Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Kι όμως υπάρχει άνθρωπος που αγαπάει τον Βενιζέλο(πλην Αλ Σάλεχ).Μιχάλη Μιχαήλ τον λένε,γράφει στο Πρόταγκον και αναρωτιέται πού χάθηκε ο Βενιζέλος












































Η σιωπή κορυφαίων πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής καμιά φορά  είναι πιο εύγλωττη και ακούγεται δυνατότερα από τις συνήθεις τοποθετήσεις τους. «Κρείττον του λαλείν το σιγάν», έλεγαν οι αρχαίοι κι αυτό ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος , από το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων. 
Δεν έχει κάνει καμία δημόσια τοποθέτηση για την ετυμηγορία της κάλπης ούτε έχει σχολιάσει τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό. Δεν έχει εμφανιστεί σε κανένα τηλεοπτικό πάνελ ούτε έχει εκφράσει οποιαδήποτε εκτίμηση για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. 
Άλλωστε δεν θα είχε και πολλά να πει, καθώς ο λαός μίλησε και απεφάνθη. Οι  προειδοποιήσεις και οι επισημάνσεις του, κατά την προεκλογική περίοδο, για τον δημαγωγικό, παραπλανητικό λόγο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βρήκαν ανταπόκριση στο μέγεθος που θα προσδοκούσε.
Έτσι για το πού πάει η χώρα και ποια κοινωνία οικοδομείται με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, είναι αναμενόμενο να προβληματίζει σοβαρά τον κ. Βενιζέλο αναζητώντας τις νέες πολιτικές και κοινωνικές συντεταγμένες που αναδεικνύονται. Η έλλειψη διορατικότητας, από τη ΝΔ για θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας -για παράδειγμα,το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών όταν ήταν ο κ. Βενιζέλος αντιπρόεδρος στη κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ- σε συνδυασμό με λάθη και αστοχίες από άλλες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος επέτρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχήσει.
Δεν είναι, λοιπόν, αυθαίρετο να συμπεράνει κανείς ότι, για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η πρώτη μετεκλογική περίοδος επιβάλλει στάση αναμονής. Πολλά θα κριθούν από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα θα υλοποιήσει το τρίτο επώδυνο μνημόνιο.
Θεωρώντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα κυριαρχεί ο οπορτουνισμός από τον οποίο διακατέχεται αντί των σταθερών αξιών, οι κυβερνητικές επιλογές και τα πολιτικά δεδομένα που θα δημιουργούν θα καθορίσουν τον χαρακτήρα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει. 

Το νέο πολιτικό σκηνικό δεν σημαίνει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα επιμείνει στην ανάδειξη των αντιφάσεων, των ψεύτικων προσδοκιών και των αντιμεταρρυθμιστικών χαρακτηριστικών του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του.

Καθώς το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι ο ρόλος του είναι να μετεξελιχθεί σε κόμμα του προοδευτικού κέντρου, διεκδικώντας να είναι εκείνη η πολιτική δύναμη στην οποία θα εξισορροπούνται η παραδοσιακή συντηρητική Δεξιά, υπό τη ΝΔ, και η αντίστοιχη αριστερή του ΣΥΡΙΖΑ.
 Γι' αυτό ο κ. Βενιζέλος πρότεινε επί προεδρίας του και υιοθετήθηκε ομόφωνα από το τελευταίο Συνέδριο, το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε ευρύτερη συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς, με ανοικτό, μεσοπρόθεσμα, και το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του σε νέο φορέα, χωρίς να είναι, εκ των προτέρων, δεδομένη η στρατηγική επιλογή είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο θα προχωράνε οι προσπάθειες αυτές θα τις στηρίζει αντιτιθέμενος σε επιλογές στρατηγικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζονται από μερίδα ηγετικών στελεχών  του ΠΑΣΟΚ, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να αφυδατώσει  το ΠΑΣΟΚ. Η ιστορία έχει δείξει ότι το ισχυρότερο κόμμα επιβάλλεται στο μικρότερο.
Με την ανάληψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών και προγραμματικών επεξεργασιών, εκτιμάται ότι δίνεται η ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη προοδευτική παράταξη να διαμορφώσει τη δική της πολιτική πρόταση ώστε να καταστεί ο πραγματικός  ρυθμιστής των εξελίξεων. Το αποτέλεσμα θα το δείξει ο χρόνος. 
Όπως όλα άλλωστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου