Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Η κουρελού του ρατσισμού





























































































http://www.avgi.gr/article/6093241/i-kourelou-tou-ratsismou
Με έκπληξη διαβάσαμε την Κυριακή 6.12 άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη στο "Βήμα" με τίτλο "Η κουρελού της Παιδείας". Στο σύντομο αυτό άρθρο, ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κάνει εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της Ένωσης Κέντρου να μεταρρυθμίσει την Παιδεία στη δεκαετία του '60 και στη συνέχεια περνά σε ένα γενικό σχόλιο προς όλες τις έκτοτε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις (σχόλιο που προφανώς συσχετίζεται και με τη σημερινή προσπάθεια της κυβέρνησης). 
Μέχρι εδώ όλα καλά.
 Αιφνίδια όμως, χωρίς κανέναν λογικό συσχετισμό και χωρίς καμία προηγούμενη αναφορά, ο αρθρογράφος διατυπώνει την άποψη: "Οι πάσης φύσεως πρόσφυγες θα ενσωματωθούν στην κοινωνία ή θα φύγουν. Τα παιδιά μας κινδυνεύουν"
Στη συνέχεια αναφέρει ότι τα περισσότερα παιδιά στα σχολεία δεν μιλούν καλά ελληνικά (εννοώντας προφανώς πως δεν είναι η μητρική τους γλώσσα) για να καταλήξει: 
"Απίστευτο και τρομακτικό!".
Αυτό που είναι απίστευτο και τρομακτικό είναι η προσπάθεια ορισμένων να ορίσουν το προσφυγικό θέμα ως πρόβλημα που πλήττει καταρχήν την ελληνική κοινωνία (και όχι τους ίδιους τους πρόσφυγες) και μάλιστα την κοινωνία σε όλους της τους τομείς, ακόμη και στην Παιδεία, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν "ηθικό πανικό".
Με απίστευτη ελαφρότητα ο συντάκτης αποσιωπά όλες τις περιπτώσεις διακριθέντων αλλοδαπών μαθητών, σημαιοφόρων και αριστούχων. 
Περιγράφει την Παιδεία, όχι ως μέριμνα και υποχρέωση από τη μεριά του κράτους, αλλά ως φυλετικό προνόμιο με βάση την καταγωγή. Ποσόστωση στην Παιδεία, στις ίσες ευκαιρίες για γνώση δεν μπορεί όμως να υπάρχει (τέτοιες λογικές άλλωστε παραπέμπουν σε πολύ συγκεκριμένους χώρους).
Ο λανθάνων ρατσισμός που ενδύεται τον μανδύα της "αυτονόητης αλήθειας" ίσως να είναι μάλιστα πιο επικίνδυνος και από τη ρατσιστική πολιτική της Χρυσής Αυγής. Και αυτό γιατί κανονικοποιεί κραυγαλέα αυτές τις απόψεις, προσπαθώντας να τους προσδώσει θέση αυτοματισμών. Ειδικά σε μια συγκυρία όπου ο εφιάλτης του εθνικισμού μοιάζει να βρίσκει ερείσματα σε όλη την Ευρώπη, τέτοιου είδους ρατσιστικά σχόλια είναι ανεπίτρεπτα. 
Πόσο μάλλον ενώ η ίδια η ελληνική κοινωνία αποδεικνύει καθημερινά με έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη της απέναντι στο δράμα αυτών των ανθρώπων.
Σπύρος Γεωργάτος, πανεπιστημιακός
Θωμάς Τσαλαπάτης, αρθρογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου