Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Παλμύρα













Ξεφυλλίζοντας ερμηνείες αραβικών λέξεων ξαφνιάστηκα με την πολυσημία και την γλαφυρότητά τους .Χαλέντ Ασάντ, μπορεί και να σημαίνει άμετρα συμπονετικός ή και αθάνατος λέων.Εξαρτάται από τον τόπο και το ιδιόλεκτο που συνηθίζεται.
Για μένα, το όνομά του είναι ενός πολεμιστή που εμφανίζεται στην σύγχρονη εποχή, στο παιχνίδι call of duty 4.
Δούλεψε πενήντα χρόνια στην Παλμύρα. 
Μια πόλη κλειδί της συριακής ερήμου, που μεσίτευε ως συνοριακός σταθμός των θαλασσινών λαών με τη χώρα των Πάρθων.
Εξελίχτηκε σε ένα απίστευτο και βραχύβιο βασίλειο λήγοντας ο τρίτος μεταχριστιανικός αιώνας, όταν με την Ζηνοβία κατάφερε να απλωθεί από την Αίγυπτο και την βόρεια Αραβία έως τα βουνά του σημερινού Κουρδιστάν.
Στολίστηκε με μνημεία και ταφές, ναούς και αγάλματα υπέρογκα, ακολουθώντας την μόδα των πόλεων που υπήρξαν εμπορικά κέντρα, και οι αλλεπάλληλες καταλήψεις και οι πόλεμοι νωρίς την συρρίκνωσαν σε ένα απολειφάδι όπου όλοι θαύμαζαν τα ερείπιά της.
Έμεινα εμβρόντητος από την νεκρική του φωτογραφία.
΄Ενα ακέφαλο πτώμα ενός βασανισμένου γέροντα, με τα χέρια δεμένα σε ανάταση ψηλά σε μια κολόνα, γυμνόποδος, μεταβίας αγγίζοντας το χώμα και μια πρόχειρη επιγραφή δεμένη στο κορμί του, που εξηγεί τα παραπτώματά του.
Κυρίως Κιαφίρης, άπιστος, λάτρης των ειδώλων, με κακές παρέες. 
Ανάμεσα στα σφυρά του, η κομμένη κεφαλή του και το αίμα του να δείχνει το μαρτύριο.
Συνταξιούχος αρχαιολόγος, δεμένος με την πόλη που ερωτεύτηκε, του ήταν εύκολο να αποφύγει το μαρτύριο ή να εκτελεστεί συνοπτικά με μια σφαίρα στο κεφάλι,μαζί με πεντακόσιους αιχμαλώτους που δολοφονήθηκαν φέτος στην Παλμύρα, όταν μια ράτζια της ISIS έφερε το τοπίο στα μέτρα τους.
Αρκεί να έλεγε στους φονιάδες του πού έκρυψε η υπηρεσία του τα κινητά ευρήματα, ώστε να τα ξεθάψουν και να τα καταστρέψουν ή να τα πουλήσουν.
Στην ματωμένη ιστορία του Πολιτισμού, μια συνεχή γραμμή βίας, στρεβλώσεων, θανάτων και εξοντώσεων, ήταν ένας από τους πρόσφατους μάρτυρες του 2015, όταν η μαύρη άνοιξη έφερε τους «πιστούς» στην Παλμύρα.
Το αγγελικό και μαύρο φως της, συμπληρώνει τον ατέρμονα κύκλο της αγράμματης πλευράς της Σελήνης των θρησκειών.
Πολεμιστές που βρωμάνε μπάφο και φανφαρόνικη αγριότητα,που η στύση τους πρέπει να ηρεμεί μόνον κόβοντας με μάχαιρα τον λαιμό αβοήθητων γυναικών και παιδιών,  
που τους έμαθαν ότι ο θάνατος που τους περιμένει, χρειάζεται όχι το χαρώνειο αντίτιμο, αλλά να αλέθουν πόλεις και ανθρώπους, γαμώ την καταδίκη τους.
Μπορεί να την πατήσετε, καθάρματα, μπορεί και όχι. 

Αμέτρητοι κατσαπλιάδες δαφνοστεφανωμένοι, παντού στον κόσμο, φτάνουν στα χρόνια που μαρτύρησε ο  Χαλέντ Ασάντ, και παινεύονται ανάμεσα σε εγγόνια, πουλώντας λαογραφία στους τουρίστες.

Θέλετε δε θέλετε, ψοφίμια, πάρτε τις κατάρες μου, λουστείτε τις.
Κι όταν, πολύ αργότερα, ο πόλεμος κοπάσει και η έρημος θα διεκδικήσει το μερτικό της από την γενική λήθη, όσοι θυμάστε τον γέροντα αρχαιολόγο, φτιάξτε του ένα μνημούρι, ένα κιβούρι ή ένα κενοτάφιο και να βρέχετε την πέτρα του με θαλασσινό νερό της Μεσογείου,ώσπου το αλάτι να καλύψει τις ανασκαφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου