Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Στον περιορισμένο χώρο τους κινούνται-Του Νίκου Κιάου









Πριν από μια εβδομάδα ο τέως πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης μίλησε για πρώτη φορά δημόσια στον Ρ/Σ Real FM. Και μόνο αυτή καθ’ εαυτή η συνέντευξη ύστερα από 6 μήνες «σιωπής» αποτελεί γεγονός. Πολύ περισσότερο που ο και πρώην πρόεδρος της Βουλής διαφώνησε με την πολιτική του διαδόχου του:
  • – Επέμεινε στην ανάγκη της «εθνικής συνεννόησης» (και με την κυβέρνηση, εννοείται).
  • – Υποστήριξε ότι «οι κρατικές αρχές πρέπει να έχουν Plan B» (όταν η Ν.Δ. καταγγέλλει το «σχέδιο Β», μετά τα όσα είπε ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ).
  • – Διαφώνησε με την πολιτική της Ν.Δ. για εκλογές, λέγοντας «το σύνθημα “φύγετε” δεν είναι λύση».
  • – Διαφώνησε με τη συμμετοχή αυτών που «κραυγάζουν» στην ηγετική ομάδα του κόμματος -φωτογραφίζοντας προφανώς τον αντιπρόεδρο Αδ. Γεωργιάδη.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παν. Αθανασίου, δεσμεύτηκαν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Σταύρου Ψυχάρη.
Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, από την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank Δ. Μαντζούνη, πέραν των άλλων αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος εκδότης δανείστηκε τα χρήματα για να αγοράσει τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και τώρα ο ίδιος ο οργανισμός οφείλει τα χρήματα αυτά.
Ακόμη, εταιρεία του ίδιου εκδότη πήρε το 2006 δάνειο 3,5 εκατ. € για να κτίσει κτίρια σε οικόπεδο στο Πόρτο Χέλι και τα κτίρια δεν έγιναν ποτέ.
Την προηγούμενη Δευτέρα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν κανάλια για να μπλοκάρουν τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Είχε προηγηθεί παρόμοια απόρριψη αίτησης του Mega, για το οποίο το ΣτΕ κρίνει ότι «δεν προκαλείται βλάβη».
Από όλες αυτές τις ειδήσεις, τι μετέδωσαν τα ιδιωτικά κανάλια που μετέχουν πλέον στον διαγωνισμό; Τίποτα ή κάποιες εντελώς περιορισμένες κατά τα άλλα, κυρίως όσον αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και το θέμα με το «Σχέδιο Β» ή «Χ» των Βαρουφάκη, Γκάλμπρεϊθ κ.λπ.
Προβάλλουν με κάθε τρόπο και μονίμως την ίδια άποψη και «καταγγελία» ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «πραξικόπημα» στον τομέα της ενημέρωσης, για να την ελέγχει, παρομοιάζοντάς την ακόμη και με τη Βόρεια Κορέα του Κιμ, αλλά και ότι... προετοίμαζε πραξικόπημα με το «Σχέδιο Χ» και καθιστούν υπεύθυνο τον Αλ. Τσίπρα.
Αν η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει την ενημέρωση, ορθώς και πολύ καλά να την καταγγείλουμε και να την χτυπήσουμε. Οταν όμως αποκρύπτουν οι ίδιοι ειδήσεις, και μάλιστα σχετικές με τη λειτουργία και τον τρόπο που ασκείται, τι έχουμε μπροστά μας;
Οταν μάλιστα έχει προβληθεί η προσφυγή στο ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα, όταν έχουν τονίσει κατά κόρον τις αγορεύσεις των συνηγόρων τους (ποιος συνήγορος υπεράσπισης δεν υπερασπίζεται τον εντολέα του;) κι όταν έκαναν σημαία τη δήλωση του προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου, την οποία χαρακτήρισαν μάλιστα βαρυσήμαντη, ότι οι δικαστές του ΣτΕ «δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις» κι ότι «ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο» και δεν αναφέρουν την απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ, δηλαδή την αγνοούν, τότε τι μπορεί να σκεφτεί κανείς;
Η αποσιώπηση της συνέντευξης Μεϊμαράκη, επειδή ακριβώς είχε τη διαφωνία και τη διαφοροποίησή του από την επίσημη πολιτική του Κυρ. Μητσοτάκη, υποδηλώνει και την ταύτιση των Μέσων αυτών με τον αρχηγό της Ν.Δ.
Ο κ. Μεϊμαράκης δεν είχε κρύψει ούτε προεκλογικά στο κόμμα του ότι είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεννόησης με την κυβέρνηση. «Μα είναι δυνατόν να μην κουβεντιάζουμε, να μη συζητούμε;» έλεγε δυνατά σε διάδρομο της Βουλής, λίγες ημέρες πριν από την τελική εσωκομματική μάχη. Και το φώναζε για να ακουστεί.
Ηρθε ο Κυρ. Μητσοτάκης και έκανε αντιπρόεδρο τον «κραυγάζοντα» Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος είναι παρεμπιπτόντως και «φιλοξενούμενος» σταθερά στον Σκάι.
Εχουμε μπροστά μας σαφή την ένδειξη της πορείας της Ν.Δ. και πώς αυτή συμβαδίζει με τα ΜΜΕ (εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα) που κραυγάζουν και πότε αποκαλύπτουν κατασκευάζοντας δήθεν δραστηριότητες υπουργών και μετά ανασκευάζουν (χωρίς την προσφιλή στην επαγγελλόμενη συμπεριφορά τους των «καλών τρόπων», συγγνώμη, λάθος).
Το ενδιαφέρον για τα πολιτικά πράγματα βρίσκεται στο κατά πόσον η φωνή του Μεϊμαράκη είναι μόνο δική του. Προφανώς και δεν είναι. Και βεβαίως έχει απήχηση στον χώρο του. Ισως όχι μόνο εκεί καθώς οι προβληματισμοί φαίνονται και στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι. Στο πρώτο, όπου δείχνει βραχυκυκλωμένη η Φώφη Γεννηματά, από τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο, που «συμπλέουν» με τον Κυρ. Μητσοτάκη.
(Εχει ιστορία το «συμπλεόμενο» μεταξύ της Ενωσης Κέντρου και της ΕΡΕ, προκατόχου της Ν.Δ.). Και στο δεύτερο όπου οι δονήσεις δεν κρύβονται και ο αλληθωρισμός προς τα δεξιά φαίνεται.
Το ενδιαφέρον επίσης βρίσκεται και στην ακριβώς παράλληλη σύμπλευση όλων, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, με τα ΜΜΕ που αγωνιούν για άδεια, που αγωνιούν τι θα γίνει με τα δάνεια, που αγωνιούν και δεν το κρύβουν. Ισως είναι αυτός ο μικρόκοσμος, στον οποίο κινούνται, είναι ο περιορισμένος χώρος, χωρίς να βλέπουν τις εξελίξεις στο περιβάλλον που ομνύουν -έτσι λένε- στον ευρωπαϊκό χώρο.

1 σχόλιο:

  1. σχετικα με τον θεμο αναστασιάδη
    ηταν τσσογλανι πριν καν μπει στήν μήτρα της μάνας του
    αφου τον κόβεις απο την φάτσα.............
    ως και ο Μάκης εκανε πέρα...αλλο φρούτο και αυτός
    Μπροστά στον θεμο ο Δήμος Σταρένιος ο συχωρέμενος
    μοιάζει άγγελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή