Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

Έκθετος ο Στ. Ψυχάρης για την υπόθεση πόθεν έσχες-Νίκος Σβέρκος


 

 
 
 Σταύρος Ψυχάρης


Πληθώρα θολών στοιχείων καλούνται να χειριστούν τα μέλη της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής, που αναμένεται να συνεδριάσει αύριο (Παρασκευή), θέτοντας στο μικροσκόπιό τους τα στοιχεία της υπόθεσης του Σταύρου Ψυχάρη.
 Τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στον φάκελο με τα παραστατικά, τις βεβαιώσεις και τις δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ, αναδεικνύουν έτι περαιτέρω τις σκοτεινές πτυχές της όλης υπόθεσης, ενώ πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τον τρόπο διαχείρισης των επίμαχων επιχειρηματικών κινήσεων γύρω από τον μεγάλο όμιλο μέσων ενημέρωσης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον υπό εξέταση φάκελο λείπουν οι δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασης του Σταύρου Ψυχάρη για πέντε έτη και συγκεκριμένα για τα έτη χρήσης του 2002, του 2003, του 2004, του 2005 και του 2006.
Τα μέλη της επιτροπής πόθεν έσχες φέρονται μάλιστα να φτάνουν σε «τοίχο» στη διερεύνησή τους. 
Επί παραδείγματι, για το δάνειο των 50 εκατ. από την Alpha Bank που χρησιμοποιήθηκε από τον Στ. Ψυχάρη για να αποκτήσεις τις μετοχές του ΔΟΛ και να αποπληρώσει μέρος δανείου, τα μέλη της επιτροπής δεν μπορούν να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα, μιας και δεν υπάρχουν οι δηλώσεις των ετών 2005 και 2006. 
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχουν τα παραστατικά για την συντριπτική πλειοψηφία των ποσών που έχουν δηλωθεί.
Ο φάκελος φέρεται να είναι τόσο ελλιπής, που δεν περιλαμβάνει τις συμβάσεις σύναψης των δανείων, αλλά και οι βεβαιώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για την εξυπηρέτηση των δανείων.
 Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, που φαίνεται να λείπει, είναι το σχέδιο απορρόφησης της εταιρίας «Στ. Ψυχάρης Μέσα Ενημέρωσης ΑΕ» από την «ΔΟΛ ΑΕ», ενώ δεν υπάρχουν ούτε τα συμφωνητικά μεταβίβασης των μετοχών.

Όσον αφορά δε τα αναγκαία τραπεζικά παραστατικά, και αυτά είναι ελλιπή, καθώς φέρεται να λείπουν εκείνα που αφορούν τις καταθέσεις για έξι έτη και συγκεκριμένα για το 2007, το 2008, το 2009, το 2010, το 2011 και το 2012. 
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι εμφανίζονται στο φάκελο διαφόρων ειδών εξαιρετικά σπάνιες συμπτώσεις. Για παράδειγμα, σε δυο δηλώσεις, που αφορούν δυο διαφορετικά έτη, ο συντάκτης φέρεται να έχει δηλώσει πανομοιότυπα ποσά (με ακρίβεια δεκαδικών στοιχείων) τραπεζικών καταθέσεων για τον ίδιο τον Στ. Ψυχάρη και οικείο του πρόσωπο. 
Τα ερωτηματικά για τα μέλη της επιτροπής, που έχουν λάβει γνώση των στοιχείων, πληθαίνουν, καθώς σε δυο δηλώσεις εμφανίζονται διάφορες «ανακολουθίες».
Συγκεκριμένα έχει δηλωθεί συγκεκριμένο ύψος απαλλασσόμενων εσόδων, που θα οδηγούσαν σε υψηλά πλεονάσματα εσόδων. Αυτά τα έσοδα όμως δεν συμβαδίζουν με το ύψος των καταθέσεων που έχουν δηλωθεί. 
Τα δε στοιχεία που έχει καταθέσει η Alpha Bank σχετικά με τα δάνεια και τις συναλλαγές των ετών 2012 και 2014, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν, αφού ο Σταύρος Ψυχάρης φέρεται να μην έχει καταθέσει τα σχετικά παραστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου