Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

Κατάθεση φωτιά του Φαλτσιανί στο Παρίσι σε 4 Έλληνες εισαγγελείς-Του Παναγιώτη Στάθη


Ενα ευρύ κύμα καταγγελιών σε βάρος συνεργατών πολιτικών προσώπων που φέρονται να είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και μετέφεραν τα χρήματα τους στην Ελβετία στην τραπεζα HSBC, τα αρχεία της οποίας συγκροτούν την περίφημη λίστα Lagarde, 
κλήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο άνθρωπος που υπέκλεψε την περίφημη λίστα απο τα αρχεία της HSBC, Εβρέ Φαλτσιανί. 

Ο "μίστερ Λίστα Lagarde" έδωσε πολύωρη κατάθεση σε τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς στο Παρίσι παραδίδοντας νέα στοιχεία, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα Lagarde η οποία ερευνάται απο τις ελληνικές αρχές. 

Πρόκειται για τον  πρώην υπάλληλο της τράπεζας που υπέκλεψε τα αρχεία και θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην έρευνα. Ο Ερβέ Φαλτσινί, ο οποίος  φέρεται να είχε υποκλέψει από την τράπεζα που εργαζόταν τα στοιχεία  τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα Lagarde έχει δηλώσει δημόσια πως οι ελληνικές αρχές έχουν μόνο ένα μικρό μέρος  από αυτά. 

Είχε δηλώσει μάλιστα τον περασμένο χειμώνα πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά "Στην περίπτωση της Ελλάδας έχει έρθει στο φως μόνον το 1% του φαινομένου. Ελπίζω να συνεργαστούμε  με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την ελληνική κυβέρνηση, διότι οι φορολογικές απάτες και η φοροδιαφυγή, χωρίς την καθοριστική συμβολή νέων πολιτικών, δημοσιογράφων, και μη κυβερνητικών οργανώσεων, δεν είναι δυνατόν να καταπολεμηθούν". 

Η κατάθεση του Φαλτσιανί ορίστηκε μετά το φάκελο που απέστειλε στην Εισαγγελία από τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο με καταγγελίες για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που διαπράττει οικονομικά αδικήματα, όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με επίκεντρο τη λίστα Lagarde. 

Τέσσερις εισαγγελείς 

Το κλιμάκιο των τεσσάρων Ελλήνων εισαγγελέων με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο βρίσκεται στο Παρίσι και εξετάζει ως μάρτυρα τον πρώην υπάλληλο της HSBC Ερβέ Φαλτσινί, μετά απο ενα μυστικό ραντεβού το οποίο κλείστηκε με άκρα μυστικότητα δεδομένου πως πρόκειται για εξέλιξη φωτιά που πυροδοτεί ενδεχομένως νέες εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας "φοροδιαφυγής", στο κρισιμότερο σημείο της προεκλογικής περιόδου. 

Ο φάκελος Παπαγγελοπουλου περιείχε καταγγελίες πως συνεργάτες πολιτικών και επιχιειρηματίες έχουν συγκροτήσει ουσιαστικά εγκληματική οργάνωση που τα προϊόντα του εγκλήματος (το μαύρο χρήμα) το μετέφεραν στην Ελβετία στην HSBC. 
  

Αλλάζει επίπεδο 

Οι καταγγελίες θα προκαλέσουν αναμενόμενα πολιτικό σεισμό, ενώ ταυτόχρονα αλλάζουν επίπεδο στην έρευνα (αν επιβεβαιωθούν) αφού θα ξεπεραστούν προσκόμματα και νομικές δυσχέρειες της έρευνας για φοροδιαφυγη, αφού πλέον το ερευνόμενο αδίκημα θα είναι η 
εγκληματική οργάνωση
Αυτό αλλάζει αφενός τους χρόνους παραγραφής και ποινικοποιεί πιο άμεσα τα αποτελέσματα της έρευνας.  Το ραντεβού των  εισαγγελικών αρχών ορίστηκε κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας .  Από το πρωί εξετάζουν τον Ερβέ Φαλτσιανί εκτός από τον κ. Ζαγοραίο οι εισαγγελείς πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης. 


Νέα στοιχεία 

Οι εισαγγελείς ζητούν νέα στοιχεία για να τα συσχετίσουν με άλλα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να διαπιστώσουν αν προκύπτουν και για ποια πρόσωπα εδώ στην Ελλάδα αξιόποινες πράξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας από το καλοκαίρι είχε φτάσει στη δικαιοσύνη φάκελος με καταγγελίες περί της δράσης εγκληματικής οργάνωσης με επίκεντρο την περίφημη λίστα Lagarde. 

Δίνει πληροφορίες 

Ο Ερβέ Φαλτσιανί φαίνεται να είναι απόλυτα συνεργάσιμος με τους Έλληνες εισαγγελείς πρόθυμος να απαντήσει στα ερωτήματά τους και να συνδράμει το έργο των δικαστικών αρχών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα φέρεται να παρέχει στο κλιμάκιο των εισαγγελέων πληροφορίες για στοιχεία που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική λίστα Lagarde. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου