Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ο απόηχος της ανατροπής στη Θράκη, οι κωλοτούμπες και οι «μαύρες σακούλες»…

























Κοινή διαδρομή και πορεία για τους δύο Υπουργούς της Θράκης και στενούς συνεργάτες του Καραμανλή, τον  Ε. Στυλιανίδη και τον Α. Κοντό. 
Εξελέγησαν για πρώτη φορά μαζί το 2000 και έκτοτε εκλέγονταν ανελλιπώς ως πρώτοι σε Ξάνθη και Ροδόπη με τη ΝΔ. Μαζί βρέθηκαν και εκτός βουλής, στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 μετά από 7 συνεχόμενες εκλογές και αρκετές υπουργικές θητείες.
Υπάρχει μια τραγική ειρωνεία για τον Ε. Στυλιανίδη. 
Το 1996 σε νεαρή ηλικία κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος, συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ψήφων ως πρώτος στη ΝΔ αλλά έχασε την έδρα με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο (όπου οι καραμπόλες στην περιοχή ήταν σχεδόν μόνιμο φαινόμενο) η οποία  πήγε στο Μουσταφά Μουσταφά του ΣΥΝ! 
Μετά από 20 χρόνια, σχεδόν, ο παντοδύναμος Ευριπίδης Στυλιανίδης χάνει και πάλι την έδρα από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά ο Μ. Μουσταφά είναι πρώτος και ο Α. Καραγιουσούφ δεύτερος στη λίστα !
Βέβαια οι ατυχείς δηλώσεις περί διαχωρισμού της χριστιανικής και της μουσουλμανικης ψήφου και για εσφαλμένα εκλογικά συστήματα, από τον πρώην Υπουργό της Ροδόπης, θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί.
Αυτό το άδικο εκλογικό σύστημα με αυτές τις παρανοϊκές προβλέψεις το ψήφισαν οι δύο βουλευτές της Θράκης γιατί έτσι επέβαλλε κάποτε το πολιτικό συμφέρον της πλειοψηφίας αλλά τώρα αδικεί τους ίδιους  με την έδρα που χάνουν. 
Συμβόλαιο με την εκλογή δεν έχει κανείς (εκτός του Ι. Τραγάκη ενδεχομένως…) Ώρα είναι να κλειδώσει ο εκλογικός νόμος στο Σύνταγμα και να είναι αναλογικός.
Αρκετοί δημοσιολογούντες τους τελευταίους μήνες είχαν επιδοθεί σε μια σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με αρκετά προφανή σύνδρομα  (ακόμη και κάποιοι που αυτοσυστήνονται ως «προοδευτικοί»), επίθεση που εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες όταν φάνηκε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να διεκδικήσει την πρώτη θέση.
 Όμως όλες αυτές οι κραυγές αλλά και απειλές, ξαφνικά εξαφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες, όταν άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ του Τσίπρα.Την επομένη φυσικά, όλοι διαπίστωσαν πόσο «καλοί άνθρωποι» είναι αυτοί στο ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μέσα έπεσαν στις εκτιμήσεις τους, σαν σκηνή από θεατρική φάρσα περίπου.
Το πρόβλημα δεν είναι , όπως έχουμε πει, ότι κάποιος μπορεί να διαθέτει μια διαφορετική άποψη ακόμη και αν λεκτικά δεν την εκφράζει με σωστό τρόπο. 
Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένας  κόσμος που εξαρτά την επιβίωσή του από την ύπαρξη του παλαιοκομματικού κατεστημένου γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες όπου δεν έχει τη δυνατότητα  να «σημαδέψει την τράπουλα». 
Και αυτό είναι και το στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση.  
Στον αντίποδα οι γνωστοί «υπερπατριώτες» της Θράκης «φωνάζουν» 
Με τη γνωστή , ωμά εκβιαστική, πίεση απαντούν τις τελευταίες μέρες οι γνωστοί εθνικιστικοί κύκλοι  στο εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και στην ολοένα και πιο προφανή  «διακοπή» των μυστικών κονδυλίων στη Θράκη.
 Όπως είχε προαναγγείλει το XanthiPress.gr εδώ και καιρό, μόλις θα ξεκινούσαν οι διάφορες «κραυγές» για την «ανεπάρκεια» διαφόρων  υπηρεσιών στη Θράκη, αυτό θα είναι το σύνθημα ότι κάποιοι έμειναν απλήρωτοι…
Η επίθεση ξεκίνησε από τους πλέον «χαμηλόβαθμους»  και θα συνεχιστεί και σε ανώτερο επίπεδο το επόμενο διάστημα, αν δεν έγινε ήδη. Αυτό δεν αποτελεί κρίση για το αν μια κρατική αρχή κάνει σωστά ή λάθος τη δουλειά της αλλά ότι τα γνωστά εθνικιστικά συμφέροντα έμειναν για αρκετό καιρό χωρίς τροφοδοσία φαίνεται.   
Άλλωστε είχαμε γράψει σε ανύποπτο χρόνο ότι όταν θα διαβάσουμε τις έμμεσες απειλές, θα ξέρουμε ότι κόπηκαν τα «πορτοκάλια»…
 Μήπως φταίνε τα capital controls; 
Ποιος ξέρει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου