Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

ΔΗΕ και Μανώλης Σφακιανάκης: Βίος και πολιτεία
 
Μια έρευνα σχετικά με τον βίο και πολιτεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στοιχεία που ούτε καν μπορούσατε να διανοηθείτε και που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προκαλέσουν κοινωνικούς και πολιτικούς τριγμούς.
Όταν ορισμένα χρόνια πριν, ξεκινούσαμε το osarena, μου ήταν αδύνατο να φανταστώ πως θα ερχόταν η στιγμή που θα ασχολούμασταν με ειδησεογραφία ή με κάτι άλλο πέραν των Linux how-to’s, εφαρμογών και διανομών. Ευτυχώς όμως, στην πορεία αυτό άλλαξε, καθώς ό,τι αφορά το διαδίκτυο έγκειται στην σφαίρα της ενημέρωσης που πρέπει να παρέχουμε, αφού είναι θέματα τα οποία αφορούν πρωτίστως εμάς τους ιδίους.
Μένοντας λοιπόν στην τρέχουσα ειδησεογραφία και μετά τα όσα έγιναν την 17η Φλεβάρη, σχετικά με την υποβάθμισηκαι στην ουσία μετακίνηση του Μανώλη Σφακιανάκη, νυν προϊσταμένου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ), θα θέλαμε να μείνουμε στο θέμα και οι λόγοι γι’ αυτό είναι συγκεκριμένοι.
Αφ’ ενός από την μια πλευρά έχουν ξεσαλώσει μερικές ιστοσελίδες οι οποίες έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν τον Σφακιανάκη και αφ’ ετέρου επειδή τα όσα άλλα αντίθετα λέγονται είναι χαζομάρες, με αποτέλεσμα να έχουμε πνιγεί σε μια γλίτσα δημοσιεύσεων και απόψεων που μπάζουν από παντού.

ΔΗΕ: Η αρχή και η δημιουργία της

Πριν περάσουμε στα υπόλοιπα, θα κάνουμε ένα μικρό ταξίδι αρκετό χρόνια πίσω, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν σαν ελληνόφωνο διαδίκτυο νοούνταν το in.gr του Λαμπράκη και 4-5 ακόμα σελίδες/forums.
Την εποχή εκείνη λοιπόν, ήταν και μια παρέα νέων παιδιών, με άριστες σπουδές και γνώσεις της πληροφορικής που είχαν ιδρύσει μια τεχνολογική εταιρεία και πιο συγκεκριμένα παροχής υπηρεσιών ίντερνετ. Οι τύποι προφανώς ήταν πολύ καλοί στην δουλειά τους και έτσι τους πλησιάσανε ιθύνοντες της ελληνικής αστυνομίας, προτείνοντάς τους να στελεχώσουν την υπό δημιουργία υπηρεσία, την οποία στην πορεία γνωρίσαμε ως ΔΗΕ. Σαν ανταλλάγματα, τους προσεφέρθη υψηλός μισθός και όλα τα έξοδα για μετεκπαίδευσή τους στις ΗΠΑ. Μια πρόταση η οποία και έγινε δεκτή από τους περισσότερους αυτής της ομάδας.
Να θυμίσουμε πως εκείνη την εποχή, ήταν σε εξέλιξη και τα καθέκαστα με την Ε.Ο 17 Νοέμβρη, ενώ συγχρόνως οι ευρυζωνικές ταχύτητες έμπαιναν στην ζωή όλων και περισσοτέρων ελλήνων.

Όπως είναι ευνόητο, η νέα αυτή υπηρεσία, ήθελε διακαώς να κάνει την εμφάνισή της στην κοινή γνώμη. Έτσι, μια από τις πρώτες τους κινήσεις (όχι η πρώτη), ήταν να στοχοποιήσει τον  μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Βήχο, φορτώνοντάς του κατηγορίες για «μαστροπεία», «πορνογραφία ανηλίκων» και «διευκόλυνση αλλότριας ακολασίας».
Κάτι που σαν καλό χάπατο, η τότε κοινή γνώμη – σε ένα ελληνόφωνο διαδίκτυο που μόλις γεννιόταν – το δέχτηκε αδιαμαρτύρητα, ξεχνώντας πως κάποια χρόνια πριν (το 1998) ο Βήχος, ήταν αυτός που είχε κάνει επώνυμα την καταγγελία για τα κυκλώματα σωματεμπορίας με εμπλοκή αξιωματικού της αστυνομίας στην Σαντορίνη και πιο συγκεκριμένα του αστυνομικού διοικητή του νησιού. Συν τα άλλα, ο Βήχος, ήταν και ένας άνθρωπος με έντονη αντιεξουσιαστική δράση, κάτι που ενοχλούσε αφάνταστα το τότε κατεστημένο της εποχής.
Η υπόθεση αυτή βέβαια, έπαιρνε συνεχώς αναβολές, με την πρόφαση του φόρτου εργασίας και ενώ η υπόθεση βρισκόταν στα δικαστήρια και πλησίαζε η τέταρτη δίκη (2003), κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με επικεφαλής τον Μανώλη Σφακιανάκη, εισέβαλε στο σπίτι του κ. Βήχου παρουσία εισαγγελέα. Όπως ανέφεραν, ενεργούσαν στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης καθώς υπήρχε καταγγελία ότι από τον υπολογιστή του γινόταν διακίνηση πορνογραφικού υλικού. Μάλιστα, όπως είχε καταγγείλει ο ίδιος, οι αστυνομικοί του ανέφεραν ότι είχαν ανακαλύψει την IP του σε μήνυμα που είχε γραφτεί σε πορνοσελίδα με το τηλέφωνο μιας δικηγόρου από το Ηράκλειο της Κρήτης. Ωστόσο όπως αποκαλύφθηκε μετά, το τηλέφωνο της δικηγόρου είχε τοποθετηθεί από μία πρώην φίλη του φίλου της δικηγόρου, η οποία και καταδικάστηκε.

Όπως είναι ευνόητο επιστρατεύτηκαν και τα ΜΜΕ της εποχής, με κάποιες εφημερίδες να παρουσιάζουν ψευδή στοιχεία εις βάρος του μουσικοσυνθέτη, με αποτέλεσμα να βρεθεί μπλεγμένος σε μια υπόθεση ανάλογη με αυτήν που είχε καταγγείλει, φωνάζοντας από την πρώτη στιγμή πως ήταν αθώος. Τελικά, ο διοικητής αθωώθηκε παρά το γεγονός ότι εναντίον του είχε καταθέσει και υφιστάμενός του αστυνομικός. Τα δικαστήρια εις βάρος του Βήχου συνεχίστηκαν μέχρι το 2011, όταν το τριμελές Κακουργιοδικείο τον απάλλαξε οριστικά από τις κατηγορίες.
Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να σχηματίσετε μια καλύτερη άποψη:
Οι μεγάλες «επιτυχίες»:
Θα ήταν χάσιμο χρόνου να αναφερθούμε στις «επιτυχίες» της ΔΗΕ, τα χρόνια που ακολούθησαν από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα. Θα σταθούμε όμως, σε κάποιες περιπτώσεις τις οποίες έχουν κάνει σημαία τους και που καταμαρτυρούν αρκετά και προφανή:
– Περίπτωση Παστίτσιου. Γνωστή σε όλους, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι περισσότερο.
– Περίπτωση της σελίδας «Save the ottoman monuments of Greece», ενός κοινωνικού δικτύου για την διάσωση των οθωμανικών μνημείων. Η δημιουργός της Ειρήνη Κακουλίδου, συνελήφθη και η σελίδα έκλεισε. Έτσι, επειδή ενοχλούσε τους έλληνες νεοναζί, η άποψη της διάσωσης κάποιων μη χριστιανικών μνημείων. Η ΔΗΕ είχε πρωτεργατικό ρόλο σε αυτό.
– Περίπτωση DVD-movies και Gamato. Πειρατεία, δισεκατομμύρια χαμένα για δημόσιο και εταιρείες και άλλα τέτοια γραφικά που διαβάσαμε. Και πάλι η ΔΗΕ ανέλαβε τα πάντα για λογαριασμό των ιδιωτών.
– Και πολύ πιο πρόσφατα (Φλεβάρη ’16), το κλείσιμο της σατιρικής σελίδας (στο Facebook) με τον Ελύτη.

Όμως, σχετικά με τις μεθόδους της ΔΗΕ και του διοικητή της Μανωλη Σφακιανάκη, υπάρχει και μια ακόμα περίπτωση, που έλαβε χώρα το 2013, η οποία αν και δεν έγινε ευρέως γνωστή, δείχνει τον τρόπο που δρούσαν. Αναφέρομαι στην περίπτωση που η ΔΗΕ ζήτησε από μια δημοσιογράφο (δεν θα αναφέρουμε τ’ όνομά της), η οποία διατηρούσε ένα προσωπικό ιστολόγιο, να μεταβεί στην ΓΑΔΑ προκειμένου να τους βοηθήσει για την αποτροπή αυτοκτονίας ανθρώπου που είχε σχολιάσει στην σελίδα της (blog στην ουσία). Όταν η ίδια ανταποκρίθηκε και πήγε στο κτήριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, συνελήφθη για ρεπορτάζ που είχε γράψει κατά του τότε διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου.

Όμως ποια είναι η ΔΗΕ και ο Σφακιανάκης;

Τα πιο κάτω που θα διαβάσετε, θα πρέπει όχι μόνο να θορυβήσουν, αλλά και να εξοργίσουν:
ΔΗΕ και χορηγοί.
Η ΔΗΕ έχει στην διάθεσή της εξοπλισμό που μάλλον θα ζήλευε και η ΕΥΠ. Η διαφορά είναι πως η ΔΗΕ στηρίζεται από ένα οικονομικό κατεστημένο της ελλάδας, το οποίο αυτήν την στιγμή είναι κράτος εν κράτει. Ίσως δεν το γνωρίζετε, μα η Τράπεζα Πειραιώς και το διαπλεκόμενο αφεντικό της Μιχάλης Σάλλας, είναι στην κυριολεξία χρυσοί χορηγοί της ΔΗΕ. Πολλά, πάρα πολλά χρήματα έχουν δοθεί σε αυτήν την υπηρεσία από έναν ιδιωτικό φορέα. Το γιατί, ας το υποθέσει ο καθένας/μιά.
Όμως οι χορηγίες, δεν σταματούν εκεί.
Εξοπλισμός, εργαλεία και χρήματα συρρέουν από αρκετές πλευρές ακόμα. Ως ακόμα και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Αν νομίζετε πως η ΔΗΕ, τεχνολογικά, είναι της πλάκας, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε.
Το επίπεδό τους σε αυτόν τομέα είναι ελάχιστα κατώτερο από αντιστοίχων υπηρεσιών των ΗΠΑ, Γερμανίας και Ισραήλ.

Ελλάδα: Μια χώρα με διεστραμμένο και αυτοκτονικό πληθυσμό

Προσωπικά, δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω πως η ΔΗΕ έχει επιτελέσει έργο σε κάποιους τομείς, όπως στο ότι έχει προλάβει αυτοκτονίες και έχει συλλάβει παιδεραστές.
Όμως…

Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ίδια της υπηρεσίας όλα αυτά τα έχει καταφέρει, απλά και μόνο παρακολουθώντας τα social-media και κάποια blogs. Τα sites κοινωνικής δικτύωσης δηλαδή, με προεξέχον το Facebook. Διαβάζοντας όμως τα όσα σχετικά αναφέρει στις ανακοινώσεις της η ΔΗΕ, ένα ρίγος διαπέρασε την ραχοκοκαλιά μας.
Ας τα δούμε αναλυτικότερα:

Σχεδόν 1230 αποτροπές από αυτοκτονία, ισχυρίζεται πως έχει στο ενεργητικό της Η ΔΗΕ. Η ελλάδα, έχει πληθυσμό 11 εκατομμύρια. Αντιστοιχίστε τα ποσοστά. Αναλογικά, με στοιχεία των ΗΠΑ που έχει πληθυσμό σχεδόν 346 εκατομμυρίων, οι απόπειρες αυτοκτονίας στην ελλάδα είναι κάπου 3,2 φορές περισσότερες. Συγκριτικά με τα στοιχεία της γερμανίας, μιας χώρας των σχεδόν 81 εκατομμυρίων ανθρώπων, τα ποσοστά στην ελλάδα είναι ακόμα πιο υψηλά κάπου 5 φορές! Να σημειωθεί μάλιστα πως αυτές οι χώρες έχουν περισσότερες υπηρεσίες πρόληψης (6 ή 7 οι ΗΠΑ και 4 η γερμανία).
Στα ίδια σχεδόν επίπεδα κινούνται και οι περιπτώσεις παιδεραστίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των «επιτυχιών» της ΔΗΕ, η Ελλαδα ανάγεται στην πρώτη χώρα του πλανήτη με ανθρώπους που έχουν τέτοιες τάσεις, ξεπερνώντας ακόμα και τα ποσοστά ολόκληρης της υπόλοιπης ευρώπης!

Η λευκή εισαγγελική εντολή

Σε όλα αυτά όμως, έρχεται και ένα ακόμα τεράστιο θέμα.
Έχουμε γράψει αμέτρητες φορές για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και μάλιστα έχουμε κατηγορηθεί από αρκετούς ως γραφικοί. Σήμερα, τα προσωπικά δεδομένα είναι χρυσάφι και αποτελούν το «άγιο δισκοπότηρο» ενός ολόκληρου και καλά δομημένου συστήματος. Και για να μην παρερμηνευτεί για μια ακόμα φορά αυτό, να διευκρινίσουμε πως σαν προσωπικά ή καλύτερα, ευαίσθητα δεδομένα, νοούνται όλα εκείνα που φωτογραφίζουν το ιδεολογικό, οικονομικό, κοινωνικό και βιολογικό προφίλ του κάθε ανθρώπου. Αυτά ακριβώς τα δεδομένα έγιναν αντικείμενο υφαρπαγής όχι μόνο από πολυεθνικές, αλλά και από κρατικές και ιδιωτικές αρχές. Ψηφιακά κυνηγόσκυλα, βρίσκονται στο κατόπι του/της καθενός/μιάς από εμάς. Δεν έχει σημασία να αναλύσουμε ξανά τα προσχήματα. Τα ξέρετε λίγο πολύ, τα επαναλαμβάνουν με ρυθμούς πολυβόλου: «τρομοκρατία, παιδεραστία, ασφάλεια» και τέλος πάντων «για το καλό μας.»
Γνωρίζω καλά πως στο προσωπικό μου προφίλ στα social-media έχω «φίλο» υπάλληλο της ΔΗΕ. Το ίδιο και στους αναγνώστες του osarena. Έχουν υπάρξει φορές που με σχόλια έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ένα δεδομένο. Και για να το κάνω πιο σαφές αυτό:.
Ας πούμε πως έχετε μια σελίδα, ένα απλό blog και έρχεται κάποιος/α ανώνυμος/η αναγνώστης/ρια και σας ζητάει συμβουλές, επειδή βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και σκέφτεται να αυτοκτονήσει. Ή σας λέει πως είναι χρήστης/ρια ναρκωτικών. Και αυτά τα αναφέρει απλά με κάποιο σχόλιο.
Εδώ λοιπόν, παρεμβαίνει η ΔΗΕ και σας ενοχοποιεί. Σας τραβάει στα κρατητήρια και σας φορτώνει με οτιδήποτε μπορείτε ή δεν μπορείτε να φανταστείτε, διαπομπεύοντάς σας στην συνέχεια και παρουσιάζοντάς το κατόπιν σαν μια ακόμα επιτυχία της. Τόσο απλά..
To φακέλωμα εκατομμυρίων ανθρώπων αυτήν την στιγμή στον πλανήτη είναι γεγονός. Με στοιχεία τα οποία συλλέγονται από οπουδήποτε. Από τράπεζες, ασφαλιστικές, από προσωπικούς λογαριασμούς και απ’ ό,τι άλλο στοιχείο μπορεί να υφαρπαχτεί (καθώς περί αρπαγής πρόκειται). Δείτε σχετικά: Μα πώς ξέρουν τα στοιχεία μου; Εγώ δεν τους τα έδωσα ποτέ! και Τα Προσωπικά Δεδομένα στη νέα εποχή της Επιτήρησης.
Πλέον, οι εταιρείες και οι δυνάμεις καταστολής έχουν μια άγαστη συνεργασία η οποία φυσικά υπάγεται σε ένα πολιτικό πλαίσιο που υπαγορεύουν οι νομοθεσίες των αστικών δημοκρατιών.

Και αυτό γίνεται με τις «λευκές εισαγγελικές παραγγελίες». Λευκές, όπως ακριβώς το διαβάζετε. Βάσει αυτών, μπορεί όποια ώρα και στιγμή θέλει, να μπουκάρει στο σπίτι σας η αστυνομία και να σας συλλάβει για κάποια αφορμή / πρόσχημα την οποία και φυσικά θα την έχουν στοιχειοθετήσει κατά το δοκούν. Και αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές. Δεν μπορούμε να βγάλουμε στοιχεία και ονόματα ανθρώπων (ακόμα και ανεξάρτητων δημοσιογράφων) που τους έχει συμβεί αυτό, μα είναι στην διάθεσή μας. Με μια καλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε ορισμένες περιπτώσεις. Και μιλάμε φυσικά για περιπτώσεις που έχουν συμβεί εδώ, στην ελλάδα.
Σκεφτείτε, πως με τα επίσημα στοιχεία της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ παρακολουθούν περισσότερα από 50.000 κινητά τηλέφωνα για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Και μιλάμε για τα επίσημα, έτσι;
Θυμηθείτε την περίπτωση με τις υποκλοπές της Vodafone, χρόνια πριν, μια υπόθεση που ποτέ δεν διαλευκάνθηκε (φυσικά) και αναλογιστείτε πόσο εύκολη είναι η αρπαγή και η παρακολούθηση ακόμα και των υποτιθέμενων ιδιωτικών τηλεφωνικών σας συνδιαλέξεων. Σκεφτείτε τι υπηρεσίες προσφέρει αυτή η νέα βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί με την συνεργασία των Vodafone και Wind [τα λέμε και σε ένα πιο πρόσφατο άρθρο μας αυτά: Μητρώο 11, παραβιάσεις απορρήτου και ΕΕΤΤ].

  – Θυμηθείτε αυτά:

Μανώλης Σφακιανάκης: Ο αγαπημένος των media

Κλείνοντας, να σταθούμε και λίγο στο πρόσωπο του επί μιας 20ετίας διοικητή της ΔΗΕ.
Σκεφτείτε μόνοι/ες, τι σημαντικό θέμα προκύπτει, όταν ένας άνθρωπος είναι επί 20 συναπτά έτη προϊστάμενος μιας τέτοιας υπηρεσίας. Σκεφτείτε τι δύναμη έχει αποκτήσει και τι στοιχεία μπορεί να έχει στα χέρια του.
O Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, με αφορμή την χθεσινή (17/2/16) απόφαση περί μετακίνησης του Μ. Σφακιανάκη, δήλωσε το εξής:

[…] η αντίληψη του υπουργείου είναι να αξιοποιούνται στελέχη που έχουν πραγματικές δυνατότητες, αστυνομικές και όχι εκείνοι που έχουν ικανότητες επικοινωνίας με τα ΜΜΕ και κάνουν δημόσιες σχέσεις.
Φυσικά, σε καμία περίπτωση, σαν άνθρωποι και σαν οsarena, δεν θα μπορούσαμε να συνταχθούμε με τα λεγόμενα ενός πολιτικού και δη ενός υπουργού που αντικείμενό του είναι η πάταξη των ανθρώπων οι οποίοι αντιδρούν, μα στα όσα σχετικά είπε, έχει δίκιο. Εύλογο είναι άλλωστε, όταν επί 20 χρόνια βρίσκεται σε ένα τόσο ευαίσθητο πόστο, να έχει δικτυωθεί πολύ. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος/α που να μην έχει δει ή διαβάσει συνέντευξη του Μ. Σφακιανάκη σε κάποιο κανάλι / εφημερίδα / site. Καταλαβαίνετε τώρα λοιπόν καλύτερα τις αντιδράσεις εναντίον της απόφασης αυτής (που σημειωτέον ήταν οι συνήθεις κρίσεις αξιωματικών που γίνονται στα σώματα ασφαλείας και στον στρατό). Ελπίζω τώρα να γίνεται πιο σαφής ο λόγος ύπαρξης ορισμένων ιστοσελίδων που οι συντελεστές τους αναμφίβολα έχουν αποκομίσει οφέλη από την προσωπική τους επαφή με τον προϊστάμενο της ΔΗΕ:
Υπάρχει αμφιβολία άραγε, πως τα όσα γνωρίζει ο προϊστάμενος της ΔΗΕ, δεν τα γνωρίζουν ούτε καν πρωθυπουργοί ή ακόμα και αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών;
Εκπλήσσει άραγε, το γεγονός πως η σημερινή (18/2/16) ανακοίνωση του αρχηγείου της αστυνομίας ανακαλεί την χθεσινή απόφαση;:

Ήρωας των παιδιών
Έτσι τον έχουν αποκαλέσει ανά καιρούς τα συστημικά ΜΜΕ, ψηφιακά και άλλα. Προσωπικά, την έκφραση αυτή, την είχα ακούσει για πρώτη φορά, το 2013, όταν ο κύριος Σφακιανάκης, παρουσίαζε ένα βιβλίο του, σχετικά με το ασφαλές διαδίκτυο, παρέα με έναν μαυροφορεμένο δημόσιο υπάλληλο και συγκεκριμένα τον πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β΄.
Όμως, οι αρμοδιότητές του και το εύρος των ενασχολήσεών του ξεπερνάει πολύ συχνά τα αθώα παιδιά. Άλλωστε, ασχέτως του προσώπου, η υπηρεσία (ΔΗΕ), δεν πρόκειται να πάψει να λειτουργεί.
Μα, για τι πληροφορίες και συμβουλές μιλάμε, περί ασφαλούς διαδικτύου;
Μια ματιά στο πιο κάτω σύντομο βίντεο αρκεί για να γελάσει και ο κάθε πικραμένος:

Κλείνοντας, θέτουμε κάποιους απλούς προβληματισμούς:
– Υπάρχει διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος με ανθρώπους που παραμένουν επί 20 χρόνια και ποιος ξέρει για πόσα ακόμα σε μια τόσο ευαίσθητη θέση;
– Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι στοχοποιήσεις ανθρώπων της υπηρεσίας Σφακιανάκη θα σταματήσουν;
– Υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει με βεβαιότητα πως οι δραστηριότητες της ΔΗΕ περιορίζονται μόνο σε αυτά που θέλει να προβάλλει;

Σαφώς και είμαστε αντίθετοι σε κάθε κατασταλτικό μηχανισμό και ενάντια σε κάθε εξουσία. Δεν είμαστε ενάντια σε κανένα σύστημα. Το σύστημα είναι εναντίον μας, το οποίο πέρα από πρόσωπα και χρονολογίες, υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει.
Θα κλείσω με μια φράση της Έμμα Γκόλντμαν:
Το ισχυρότερο προπύργιο της εξουσίας είναι ομοιομορφία· η ελάχιστη απόκλιση από αυτή είναι το μέγιστο έγκλημα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο αυτό είναι μια συλλογική δουλειά που σαν ιδέα ξεκίνησε λίγο μετά τα συμβάντα με τον Παστίτσιο, μα άρχισε να υλοποιείται μετά τα συμβάντα με το DVD-movies και το Gamato. Μιλήσαμε με πολλούς ανθρώπους που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ψάξαμε δικτυακά και με άλλους φυσικούς τρόπους πολλά στοιχεία και δυστυχώς δεν μπορούμε να τα δημοσιεύσουμε όλα, τόσο για λόγους μήκους του άρθρου, όσο και έλλειψης διασταύρωσης αρκετών. Αν και ημιτελές, λόγω της ειδησεογραφίας το βγάζουμε τώρα, έχοντας πλήρη γνώση των συνεπειών που μπορούν να προκύψουν.
[πηγή: osrena.net]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου