Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Στο φαγοπότι της ΕΡΤ έτρωγαν και οι... απέξω


















Ηταν πλούσιο το... φαγοπότι στην ΕΡΤ, την περίοδο 2006-2009, όπως σας αποκάλυψε χθες η «Εφ.Συν.».
 Σύμφωνα με το βούλευμα της δικαιοσύνης, ο τότε πρόεδρος της ΕΡΤ, κ. Χρήστος Παναγόπουλος, παραπέμπεται για το κακούργημα της «απιστίας στην υπηρεσία», επειδή μοίραζε μπόνους και πριμ παραγωγικότητας -κατά το δοκούν φυσικά- σε υπάλληλους τους δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Η εισαγγελία θεωρεί μάλιστα πως ο κ. Παναγόπουλος χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα τεχνάσματα για να επιτυγχάνει τον σκοπό του, να μοιράζει χρήματα. Ε, καλά, δεν ήταν και τόσο δύσκολο εδώ που τα λέμε, ας μην είμαστε υπερβολικοί. Τι πιο εύκολο από το να σπαταλάς δημόσιο χρήμα;
Να προσθέσουμε στο ρεπορτάζ μας πως ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος παραπέμπεται -όπως διαβάζουμε στο συγκεκριμένο βούλευμα- και με μία ακόμα κατηγορία, για απευθείας αναθέσεις προμήθειας τεχνικού εξοπλισμού (πομπούς, κεραίες σε σημεία εκπομπής κ.ά.), σε εξωτερικές εταιρείες, ενώ θα μπορούσε να διευθετήσει το ζήτημα εσωτερικά, μέσω των τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ.
Ισως οι εξωτερικοί εξοπλισμοί να ήταν πιο... σίγουροι, πιο... αποδοτικοί και πιο... ασφαλείς ακόμα, ποιος ξέρει; Μαζί του παραπέμπονται και άλλα πρόσωπα, εκτός ΕΡΤ, για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Συνηθης πρακτική

Κάτι αντίστοιχο (απευθείας αναθέσεις δηλαδή) έκανε η ΕΡΤ επί προεδρίας Χρήστου Παναγόπουλου (κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, αν θυμάστε, με αρμόδιο υπουργό τον Θοδωρή Ρουσόπουλο) και με δύο μεγάλα μουσικά γεγονότα, το «Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης» τον Νοέμβριο του 2006 και τη χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής, τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους.
Και οι δύο πραγματοποιήθηκαν με κατεπείγουσες απευθείας αναθέσεις στην εταιρεία «Bug Stage ΑΕ», «χωρίς τη διενέργεια ανοιχτής προκήρυξης για εκδήλωση ενδιαφέροντος».
Το «Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης» κόστισε 332 χιλιάδες ευρώ για δύο μόνο βραδιές, καλλιτεχνικού και κυρίως τηλεοπτικού ενδιαφέροντος. Οσο για τη χριστουγεννιάτικη συναυλία, κόστισε 82 χιλιάδες ευρώ και ψάχνω να βρω από τα δημοσιεύματα της εποχής μην συμμετείχε (live, εννοώ) ο Μπετόβεν, ο Μπραμς και ο Χέντελ ακόμα, οπότε έτσι το ποσό δικαιολογείται πλήρως.
Οσο για τα πριμ παραγωγικότητας σε υπάλληλους της ΕΡΤ, επειδή απλώς έκαναν καλά τη δουλειά τους (κι αν την έκαναν δηλαδή, αλλά τέλος πάντων), τι να πεις... Κάποιοι ελάμβαναν έξτρα χρήματα, αρκετά μάλιστα, ενώ κάποιοι άλλοι στο ίδιο πόστο παρέμεναν μόνο με τον μισθό τους.
Αντε να ανακαλύψεις πώς διάλεγε τους... τυχερούς η διοίκηση του κ. Παναγόπουλου, ώστε να τους ανταμείβει. Ποια ήταν τα κριτήρια, άραγε; Η παραγωγικότητά τους ή οι καλές δημόσιες σχέσεις; Αν και αυτά είναι ψιλά γράμματα κάποιες στιγμές. Είδαμε μία απόφαση, λόγου χάριν, σύμφωνα με την οποία όλοι οι προϊστάμενοι της ΕΡΤ πήραν ως πριμ δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Παντός καιρού

Υπενθυμίζουμε ξανά, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και υπουργίας (όχι όλο το διάστημα) Θοδωρή Ρουσόπουλου. Το επαναλαμβάνω, για να μη βγουν μερικοί γνωστοί και μη εξαιρετέοι να δικαιολογήσουν το λουκέτο Σαμαρά στην ΕΡΤ, τις «μαύρες» αποφάσεις Μουρούτη και Κεδίκογλου. Ετερον εκάτερον. Οι ίδιοι βρίσκονταν τότε στην εξουσία, η ίδια πολιτική ηγεσία -μην έρθουν τώρα να μας το παίξουν τιμητές, αυτοί, οι καταστροφείς της χώρας.
Αν ορισμένοι από τους υπάλληλους της ΕΡΤ, που πήραν μπόνους, βρίσκονται και τώρα στην Αγία Παρασκευή, στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα; Μα, το ρωτάτε; Εννοείται πως ναι. Κάποιοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στην εποχή της ΝΕΡΙΤ και της ΔΤ, φυσικά. Κάποιοι και κάποιες διαθέτουν εκπομπές και τώρα ακόμα. Παντός καιρού, πάσης κυβερνήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου