έχει καταθέσει φάκελο συμμετοχής. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ακουστεί πολλά και διάφορα, με τελευταία την πληροφορία που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας να εμφανιστεί το σχήμα που είχε ετοιμάσει για το Mega ο εκδότης των Αττικών Εκδόσεων, Θ. Φιλιππόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου