Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Η κατασκευή ενός ηγέτη










































 Οι γαιοκτήμονες ή αρχοντοχωριάτες της Αγγλίας αποτελούσαν αριστοκρατική τάξη, ενώ παράλληλα υπήρχε και η τάξη των ευγενών, που είχαν κάποια συγγένεια αίματος ή αγχιστείας με τους μονάρχες.
 Οι πρώτοι είχαν το δικαίωμα να θέτουν υποψηφιότητα στη Βουλή των Λόρδων, να γευματίζουν εκεί, να έχουν ορισμένους τίτλους και δικαίωμα συμμετοχής σε βασιλικό ακροατήριο.
Οι παραπάνω αριστοκράτες ζούσαν από τα ενοίκια που εισέπρατταν. 
Υπήρχε δε ένα πρωτόκολλο κληρονομιάς και επαγγελμάτων των γιων τους. Ακολουθούσαν το δικαίωμα της πρωτοτοκίας. Ο πρώτος γιος ήταν ο κληρονόμος ολόκληρης ή του μεγαλύτερου μέρους της περιουσίας και δεν εξασκούσε κανένα επάγγελμα πλην της πολιτικής. Ο δεύτερος γινόταν αξιωματικός του στρατού ή του ναυτικού και ο τρίτος κληρικός.
Εδώ, βέβαια, δεν είναι Αγγλία, ωστόσο έχουμε την «ανώτερη» τάξη των πλουσίων ιδιοκτητών και τους αρχοντοχωριάτες μας. Ντόπια τάξη ευγενών δεν έχουμε, διότι οι πούροι ευγενείς μας κρατούσαν από Δανία και Γερμανία (και είναι πρώην, όσο κι αν διατείνονται για το νυν). Έχουμε, λοιπόν, ένα κοινό στοιχείο με την Αγγλία των περασμένων αιώνων.
Δεύτερο κοινό στοιχείο είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός των γιών τους. Θέλουν να τους κάνουν πολιτικούς ηγέτες. Τη συνήθεια αυτή τη βλέπουμε ακόμη σε αρχοντοχωριάτικες οικογένειες κυρίως από Μακεδονία, Πελοπόννησο και Κρήτη.
Μια τέτοια οικογένεια είναι οι Μητσοτάκηδες. Ο Κυριάκος δεν είναι πρωτότοκος, αλλά είναι γιος, οπότε προορίζεται για τα μεγαλεία της πολιτικής. Αρχίζει, λοιπόν, η κατασκευή του ηγέτη. 
Πρώτο βήμα: Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών. 
Δεύτερο: Harvard και Stanford. 
Τρίτο: διορισμός, έστω και για λίγο, στην McKinsey & Co. στο Λονδίνο. 
Τέταρτο: διορισμός σε ανώτατη θέση στην Alpha Bank και την Εθνική. 
Έτσι έφτασε στον τελικό προορισμό: την πολιτική. Εκλέγεται βουλευτής, γίνεται υπουργός και στέφεται αρχηγός της Ν.Δ. (Κύριος οίδε με ποιον τρόπο). Ένα μόνο βήμα μένει ακόμη: η πρωθυπουργία. Εδώ, όμως, αρχίζει το πρόβλημα.
Για τελειοποίηση, ο Κυριάκος φροντίζει να προταθεί ως μέλος της Λέσχης Bilderberg όπου βρίσκεται η διεθνής οικονομική και πολιτική αφρόκρεμα. Παράλληλα χρειάζεται να δείξει και μια «κεντρώα» φορεσιά και ευαισθησία στα κοινωνικά προβλήματα. 
Τώρα, πώς να συνδυάσει κανείς Bilderberg με λαϊκή αγορά; Κι όμως, για χάρη του απώτερου σκοπού, το κάνει κι αυτό. «Συμπάσχει» με τους κατοίκους στο Μενίδι και όχι μόνο!
Δεν τα καταφέρνει. Χρησιμοποιεί τα όπλα που γνωρίζει καλύτερα: λασπολογία, ύβρεις (κρίμα το «λουστράρισμα» στο Χάρβαρντ), απειλές, αθέμιτα μέσα... Τίποτα! Προσλαμβάνει «μισθοφόρους» και υποσκάπτει την κυβέρνηση με ΜΜΕ, ψευδοκινήματα... Τζίφος! Σκέφτεται να κάνει πλαστική στο πρόσωπο, στη μύτη, για να ελκύει τουλάχιστον τις γυναίκες! 
Τίποτα! Ο επηρμένος γόνος της αρχοντοχωριάτικης αριστοκρατίας χάνεται καθημερινά στη λυσσώδη προσπάθεια για αναγνώριση. Αυτοδιαφημίζεται στους FinancialTimes... Αποτέλεσμα, μηδέν! Δεν το χωράει ο νους του πώς ένας πτυχιούχος του ΕΜΠ μπορεί να τον επισκιάζει... Και το χειρότερο: αρχίζουν και κάτι αμφισβητήσεις μέσα στο κόμμα. Είναι έτοιμος να καταρρεύσει... 
Πόσα χάπια να πάρει ακόμη; Κι αυτές οι ηλίθιες δημοσκοπήσεις...
 Άδωνι, δεν τους πληρώσαμε αυτό τον μήνα;

4 σχόλια:

  1. Καλά όλα αυτά για τον Κούλη, αλλά σοβαρά τώρα, θα κάτσει ο Τσίπρας να διαπραγματευτεί*: για ελεύεθρες απολύσεις, σταθερό μισθό 580e για όλο τον εργασιακό βίο του εργάτη, κόψιμο του 13ου & 14ου μισθού?

    *Κάθε διαπραγματευση του Τσίπρα είναι της πλάκας αφού στο τέλος θα δεχθεί το κάθε τι, που θα του πουν οι τραπεζίτες της ΕΕ.

    Υ.Γ. Μα καλά, η επιστροφή φόρου θα συμψηφιστει με τον ΕΝΦΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτον:Δεν ξέρεις πως κάθε χρόνο συμψηφίζεται η επιστροφή φορου με τον Ενφια;Ολα τώρα τα ανακαλύπτετε.Δεύτερον θα ήθελες να διαπραγματευτεί για τα παραπάνω ο Κούλης;Εκανε πολύ καλές διαπραγματεύεις με απολύσεις ανθρώπων και μειώσεις μισθών,ε;Δε σ αρεσε τώρα που δεν έγινε καμμία απόλυση και καμμία μείωση μισθών.Και που οι μειώσεις στις συντάξεις ήταν όσο γίνεται πιο μικρές και που αγγίχθηκαν για πρώτη φορά ομάδες πληθυσμού που είχαν μείνει ανέγγιχτες επι δεξιάς γι αυτο και ωρύονται.Μια χαρά τα λες φίλε μου.Να ρθει η δεξιά να μας σώσει αυτή που διαπραγματεύεται τέλεια για τον λαό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι δε γνώριζα ότι συμψηφίζεται ο ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου. Ίσως επειδή δεν έχω επιστροφή εδώ και χρόνια και δεν πληρώνω ΕΝΦΙΑ. Όμως το να μιλάμε για ΕΝΦΙΑ επι ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικά δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω. Πόσο μάλλον να μην ισχύουν οι τρεις δόσεις όταν είναι να πάρεις λεφτά απ' το κράτος.
    Όχι δεν συγκρίνω Μητσοτάκη με Τσίπρα. Άλλα δεν μπορω να καταλάβω γιατί πανηγυρίζετε. Για τις μειώσεις συντάξεων ή που
    θα κάτσει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση, που θέλει να λέγεται και αριστερή, απολύσεις, δώρα, μισθούς, συνδικαλιστικό κτλ?
    Ναι με τον Μητσοτάκη, ίσως να είχαν ψηφισθεί ήδη, αλλά το να υποστηρίζεις (όχι εσύ, γενικά)τον Τσίπρα επειδή θα τα καθυστερήσει μερικούς μήνες εντάξει αυτό με ξεπερνάει.

    Να καθόμαστε και να πλέκουμε εγκώμια σε πρωθυπουργό αριστερό και να τον έχουμε δει τόσες φορές στον ΣΕΒ και ΠΟΤΕ σε διάλογο με σοβαρά σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, εντάξει ρε Κίρκη αυτό με κάνει να βλέπω με μισό μάτι την κυβέρνηση.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλέ μου φίλε,κάτσε να θρει ο Κούλης που θα ιδιωτικοποιήσει τα πάντα και θα φέρει μια καταστολήυ άνευ προηγουμένου και μετά έλα εδώ να ξανασυζητησουμε.Οσα λες σημερα θα σου φαντάζουν και σένανε πολυτέλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή