Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Βιομηχανία χαριστικών ρυθμίσεων φόρων τη διετία 2013 - 2014





























































































Βιομηχανία χαριστικών ρυθμίσεων φόρων τη διετία 2013 - 2014
http://www.avgi.gr/article/5242543/biomixania-xaristikon-ruthmiseon-foron-ti-dietia-2013-2014
Παραγωγικότατη ήταν τη διετία 2013 - 2014 η απερχόμενη κυβέρνηση στη βιομηχανία χαριστικών φορολογικών διατάξεων. "Δωράκια" στη μιντιακή διαπλοκή, προνομιακές ρυθμίσεις σε θέματα συμψηφισμού χρεών, ασφαλιστικής ενημερότητας (Νεώριο), αναβαλλόμενος φόρος τραπεζών κ.λπ.
Όπως επισημαίνεται από την Ομάδα Φορολογίας Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, 15 χαριστικές φορολογικές διατάξεις προώθησε η κυβέρνηση μεταξύ 1.1.2013 και 24.12.2014, όπως είναι:
1. Φορολόγηση επαγγελματιών επενδυτών. Καταργήθηκε η διάταξη που συμπεριέλαβε στα επιχειρηματικά κέρδη και τη δραστηριότητα της αγοραπωλησίας μετοχών στο ΧΑΑ ή σε άλλα χρηματιστήρια. Με βάση τη διάταξη που καταργήθηκε, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα από αγοραπωλησία μετοχών θα έπρεπε να τηρήσουν φορολογικά βιβλία και να φορολογηθούν για το κέρδος τους με την κλίμακα των επαγγελματιών (συντελεστής 26 και 33%). Πλέον το εισόδημα αυτό θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.
2. Ακατάσχετο το 40% της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων. Στον Νόμο 4304/23.10.2014 για τον έλεγχο οικονομικών των κομμάτων έγινε δεκτή εκπρόθεσμη τροπολογία δύο βουλευτών (Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ) σύμφωνα με την οποία: «Ποσοστό 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε κόμμα και συνασπισμός κομμάτων είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο».
3. Αναλαμβανόμενη φορολογική απαίτηση (ΑΦΑ) τραπεζών Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης ήταν η διάσωση των τραπεζών χωρίς κόστος για τους τραπεζίτες. Ενώ ασφαλιστικά ταμεία και ομολογιούχοι αφέθηκαν στην τύχη τους, για τις τράπεζες αναγνωρίστηκε ως ζημιά ο φόρος που θα πλήρωναν τα επόμενα 30 χρόνια για κέρδη ίσα με τη ζημιά που υπέστησαν από το PSI (ΑΦΑ - Αναβαλλόμενη Φορολογική Απαίτηση).
4.Τροπολογία με την οποία έγινε εθελοντική η έκτακτη εισφορά των εφοπλιστών. Η τροπολογία κατατέθηκε στον Ν. 4301/7.10.2014. Με την τροπολογία έγινε εθελοντική η υποχρεωτική εισφορά των εφοπλιστών, για να πληρώσουν σε τέσσερα χρόνια 420 εκατ. ευρώ συνολικά.
5. Απαλλαγή από προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας κατά παρέκκλιση της φορολογικής νομοθεσίας. Η τροπολογία κατατέθηκε στον Ν. 4282/29.08.2014 και ευνοεί τρεις συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ομάδες προκειμένου να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα.
6. Κυβερνητικό μπόνους προς τη μιντιακή διαπλοκή. Η τροπολογία 22 σελίδων κατατέθηκε στον Ν.4279/8.8.2014. Με αυτή η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο για τη συγχώνευση ΔΟΛ και Πήγασου, αλλάζοντας τη νομοθεσία για τις συγχωνεύσεις, κάθετες και οριζόντιες, επιτρέποντας τις συνέργειες, παραβιάζοντας τον νόμο περί ανταγωνισμού και εργατικά δικαιώματα. Επίσης, έφερε αλλαγές στον υπολογισμό του αγγελιόσημου των διαφημίσεων.
7. Ναυπηγεία Σύρου - απαλλαγή από προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας - ποινικές ευθύνες. Όπως προκύπτει από την τροπολογία και τη συνοδευτική έκθεση, τα Ναυπηγεία Σύρου οφείλουν συνολικά 10 εκατ. ευρώ.
8. Μέγαρο Μουσικής: Απαλλαγή από προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας και από συμψηφισμό χρεών.
9. Ρυθμίσεις για ξένες δικηγορικές εταιρείες με αναδρομική ισχύ. Στον μνημονιακό Ν. 4254/7.4.2014 συμπεριλαμβάνεται διάταξη με την οποία άλλαξε αναδρομικά ο νόμος που ίσχυε 20 χρόνια (Ν. 2238/1994) και έχει πλέον καταργηθεί και εισάγει ειδική πρόβλεψη για τις αλλοδαπές δικηγορικές εταιρείες. Νομοθέτησαν με αναδρομική ισχύ για καταργημένο νόμο και για όλη τη διάρκεια του, δηλαδή 20 χρόνια!
10. Χάρισαν φόρους σε ΚΤΕΛ.
11. Τροπολογία για τριγωνικές συναλλαγές.
12. Αναβολή του ειδικού φόρου 20% στα έσοδα από τηλεοπτικές διαφημίσεις.
13. Αλλαγή στον τρόπο ελέγχου φυσικών προσώπων που είναι στις λίστες ή έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό. Η τροπολογία κατατέθηκε στον Ν. 4203/01.11.2013 προκειμένου να παραταθεί η παραγραφή σοβαρών φορολογικών υποθέσεων για λίστες που είχαν σταλεί από το εξωτερικό, π.χ. λίστα Λαγκάρντ, και όσων διεξάγονται με εισαγγελική παραγγελία.
14. Τροπολογία με αναδρομική ισχύ για υποθέσεις εφοπλιστών που ελέγχονται οι φορολογικές δηλώσεις τους. Με μια σειρά από διατάξεις που σύμφωνα με τον νόμο έχουν αναδρομική ισχύ εφόσον και εφαρμόζονται στις εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχων εισοδήματος, η κυβέρνηση εγγυάται στους εφοπλιστές ότι δεν θα φορολογηθούν στο παρόν ή το μέλλον.
15. Απαλλαγή των σκαφών αναψυχής από τον ετήσιο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου