Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Αποδυνάμωση των κομμάτων σε ψήφους- Μανόλης Γ. Δρεττάκης























 



 

 



 Συντάκτης: Μανόλης Γ. Δρεττάκης* 

 Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής έδειξαν ότι το εκλογικό σώμα επαναβεβαίωσε, με το ίδιο σχεδόν ποσοστό των εκλογών του Ιανουαρίου, την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το Μνημόνιο 3 και τα σοβαρά λάθη που έγιναν τόσο στην πολιτική όσο και στην επιλογή προσώπων το επτάμηνο Φεβρουαρίου-Ιουλίου.
 Η ευθύνη που επωμίζεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια απέναντι στον λαό και στην Ιστορία. Δεν έχει παρά να ευχηθεί κανείς ότι η κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. θα δείξει και θα αποδείξει, με έργα και όχι με λόγια, ότι ο λαός σωστά την τίμησε για δεύτερη φορά με την ψήφο του.
Τόσο όμως ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα κόμματα που ήταν στην προηγούμενη Βουλή δεν πρέπει να σταθούν μόνο στα ποσοστά που πήραν στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου (Β.15.Σ.) σε σχέση με εκείνα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου (Β.15.Ι). 
Θα πρέπει να προβληματιστούν για τη –με μεγάλες διαφορές– μείωση του αριθμού των ψηφοφόρων τους. Οι διαφορές αυτές αποτυπώνονται στον Πίνακα.
Στο πρώτο μέρος του δίνονται τα ποσοστά που πήραν τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή στις δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις, η διαφορά τους και η ποσοστιαία μεταβολή τους (η οποία είναι αναγκαία για συγκρίσεις). 
Στο δεύτερο μέρος του δίνονται οι ψήφοι που πήραν στις εκλογές αυτές, η διαφορά τους και η ποσοστιαία μεταβολή τους [τα στοιχεία για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΜ.ΣΥΜΠ.) στις Β.15.Σ. συγκρίνονται με το άθροισμα των ψήφων και των ποσοστών που πήραν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ και η ΔΗΜΑΡ στις Β.15.Ι., δεδομένου ότι οι ψήφοι του ΚΙΔΗΣΟ ήταν ψήφοι του ΠΑΣΟΚ].
Από τη σύγκριση της τελευταίας στήλης του πρώτου με εκείνη του δεύτερου μέρους του Πίνακα φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα ποσοστά μεταβολής (μείωσης ή αύξησης) της δύναμης των κομμάτων σε ποσοστά και εκείνης σε ψήφους. Πιο συγκεκριμένα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής (Β.15.Σ.) σε σχέση με εκείνες του Ιανουαρίου (Β.15.Ι):
Αποδυνάμωση των κομμάτων σε ψήφους
Η μείωση σε ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μικρή ενώ εκείνη σε ψήφους μεγάλη.
Ενώ το ποσοστό της Ν.Δ. αυξήθηκε οριακά, οι ψήφοι της μειώθηκαν σημαντικά.
Ενώ το ποσοστό της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ αυξήθηκε, οι ψήφοι της μειώθηκαν.
Πολύ μεγάλη ήταν η μείωση τόσο του ποσοστού όσο και των ψήφων του κόμματος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.
Ενώ το ποσοστό του ΚΚΕ αυξήθηκε οριακά, οι ψήφοι του μειώθηκαν.
Πολύ μεγάλη ήταν η μείωση τόσο του ποσοστού όσο και των ψήφων των ΑΝ.ΕΛ.
Μεγάλη ήταν η μείωση τόσο του ποσοστού όσο και των ψήφων της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ σε σχέση με το άθροισμα της δύναμης ΠΑΣΟΚ+ΚΙΔΗΣΟ+ΔΗΜΑΡ.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω κόμματα, μεγάλη ήταν η αύξηση τόσο του ποσοστού όσο και των ψήφων της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.
Τα κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή (ΑΛΛΑ) παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση τόσο του συνολικού ποσοστού τους όσο και του συνόλου των ψήφων τους εξαιτίας του ότι η Λαϊκή Ενότητα δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το 3%, γεγονός που έδειξε ότι το εκλογικό σώμα αποδοκίμασε τις επιλογές της.
Οι μεγάλες μειώσεις σε ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝ.ΕΛΛ. και ΔΗΜ.ΣΥΜΠ. οφείλονται στην αύξηση της αποχής στις εκλογές της περασμένης Κυριακής κατά 764.061 ή 12% σε σχέση με εκείνη των εκλογών του Ιανουαρίου. 
Η πρωτοφανής αυτή αύξηση τη αποχής σε συνδυασμό με τη μικρή σχετικά μείωση των ψήφων της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ μέσα σε λίγους μήνες είναι ένα πολύ ανησυχητικό γεγονός, το οποίο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης και ανάλυσης από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
* Πρώην αντιπροέδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου