Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Η ΝΔ σε κρίση ταυτότητας, η διαπλοκή σε αδιέξοδο







Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαδίζει προς την διαδικασία εκλογής του Προέδρου του μέσα σε κλίμα βαθιάς διαίρεσης.
 Οι 4 υποψήφιοι για την αρχηγία δεν κατόρθωσαν να συνεννοηθούν για καμιά κοινή διαδικασία διαλόγου, ούτε με τη μορφή debate ούτε με τη μορφή συνδιάσκεψης της ΝΔ. Περιοδεύουν ανά την Ελλάδα και εμφανίζονται στα ΜΜΕ με απόλυτα προσωπικό ύφος ο καθένας και άμεσα ή έμμεσα απαξιώνοντας τους υπόλοιπους.
Το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί αυτή τη διαδικασία παράλληλων μονόλογων, γιατί εσωκομματικός διάλογος δεν διεξάγεται, είναι ποιος από τους 4 θα μπορούσε να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Από τη μια πλευρά, αυτή η επικέντρωση έχει λογικό έρεισμα.

 Η ΝΔ είναι διαχρονικά κόμμα εξουσίας και στόχος της είναι η επιστροφή στην διακυβέρνηση. Από την άλλη όμως, ο διαγωνισμός για τον αποτελεσματικότερο «αντι-Τσίπρα» έχει σαν αποτέλεσμα να μην συζητιούνται καθόλου τα στρατηγικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΝΔ και την έχουν φέρει στο χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό στην ιστορία της.
Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει από τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις των 4 υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ είναι ότι για το χαμηλό ποσοστό της ΝΔ τον Ιανουάριο και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο φταίει ο Τσίπρας που έπεισε (ή κατ αυτούς εξαπάτησε) τους Έλληνες. Και μάλλον φταίει και ο Σαμαράς που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Τσίπρα.

 Για τους 3 από τους 4 υποψήφιους στη ΝΔ φταίει και ο Μεϊμαράκης που δεν μπόρεσε να νικήσει τον Τσίπρα τον Σεπτέμβριο. Η πολιτική φυσιογνωμία και η στρατηγική της ΝΔ πάντως δεν μπαίνουν καθόλου στη συζήτηση.
Το μόνο στέλεχος της ΝΔ που έθεσε ζητήματα φυσιογνωμίας και στρατηγικής στο τραπέζι δεν είναι υποψήφιος για την αρχηγία. Πρόκειται για τον Μάκη Βορίδη, που είπε ξεκάθαρα τι κατά την γνώμη πρέπει να αλλάξει στο κόμμα του. 

Ο Βορίδης θέλει την ΝΔ να μετατοπιστεί πιο δεξιά και με  μέτωπο σε αυτό που αποκαλεί «ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς στην Ελλάδα». Αυτή είναι μια σαφής άποψη, ανεξάρτητα από τη γνώμη του καθενός μας αν η ΝΔ  θα μπορούσε με αυτή τη γραμμή να επιστρέψει ποτέ στην εξουσία. 
Μόνο που ο Μάκης Βορίδης επέλεξε για λόγους εσωκομματικής τακτικής να υποστηρίξει ως εκφραστή αυτής ακριβώς της άποψης του τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που δεν διαθέτει μέχρι στιγμής τα ιστορικά και φυσιογνωμικά εχέγγυα για έναν τέτοιο ρόλο. 
Οπότε η τακτική ακυρώνει τη στρατηγική…
Η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι η ΝΔ βρίσκεται σε κρίση στρατηγικής και φυσιογνωμίας τελείως ανεξάρτητη από τις ικανότητες και την λαϊκή απήχηση τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και των άλλων πολιτικών αρχηγών. Η εκτίμηση αυτή συμβαδίζει με τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων την περίοδο των δυο πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και του δημοψηφίσματος του Ιουλίου.
Η ΝΔ συνδέεται από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών με το παλιό πολιτικό σύστημα και με την οικονομική διαπλοκή. 
Υπάρχει έντονη αρνητική ψήφος προς τη ΝΔ, υπάρχει το αίσθημα «όχι άλλο αυτοί».
Η συνεχιζόμενη αναπαραγωγή μέσα στη ΝΔ όλων των παλιών πολιτικών τζακιών και η επιμονή μερικών από τους εκπροσώπους τους να επιδεικνύουν την ιστορική σχέση τους με τους οικονομικά ισχυρούς του τόπου, λειτουργεί επίσης απωθητικά. Για πολλούς νέους ανθρώπους, ακόμη και γι αυτούς που δεν  έχουν καμιά ιδεολογική σχέση με την αριστερά, η ΝΔ είναι το κόμμα για όσους έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες και μόνον γι αυτούς. 
Η ΝΔ πληρώνει επίσης την αδυναμία ή απροθυμία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και προβολής αντίστασης στους ξένους δανειστές. Έχει δηλαδή ηττηθεί ακόμη και στο γήπεδο που κάποτε θεωρούσε προνομιακό δικό της, αυτό των συντηρητικών πολιτών με έντονη πατριωτική ευαισθησία
Η ήττα αυτή της ΝΔ εξηγεί και την αντοχή των ΑΝΕΛ παρά τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον τους μέσα στον κεντροδεξιό χώρο.
Στο πεδίο της ιδεολογίας, η υποχώρηση των ατομικιστικών θεωριών που αποτελεί αντικειμενική συνέπεια της κοινωνικής κρίσης και η επιστροφή των συλλογικών διεκδικήσεων και οραμάτων, αποσαρθρώνει την απήχηση της ΝΔ στις νέες γενιές. 

Δεν υπάρχουν πια ούτε υποσχέσεις για προσωπικές λύσεις μέσα από γνωριμίες ούτε πίστη στην αυτόματη οικονομική άνοδο μέσα από ένα καλό πτυχίο. Οπότε τα παιδιά της μεσαίας τάξης δεν προσδοκούν τίποτε από τη ΝΔ, αντίθετα της χρεώνουν την τραγωδία που βιώνουν οι γονείς τους.
Το πραγματικό μέγεθος της στρατηγικής κρίσης της ΝΔ φαίνεται αν δούμε την εκλογική της επιρροή στις νεότερες ηλικίες, που πλέον δεν είναι επιρροή κόμματος εξουσίας. Η ΝΔ κρατιέται εκλογικά μόνον χάρη σε ψηφοφόρους που την ψηφίζουν παραδοσιακά επί 30, 40 50 χρόνια και φυσιολογικά μετακινούνται πολύ δύσκολα. Αυτή  όμως η κατάσταση δεν έχει προοπτική.
Οι 4 υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ ούτε ακροθιγώς δεν προβληματίζονται για όλα αυτά. Εν είδη πολιτικών καλλιστείων διαγωνίζονται ποιος γράφει καλύτερα από τον πρωθυπουργό στο γυαλί. Στο παρασκήνιο μαίνεται ένας πόλεμος μηχανισμών. Οι παραδοσιακές ομάδες των Καραμανλικών και των Μητσοτακικών και η σχετικά νεοσύστατη Σαμαρική ομάδα στηρίζουν υποψήφιους, υπονομεύουν υποψήφιους και έχουν το μάτι στραμμένο προς την επόμενη μέρα. Γιατί είναι φανερό ότι το πρόβλημα της ΝΔ δεν θα λυθεί με την εκλογή αρχηγού. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι ότι η όποια λύση θα αποδειχθεί μεταβατική.
Η προσωπική ένταση ανάμεσα στους υποψήφιους για την αρχηγία της ΝΔ δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε τριγμούς της συνοχής της, ιδιαίτερα εάν το αποτέλεσμα στον διαφαινόμενο δεύτερο γύρο είναι οριακό. Ή εάν οι τακτικές των μηχανισμών και οι συμμαχίες της τελευταίας στιγμής κάνουν το κλίμα ακόμη πιο εκρηκτικό.
Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ μέσα από τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου που ολοκληρώνεται δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα της και μάλλον απέκτησε περισσότερα. Αυτή η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επηρεάζει και τα σχέδια των κέντρων της διαπλοκής στην Ελλάδα. Βλέποντας ότι δεν υπάρχει αξιόπιστος πολιτικός αντίπαλος για την κυβέρνηση, η διαπλοκή με τα ΜΜΕ της βγαίνει η ίδια μπροστά, χτυπάει άμεσα την κυβέρνηση με κάθε είδους μεθοδεύσεις.

Υπάρχει όμως ένας έμφυτος παραλογισμός στην επιδίωξη της διαπλοκής να ανατρέψει την κυβέρνηση χωρίς να μπορεί να προτείνει εναλλακτική λύση. Παραλογισμός που οδηγεί και τα ίδια τα κέντρα της διαπλοκής σε εσωτερική κρίση και κινήσεις πανικού
Στις συνθήκες αυτές η πολιτική σταθερότητα αποτελεί το μεγάλο όπλο στα χέρια της κυβέρνησης  για να ξεκαθαρίσει επ’ ωφελεία του λαού το τοπίο.


Πηγή: enter4news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου