Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Γιατί το #παραιτηθείτε είναι καταδικασμένο σε αποτυχία


















Από το καλοκαίρι και μετά όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε την μνημονιακή στροφή ακολουθεί πιστά μια στρατηγική που αν θέλουμε να την απλοποιήσουμε έχει 3 βασικούς στόχους:
1. Να αυξάνει σε κάθε ευκαιρία την κομματική πόλωση.
2. Να ενισχύει το αφήγημα ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης είναι ένα και το αυτό και υπεύθυνο για όλα μας τα δεινά.
3. Να περνά την αίσθηση ότι η κοινωνία είναι μαζί τους και οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι χλιαρές.
papaxatzis
Γράφει ο Παναγιώτης Παπαχατζής*

Τη στρατηγική αυτή την έχει υπηρετήσει μέχρι στιγμής πιστά. Σε κάθε του πολιτική κίνηση εδώ και ένα χρόνο. Με στρατηγούς, στρατιώτες και πολλούς «αυθόρμητους και ηρωικούς» λοχαγούς.
Και πάμε στην συγκέντρωση του #παραιτηθείτε. Ξεκίνησε με χαμηλή δυναμική χωρίς να δείχνει να έχει προοπτικές να δυναμώσει.
Έχει αντικυβερνητικό μήνυμα, απολίτικο πλαίσιο και μέρος των διοργανωτών του είναι πρόσωπα με ξεκάθαρη κομματική ταυτότητα, κυρίως υποστηριχτές του Άδωνη Γεωργιάδη και μικρομεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και ορισμένα από τα πρόσωπα είναι ευάλωτα σε εύκολη κριτική για το παρελθόν τους.
 Τόμπολα.
Η δήλωση του Φίλη μόνο εν βρασμώ δεν ήρθε. Με ένα χοντροκομμένο και αντιδημοκρατικό σχόλιο έσυρε υποχρεωτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδράσουν, έφερε το θέμα στα κανάλια και τις εφημερίδες και έστρεψε τον προβολέα της δημοσιότητας στους διοργανωτές.
Αποτέλεσμα το κλίμα να πολωθεί, η συγκέντρωση να συνδεθεί με τα κόμματα και κατ’ επέκταση τα κόμματα μεταξύ τους. Απλά ψάξτε τα πρωτοσέλιδα των ημερών και τα τηλεοπτικά παράθυρα.
Δυο στα τρία για την στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή.
Έχοντας λοιπόν η εκδήλωση χάσει επικοινωνιακά το πρίν, το μόνο που της μένει για να κερδίσει τις εντυπώσεις είναι η ίδια η συγκέντρωση.
Όμως μετά την δήλωση Φίλη και ότι ακολούθησε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε η συγκέντρωση να συνθεθεί αλλά και να συγκριθεί με τους Αγανακτισμένους.
Κάτι που θα κλιμακώσει το τελευταίο διήμερο. Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί το Παραιτηθείτε να ξεπεράσει τον κόσμο και τον παλμό των Αγανακτισμένων είναι παράλογο, που για λογους οικονομίας χώρου δε θα εξηγήσω εδώ.
Οπότε… Τρία στα τρία για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το παιχνίδι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει καλά γιατί το κάνει χρόνια. Όταν πας να παίξεις στο γήπεδο του μόνο χαμένος μπορείς να βγεις.
Η κινητοποιηση της κοινωνίας δεν θα έρθει με συγκεντρώσεις χωρίς ουσιαστικό πολιτικό υπόβαθρο και συγκεκριμένα αιτήματα.
Η πλατεία του 2011 έπρεπε να μας έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγή και όχι έμπνευση κακοσχεδιασμενης ρεπλικας.
Έτσι δεν πρόκειται κανείς να ενεργοποιήσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο να χτίσει τις κοινωνικές συμμαχίες που τόσο έχουμε ανάγκη σε αυτή τη χώρα.
*O Παναγιώτης Παπαχατζής είναι συμβουλος επικοινωνίας σε επιχειρησεις και αναπληρωτής Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου