Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να παραιτηθεί απλά επειδή υπάρχει



































Τον περασμένο Ιούλιο, παρόλο που είχαμε εύλογα φρίξει με την αδιανότητη διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη, είχαμε σταθεί με ιδιαίτερη επιφύλαξη απέναντι στο κίνημα «Μένουμε Ευρώπη», το οποίο εξάλλου ηττήθηκε στο δημοψήφισμα -και έπειτα εξαφανίστηκε.






Γνωρίζοντας κάπως την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβάνομαι το «Παραιτηθείτε» ως την τελευταία προσπάθεια του συστήματος Σαμαρά-Βενιζέλου να αποκτήσει ρόλο στα πράγματα. 



Αν οι εκλογές αργήσουν και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάπως σουλωπωθεί, τότε προφανώς το επιχείρημα «οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι», θα αποδυναμωθεί και τίποτα δεν θα μοιάζει ικανό να αναβάλει την αποστρατεία των πρωταγωνιστών της περιόδου 2012-2014.



Εξάλλου, το κίνημα «Παραιτηθείτε» είναι ίσως η πρώτη ανάλογη προσπάθεια στην Ελλάδα η οποία εκδηλώνεται χωρις κάποια συγκεκριμένη αφορμή. 



Δεν θα μαζευτουν έξω από τη Βουλή την ώρα που ψηφίζεται κάποιο νομοσχέδιο, δεν θα φωνάζουν κατά μιας συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής, θα μαζευτούν απλά επειδή θέλουν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, σαν τους οργανωμένους οπαδούς που προσπαθούν να διώξουν τον προπονητή της ομάδας τους.



Σε μια Δημοκρατία όμως, μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να παραιτηθεί απλά επειδή υπάρχει, πόσο μάλλον όταν φέρει μια τόσο νωπή λαϊκή εντολή. 



Είναι μάλιστα φοβερά παράδοξο να ζητάς την άμεση παραίτηση μιας κυβέρνησης όταν κατά λοιπά τάσσεσαι υπέρ των σταθερών εκλογικών κύκλων, τονίζοντας μάλιστα ότι ο Τσίπρας κακώς έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά με αφορμή την εκλογή ΠτΔ.



Το κίνημα «Παραιτηθείτε» θα αποτύχει -και ευτυχώς. 

Δεν περίμενα να μην μπορεί να καταλάβει η φιλοευρωπαϊκή Αντιπολίτευση ότι η πολιτική λύση για τη χώρα δεν θα προκύψει «κινηματικά» και «στους δρόμους».



Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εκπληρώσει την ιστορική αποστολή της, η οποία είναι η πλήρης πολιτική νομιμοποίηση του Μνημονίου, και στη συνέχεια θα περάσει στην Ιστορία. 



Ο μόνος τρόπος να παραταθεί ο βίος της είναι να συνεχίσει η Αντιπολίτευση να κρέμεται πίσω από την ελαφρώς αρρωστημένη ανάγκη για δικαίωση εκείνων, που έσπευσαν να αυτοχριστούν εθνοσωτήρες, μπας και ξεχάσουμε τη ζωηρή συμμετοχή τους στο πάρτι της Μεταπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου