Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Ποιοι Έλληνες «τρέμουν» την κατάθεση του Μπίρκενφελντ στην Ουάσιγκτον;




Literally word for word

https://twitter.com/pzf/status/755266081149882369





























 


















Η αποκάλυψη των Financial Times ότι ο πρώην τραπεζίτης της UBS προσεγγίστηκε από την ελληνική πλευρά και τον περασμένο μήνα έδωσε εκτεταμένη κατάθεση στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, μπορεί να είναι προοίμιο αποκαλύψεων πρώτου μεγέθους, τόσο για τους Έλληνες πελάτες της τράπεζας και τα κεφάλαια που έβγαλαν εκτός συνόρων, όσο και για τα κόμματα που στήριξαν ή και τροφοδότησαν αυτό το ρεύμα.

Η αποκάλυψη ήρθε μαζί με αυτήν για την έφοδο αστυνομικών της οικονομικής αστυνομίας στην κατοικία του πρώην επικεφαλής της UBS στην Ελλάδα Χρ.Σκλαβούνου, ο οποίος στη συνέχεια διετέλεσε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επί Σαμαρά-Βενιζέλου και αποχώρησε λίγο μετά την άνοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία.


Οπως αναφέρουν οι FT, o Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ πρωτοστάτησε τη διετία 2008-2009 στην αποκάλυψη των μεθοδεύσεων της UBS στις ΗΠΑ για να μπορούν οι πελάτες της να φοροδιαφεύγουν. Η τράπεζα «τη γλίτωσε» με ένα διακανονισμό στον οποίο πλήρωσε 780 εκατ. δολαρίων για να μην υπάρξουν άλλες διώξεις, πλην της καταδίκης του ίδιου του μάρτυρα, που έκανε 2,5 χρόνια στη φυλακή και το 2012 αφέθηκε ελεύθερος να απολαύσει την αμοιβή-ρεκόρ των 104 εκατ. δολαρίων για μάρτυρα που συνέβαλε στην αποκάλυψη οικονομικών ατασθαλιών.
Ο... «ομιλητικότατος» όπως λέει η εφημερίδα τραπεζίτης, γνωστοποίησε ότι ήταν πρόθυμος να βοηθήσει άλλες κυβερνήσεις που υποπτεύονταν ότι η UBS μπορεί να έχει συμβάλλει στην απώλεια φορολογικών τους εσόδων και, πάντα κατά τους FT, οι ελληνικές Αρχές τον προσέγγισαν, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο να δώσει εκτεταμένη κατάθεση, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
Σε αυτήν, περιέγραψε τις μεθόδους της UBS που ενθάρρυνε πελάτες σε χώρες όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις μυστικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της, με δημιουργία εταιρειών βιτρίνας, διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς και κατεπιστεύματα. «Όλοι γνώριζαν, όταν αναφερόσουν σε πελάτες στην Ελβετία, ότι δεν πήγαιναν εκεί για να αγοράσουν σοκολάτα ... Η Ελλάδα είναι ένα οικονομικό χάος. Γιατί; Επειδή έχει όλα τα χρήματα της στη Γενεύη και Ζυρίχη», σημείωσε.
Οι ελληνικές Αρχές φέρονται να αναζητούν στοιχεία για τέτοιες πρακτικές όχι μόνο από το 2005 αλλά και μέχρι τον Ιούνιο του 2015, όταν εν μέσω φημών περί εξόδου από το ευρώ, κορυφώθηκε η έξοδος κεφαλαίων από την Ελλάδα, που τελικά οδήγησαν στην επιβολή των capital controls.
Ακριβώς αυτό είναι και το «περίεργο» πολιτικά σημείο με την εμπλοκή του κ.Σκλαβούνου, ο οποίος αποδεικνύεται παράλληλα επιλογή των Σαμαρά-Βενιζέλου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2013-2015, πριν ξεκινήσει ο μεγάλος επικοινωνιακός πόλεμος της ΝΔ για την έξοδο κεφαλαίων από την Ελλάδα, καθώς και στέλεχος του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα, με αντικείμενο την... ανάπτυξη.
Δεν αποκλείεται λοιπόν, τα στοιχεία από την έρευνα στην κατοικία του κ.Σκλαβούνη να οδηγήσουν στην αποκάλυψη νέων περιπτώσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, αλλά η κατάθεση από την Ουάσιγκτον να «δέσει» κάτι περισσότερο από απλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου