Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση στο θέμα ΕΣΗΕΑ-ποινές








Να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση στο θέμα ΕΣΗΕΑ-ποινές.
Παραθέτοντας πράγματα αυτονόητα που στον παραλογισμό των ημερών χάνονται κάτω από πηχυαίους τίτλους για 
λογοκρισία,
φίμωση,
σταλινισμό και 
Τσάβες.

Ας ξεκινήσουμε από δύο δεδομένα:

Πρώτον:
Κάθε σωματείο έχει ένα καταστατικό.
Το οποίο τα μέλη του πρέπει να τηρουν αν θέλουν να συμμετάσχουν σ'αυτό.
Οποιος δεν το τηρεί απλά διαγράφεται.
Το καταστατικό που πρέπει να τηρουν τα μέλη της ΕΣΗΕΑ είναι ο κώδικας δεοντολογίας.
Ο κώδικας δεοντολογίας έχει πολλά άρθρα και σας προτείνω να τον διαβάσετε όλον.
Εδώ θα παραθέσω ένα πολύ μικρό κομμάτι εκείνων που πρέπει να τηρουν οι δημοσιογράφοι αν θέλουν να είναι μελη του σωματείου τους.

"Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας.

 Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:
α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.
β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.

γ. Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων.
δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.


ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.
στ. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου."


Πάμε τώρα στο δεύτερο:
Η συμμετοχή στο σωματείο σου είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ,
Κανεις δε σε υποχρεώνει να είσαι μέλος και αν έχεις γραφτεί και νιώσεις πως δε θες ή δε μπορείς να τηρήσεις τους όρους του καταστατικού(εδώ κώδικας δεοντολογίας)μπορείς ανά πάσα στιγμή να αυτοδιαγραφείς.

Προσέξτε τώρα τί έχουμε.
Εχουμε κάποιους(πολλούς)νταβατζήδες της ενημέρωσης και μέλη του συγκεκριμένου σωματείου που ζητάνε οχι να προσαρμοστουν αυτοί στους κανόνες αλλά το σωματειο τους στη δική τους πρακτική.
Ζητάνε το σωματείο τους να μην τους τιμωρεί όταν κραυγαλέα καταπατούν όσα λέει ο κώδικας δεοντολογίας αλλά αντιθέτως θρασύτατα απειλουν λολ πως θα πάνε σε διεθνή δικαστήρια ζητώντας απ' αυτά να τους αφήνουν να συνεχίζουν να ασυδοτούν,να γκαιμπελίζουν,να προσβάλλουν,να αποκρύπτουν,να αυθαιρετούν.

Αυτό ζούμε.
Η ΕΣΗΕΑ βεβαίως δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ κύρος γι'αυτό ακριβώς και έχουν το θράσος τα συγκεκριμένα υποκείμενα να της απευθύνονται με αυτόν τον σκαιό τρόπο.
Κι αυτό το κύρος το έχασε η ΕΣΗΕΑ αφήνοντας για δεκαετίες ατιμώρητα τα μέλη του να αυθαιρετούν και να εγκληματούν εναντίον της ενημέρωσης.

Απ'την άλλη έχουμε κόμματα και πολιτικούς που για δεκαετίες επίσης επωφελήθηκαν απ'αυτην την κατάχρηση εξουσίας των μέσων και τώρα και φυσικά είναι και διαπτρύσιοι αρωγοί των νταβατζήδων.

Κάτι τελευταίο:Ολοι αυτοί που τις τελευταίες μέρες απειλούν πως θα καταθέσουν τις ταυτότητές τους(ποιον απειλούν άραγε;)το έχουν κάνει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου