Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Σ. Φάμελλος: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποθήκευσαν στις τράπεζες τη δημοκρατία μας















Στην σημερινή συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τα δάνεια στα πολιτικά κόμματα και στα ΜΜΕ, αναφέρθηκε, μιλώντας στο Κόκκινο και τον Κώστα Αρβανίτη, ο  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος κάνει λόγο για συνεταιρισμό διαπλοκής,  αναρωτιέται «Αυτά τα 800 εκατ. δάνεια των ΜΜΕ και τα 300 των κομμάτων ποιος τα πληρώνει;» και προαναγγέλλει ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα καταθέσουν σήμερα 4 νομοθετικές πρωτοβουλίες με τις οποίες οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αμνήστευσαν τους εαυτούς τους.

Μιλώντας για την σημερινή σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο Σ. Φάμελλος είπε πως «ήταν ένα από τα πολύ μεγάλα βαρίδια της χώρας μας, που είχαμε υποσχεθεί να φέρουμε. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία και για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Οι πολίτες δεν μπορούν να πάρουν ούτε μία παράταση, κι εκείνοι έπαιρναν πάνω από 40 φορές, ενώ ήταν ζημιογόνοι, και μάλιστα μέσα σε καθεστώς μνημονίου και σκληρής λιτότητας. Πόσο ανήθικο ήταν αυτό: τα κόμματα που πήραν κάποια δάνεια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είχαν υποθηκεύσει, για να πάρουν το δάνειο τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις για μια δεκαετεία. Είχαν δηλαδή υποθηκεύσει την κοινωνική λειτουργία, την ψήφο των πολιτών, υποθήκευσαν στις τράπεζες τη δημοκρατία μας.


Δάνειζαν οι τράπεζες τα μήντια και στη συνέχεια διαφημίζονταν στα ίδια ΜΜΕ. Υπήρχε μια διαπλοκή, ένας συνεταιρισμός τραπεζών και κομμάτων, για να έχει ο ένας οφέλη κι ο άλλος δάνεια.



Αυτή η ιστορία κατέληξε και οι τρεις κορυφές του παγόβουνου, του τριγώνου , να είναι χρεωκοπημένες: τράπεζες, κόμματα, ΜΜΕ. Εμείς έχουμε βρει και θα τις καταθέσουμε σήμερα στη Βουλή 4 νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπου οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αμνήστευσαν τους εαυτούς τους και το πολιτικό σύστημα. Το 2012 ψήφισαν τροπολογία για να είναι ακατάσχετες οι δόσεις των δανείων τους (του 2011 και του 2102), ενώ ήταν ήδη χρεωκοπημένα τα κόμματα, ενώ το 2013 ολοκληρώνεται εισαγγελικό πόρισμα που θέτει και τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες ως αυτουργούς, τους στέλνει στον εισαγγελέα, γίνεται τροπολογία και αμνηστεύονται τα στελέχη των τραπεζών για τη σύναψη δανείων, βάζοντας μέσα κι άλλα δάνεια , για το Μέγαρο Μουσικής , για ΜΚΟ κλπ. Κι ενώ ο ίδιος ο Επίτροπος, ο Αλμούνια διαπιστώνει το 2014 ότι έχουν χρέη 270 εκατ. τα κόμματα, έρχονται το 2014 και κάνουν κι άλλη τροπολογία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και κάνουν ακατάσχετη τη χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μην πληρώνουν τις δόσεις τους, αλλά να παίρνουν καινούρια δάνεια. Οι τροπολογίες που εξυπηρετούσαν τη διασπλοκή. Εμείς δε θέλουμε ρεβάνς, αλλά ο πολίτης να θεωρεί αξιόπιστο το πολιτικό σύστημα, είναι η εντολή που πήραμε στις εκλογές να μην ξαναγυρίσουμε στο παλιό.



Αυτά τα 800 εκατ. δάνεια των ΜΜΕ και τα 300 των κομμάτων ποιος τα πληρώνει; Τελικά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω της ανακεφαλαιοποίησης. Το ζήτημα είναι με ποια νομικά μέσα μπορούμε να αναζητήσουμε τους πόρους αυτούς και τελικά ποιοι έχουν την ευθύνη; Θα αναζητηθούν οι ευθύνες. Και θέλουμε να μην ξανασυμβεί αυτό ποτέ στη χώρα, γι αυτό και πήραμε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως οι τηλεοπτικές άδειες, και η διαφάνεια στα δάνεια και τις διαφημίσεις των τραπεζών. Γιατί οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, και οι φτωχοί φτωχότεροι, κι αυτό δεν θα το αφήσουμε να ξανασυμβεί.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου