Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ταλαιπωρημένη έννοια του λαικισμού









Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως νέος αρχηγός της Ν.Δ. έχει αναδειχθεί μάστορας στην αναπαραγωγή κάθε είδους εκφράσεων κλισέ, αυθαίρετων αφορισμών και όπως συχνά συμβαίνει με τους πολιτικούς, παρουσιάζει και ο ίδιος μεγάλα κενά μνήμης.
Με αφορμή μια ερώτηση από το κοινό στη χθεσινή εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου για τον Άδωνη Γεωργιάδη και τις εκφράσεις λατρείας του αντιπροέδρου προς τον καταγραμμένο σε κάθε είδους λίστα Σταύρο Παπασταύρου και την αχαριστία του ελληνικού λαού, ο αρχηγός της Ν.Δ. απέδωσε τα όσα είπε ο Γεωργιάδης στο «προσωπικό ύφος του».
Αφού αρχικά είχε ξεχάσει τις δηλώσεις του Άδωνη, όπως και για λίγα λεπτά τις είχε ξεχάσει και ο Νίκος Χατζηνικολάου, στη συνέχεια τις θυμήθηκε.
Τελικά αφού με τακτ έψεξε και τους πολίτες για τις επιλογές τους έτσι γενικά, στη συνέχεια φρόντισε να πλέξει το εγκώμιο του αντιπροέδρου του για τις πετυχημένες υπουργικές του θητείες (!) και τελικά κατέληξε να τον υπερασπιστεί στο όνομα της πολυφωνίας μέσα στο κόμμα.
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια χαρακτήρισε τον εαυτό του ως μετριοπαθή πολιτικό που ρίχνει τους τόνους αλλά ειδικά με τον Αλέξη Τσίπρα τούς υψώνει διότι εξάντλησε τα περιθώρια να φανεί συναινετικός.
Δεν εξήγησε βέβαια το γιατί κάθε μέρα η Ν.Δ. και ο ίδιος ζητάει και μια υπουργική παραίτηση, για ποιο λόγο σαμποτάρισε την αποκατάσταση της λειτουργίας της ανεξάρτητης αρχής του ΕΣΡ ώστε να μπει τάξη στο τοπίο της ενημέρωσης, γιατί έσπευσε να μιλήσει για παρέμβαση στη δικαιοσύνη με αφορμή κίτρινα δημοσιεύματα και την απόφαση αρχειοθέτησης της υπόθεσης Βγενόπουλου, γιατί συντάχτηκε πλήρως με τη γάτα του Σταύρου Ψυχάρη και γιατί τελικά σπεύδει συστηματικά να υιοθετεί κάθε δημοσίευμα των πλέον λαϊκιστικών εντύπων πριν προλάβουν να κυκλοφορήσουν στα περίπτερα.
«Βρήκα κλειστή πόρτα» δήλωσε ο πρόεδρος, για τον λόγο αυτό με «μεγάλη περίσκεψη» σχεδόν αμέσως μόλις εκλέχτηκε ζήτησε εκλογές.
Αυτό που τελικά όμως αποδείχτηκε από τα λεγόμενά του στη χθεσινή εκπομπή ήταν ότι πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου εξάντλησε τη συναινετική πολιτική του προκειμένου να μη γίνουν οι εκλογές.
Μόλις όμως ανέλαβε η νέα κυβέρνηση με το ισχυρό ποσοστό και με πρόσχημα την επερχόμενη καταστροφή οι τόνοι... άλλαξαν.
Τελικά ο αρχηγός της Ν.Δ. χαρακτήρισε εγκληματική την απλή αναλογική σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι αυτό το σύστημα αρέσει και στη Χρυσή Αυγή και υποσχέθηκε ότι το πρώτο που θα κάνει ως πρωθυπουργός θα είναι ακριβώς η κατάργηση του όποιου συστήματος απλής αναλογικής.
Ο ύψιστος πολέμιος -κατά δήλωσή του- του λαϊκισμού κατέφυγε στο επιχείρημα περί Χρυσής Αυγής για να χαρακτηρίσει εγκληματικό ένα σύστημα που εφαρμόζεται σε δημοκρατικές χώρες της Ε.Ε., που αποτελούσε πάντα τον στόχο της Αριστεράς και όχι μόνο, και που κατανέμει δίκαια τις εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων πολιτών.
Άλλοι -προγενέστεροι του Κυριάκου- αρχηγοί της Ν.Δ. είχαν καταφύγει σε επιχειρήματα περί ανωριμότητας του λαού για αναλογικό σύστημα, ενώ άλλοι -ακόμα και σημερινοί αρχηγοί μικρών κομμάτων- μιλούν για ακυβερνησία αν υπερψηφιστεί αναλογικό σύστημα.
«Ο νικητής τα παίρνει όλα», παραμένει τελικά το μοναδικό σλόγκαν του αρχηγού της Ν.Δ., αρκεί βέβαια να είναι νικητής ο ίδιος και η παράταξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου