«Ρε συ, αυτοί οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στη Συρία δεν είναι διόλου φτωχοί ! Κοίτα, όλοι έχουν smartphones!»
Είναι μία όλο και πιο κουραστική καταγγελία, που διοχετεύεται αρκετά στα social media πρόσφατα. Η κατοχή ενός κινητού τηλεφώνου, όπως φαίνεται, δεν θα πρέπει να είναι μία επιλέξιμη βοήθεια, όταν προσπαθούν να σώσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους και να μην πεθάνουν στον πόλεμο.
Επιφανειακά η καταγγελία αυτή, μπορεί να μοιάζει με την ξενοφοβία, που ψάχνει να πιαστεί από κάτι, για να στρέψει την διάθεση της κοινής γνώμης εναντίον των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή. Αλλά στην πραγματικότητα είναι μια αρκετά προοδευτική στάση:
Πριν από λίγες εβδομάδες η αντι-μεταναστευτική ταξιαρχία, παραπονιόταν, ότι οι μετανάστες είναι ανειδίκευτοι και απλώς θέλουν τα οφέλη μας.
Και τώρα υποστηρίζουν αντ’αυτού, ότι οι μετανάστες είναι πάρα πολύ πλούσιοι, ισχυριζόμενοι εμμέσως, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο να βοηθηθούν οι φτωχοί.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, δημιουργεί ένα ενδιαφέρον ερώτημα:
γιατί ακριβώς θα πρέπει να εκπλαγούμε από το γεγονός, ότι οι άνθρωποι από τη Συρία έχουν smartphones;
Η Συρία δεν είναι μια πλούσια χώρα, αλλά δεν είναι ούτε μια πάμφτωχη χώρα : κατατάσσεται σε αυτές με «χαμηλομεσαία έσοδα», σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Το 2007 (το τελευταίο έτος που τα στατιστικά ήταν διαθέσιμα) η Συρία είχε Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΕ) της τάξης των $ 1.850, που ήταν περισσότερο από αυτό της Αιγύπτου εκείνη την εποχή, το οποίο ήταν μόνο $ 1620.
Η είσοδος της κινητής τηλεφωνίας είναι εξίσου υψηλή στη Συρία, όπως και στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τη CIA World Factbook το 2014, η Συρία είχε 87 κινητά τηλέφωνα ανά 100 άτομα του πληθυσμού, σε σύγκριση με την Αίγυπτο που είχε 110 ανά 100 άτομα (το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 123 ανά 100 άτομα).
Φωτογραφίες από την πορεία των προσφύγων, από την Ουγγαρία στην Αυστρία
Το 2011 είδαμε τους Αιγύπτιους να καταλαμβάνουν τους δρόμους και να χρησιμοποιούν τη δύναμη των smartphones τους, για να κινητοποιήσουν τον κόσμο και τα social media.
Γεγονός, που θέτει ένα άλλο ερώτημα:
γιατί μπορούμε να δεχτούμε, ότι η Αίγυπτος μπορεί να κατέχει αρκετά τηλέφωνα, ώστε να ζυμώσει μια επανάσταση, αλλά μένουμε έκπληκτοι, όταν μια πλουσιότερη χώρα, που δεν είναι πολύ μακριά, είναι σε παρόμοια κατάσταση;
Επομένως, γνωρίζουμε ότι η Συρία δεν είναι πάμφτωχη και γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν πολλά κινητά τηλέφωνα: αλλά γιατί smartphones;
Λοιπόν, γιατί όχι;
Στη Δύση πολλοί άνθρωποι έχουν υπολογιστές γραφείου, φορητούς υπολογιστές και τάμπλετ, καθώς και smartphones.
Αλλά αν έπρεπε να εγκαταλείψετε πολλά από τα υπάρχοντά σας και να ζήσετε με $ 1.850 το έτος, μετά από τα ρούχα και τα τρόφιμα, τι θα αγοράζατε ακριβώς ;
Είναι δύσκολο να σκεφτώ κάτι πιο χρήσιμο, που πρέπει να κατέχει κανείς πέρα από ένα smartphone, ειδικά αν πρόκειται να εγκαταλείψει το σπίτι του.
Ακόμα και όταν η χρησιμότητα δεν λαμβάνεται υπόψη, ο λόγος που οι Σύριοι χρησιμοποιούν smartphones και όχι τα παλιά Nokia 3210s είναι ο ίδιος λόγος που οι «αιτούντες τα προνόμιά μας» (πφφφ) έχουν "επίπεδες" τηλεοράσεις ...
Έχετε δοκιμάσει ν’αγοράσετε τηλεόραση οποιουδήποτε άλλου είδους τον τελευταίο καιρό;
Τα smartphones με λειτουργία Android, μπορούν να αγοραστούν με λιγότερο από £ 100, και μπορούν να διαθέτουν κάμερες, μεγάλες οθόνες και ό, τι θα περίμενε κανείς από ένα σύγχρονο τηλέφωνο. Έχοντας πλέον τη συνήθεια ν’αντικαθιστούμε τα τηλέφωνά μας μ’ ένα νέο μοντέλο κάθε χρόνο ή δύο χρόνια, η τιμή των ελαφρώς παλιότερων τηλεφώνων μειώνεται επίσης σημαντικά.
Είναι επίσης δυνατό ν’αγοράσει κανείς iPhone της δεύτερης γενιάς - το iPhone 3G - για περίπου £ 25, και παρά το γεγονός, ότι είναι λίγα χρόνια παλιότερο, είναι απόλυτα εύχρηστο. Υπάρχουν περισσότερα κινητά τηλέφωνα από τους ανθρώπους στον κόσμο, έτσι το πιθανότερο είναι, ότι όποιος έχει τη δυνατότητα ν’ αγοράσει ένα τηλέφωνο (όπως τα εκατομμύρια των Σύρων) κατέχει ήδη ένα.
Επομένως, η απάντηση στο πόσο έκπληκτοι πρέπει να νιώσουμε, με το γεγονός, ότι πολλοί πρόσφυγες από τη Συρία έχουν smartphones, είναι ένα ηχηρό «όχι πολύ».
Ο κόσμος δεν είναι ένα δυαδικά χωρισμένος μεταξύ «πλούσιων» και «φτωχών» - και θα πρέπει ν’ αναπροσαρμόσουμε τις εικασίες μας σχετικά με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αναλόγως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου