Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Αποψη ή διασπορά ψευδών ειδήσεων;
































 













Ποινές διαγραφής αλλά και επιπλήξεις επέβαλε το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε δημοσιογράφους της τηλεόρασης για την περίφημη εβδομάδα της προπαγάνδας, εκείνη πριν από το δημοψήφισμα.
Μια μελανή σελίδα για τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα, τότε που τα κανάλια έπαιξαν έναν «βρόμικο» ρόλο υπέρ των... «Μένουμε Ευρώπη», αφιερώνοντας λόγου χάριν 8 λεπτά στο συλλαλητήριο υπέρ του «Οχι» και 47 στην αντίστοιχη συγκέντρωση υπέρ του «Ναι».
Βέβαια, εδώ επενέβη το ΕΣΡ προκειμένου να τιμωρήσει τα κανάλια (και για διασπορά ψευδών ειδήσεων). Και σωστά έπραξε. 
Δεν χρειάζεται Πειθαρχικό για τους δημοσιογράφους που μπορούν να εκφράζουν όποια άποψη θέλουν.
Κατ' αρχάς είχαμε ποινή διαγραφής 18 μηνών (τη μεγαλύτερη) στον Σταμάτη Μαλέλη, τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης του Σκάι, για όλα όσα έκανε ο σταθμός συνολικά. 
Σκεφτείτε πως πρόβαλε πολιτική εκπομπή ακόμα και το Σάββατο πριν από το δημοψήφισμα, κάτι που απαγορεύεται ρητώς από τη νομοθεσία.
Στον Αρη Πορτοσάλτε επιβλήθηκε διαγραφή ενός έτους επειδή κάθε πρωί ξεκινούσε την εκπομπή του στο Σκάι 100,3 λέγοντας κάτι «καλημέρα από Βόρεια Κορέα» και κάτι «καλημέρα, η χρεοκοπία έρχεται».
Εξι μήνες διαγραφή εισέπραξε και ο αρχισυντάκτης της εκπομπής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, Νίκος Κονιτόπουλος μια και ο... διάσημος τηλεπαρουσιαστής, δεν αποτελεί μέλος της ΕΣΗΕΑ, αποφεύγοντας, έτσι, την τιμωρία.
Επίπληξη και για την Ολγα Τρέμη για το αμίμητο που είχε πει στον κ. Δρίτσα όταν την κριτίκαρε πως δεν παρουσιάζουν στο Mega ισότιμα το «Οχι» και το «Ναι»: 
«Σας ορκίζομαι, κύριε Δρίτσα, δεν βρίσκουμε κανέναν που να θέλει να ψηφίσει “Οχι”».
Επίπληξη επίσης για τη Μαρία Σαράφογλου (για το περίφημο «μα, όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το ΝΑΙ» που... πέταξε στον Κλ. Γρηγοριάδη) και για τον Μανώλη Καψή που ήταν αρχισυντάκτης (ή διευθυντής σύνταξης) του δελτίου ειδήσεων του Mega. 
Το ίδιο και για τη Μαρία Χούκλη (επίπληξη) που έβγαζε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τον κ. Ανδρεάδη των ξενοδόχων να λέει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τον τουρισμό, αλλά αμέσως μετά παρουσίαζε ρεπορτάζ πως αδειάζουν τα νησιά από τουρίστες.
Απαλλάχθηκαν, τέλος, οι Δημήτρης Οικονόμου και Γιάννης Πρετεντέρης. Ο πρώτος (λόγω αμφιβολιών) για εκείνο το τραγικό που είχε πει για τα παιδιά του Πάνου Καμμένου, πως θα έπρεπε να ντρέπονται για τον πατέρα τους. 
Ο δεύτερος κλήθηκε επειδή επιτέθηκε στον κ. Κουρουμπλή, λέγοντάς του πως διόρισε συγγενικό του πρόσωπο σε νοσοκομείο. Αποδείχθηκε πως είχε δίκιο.
«Απαράδεκτη η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Οταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται, τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία» έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενώ εναντίον της απόφασης στέκεται και το Ποτάμι: «Η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ να επιβάλει ποινές, που κυμαίνονται από προσωρινή διαγραφή μέχρι επίπληξη, σε μέλη της είναι πρωτοφανής.
Μια δημοσιογραφική ένωση, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου