Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Αντισυνταγματική Αναθεώρηση…

 
 
 



 Και ενώ εγώ ήθελα να ελαφρύνω το κλίμα, γράφοντας για την Πέγκυ που θα ερμηνεύσει Θεοδωράκη, ήρθαν οι πρώτες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, οι οποίες είναι το ίδιο αστείες αλλά πολύ περισσότερο επικίνδυνες. Τα παρακάτω σημεία συγκεντρώνουν το πνεύμα της Αντισυνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και την παλιομοδίτικη συντηρητική στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Αγάπη μου συρρίκνωσα τη Δημοκρατία. Προοδευτικές προτάσεις για μετατροπή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε δημοκρατία ανάθεσης και «καπελώματος». Αναρωτιέμαι σε ποια δυτική δημοκρατία απαγορεύεται (!) η παραίτηση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης… («Διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής, με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυσή της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής»).

  Επιπλέον «καπέλωμα» της αντιπροσώπευσηςμέσω της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς όμως καθιέρωση άμεσης εκλογής. («Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής»). 

 Ακαταλαβίστικα περί ανάπτυξης. Θα γίνουμε μάλλον η πρώτη χώρα που το φορολογικό σύστημα θα επιβάλλεται από το Σύνταγμα… («Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας»).

  Φυσικά, το όνειρο κάθε ελιτιστή φιλελέ. Ιδιωτικά Πανεπιστήμια σε μία χώρα με παντελή έλλειψη κουλτούρας ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά και με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στην ιδιωτική απάτη και την κερδοσκοπία. Η πρόταση που ίσως αποτελεί τον μόνο λόγο για τον οποίο η ΝΔ ζητά Συνταγματική Αναθεώρηση. («Η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης»). 

 Και για το τέλος, η μέγιστη δημοκρατική κατάκτηση. Το Σύνταγμα κουρελού. Κάθε δύο χρόνια θα κάνουμε και μία αναθεώρηση. Εξάλλου μήπως και θα το τηρήσουμε ποτέ; («H απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος»).

#syntagma  #anatheorisi

Bookmarks



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου