Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ο Κυριάκος κάνει κομματικό πάρτι









Γεύση από το μέλλον των υπουργείων δίνει το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου με πρόσχημα το νέο οργανόγραμμα οι αντιφρονούντες γενικοί διευθυντές αντικαθίστανται από κυβερνητικούς.
Του Στέργιου Ζιαμπάκα

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Η αρχή για το «πάρτι» απευθείας αναθέσεων καθηκόντων προϊσταμένων και κατανομής στελεχών σε θέσεις ευθύνης με μια… υπουργική μονοκονδυλιά, ξεκινά από τις Διευθύνσεις του ίδιου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιβεβαιώνοντας όσους προειδοποιούσαν ότι επανέρχονται στο Δημόσιο τα χαρακτηριστικά ενός κομματικά ελεγχόμενου τομέα, μέσω των μεταβατικών διατάξεων του νόμου για την επιλογή προϊσταμένων.


Με πρόσχημα την έναρξη ισχύος του νέου οργανογράμματος του υπουργείου του και τη λήξη των θητειών όλων των προϊσταμένων που αυτή συνεπάγεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο για όσα θα παρακολουθήσουν και στα υπόλοιπα υπουργεία, όπου τα νέα οργανογράμματα θα εφαρμοστούν εντός των προσεχών δύο μηνών: καθαίρεση των… αντιφρονούντων γενικών διευθυντών και τοποθέτηση των φιλικά προσκείμενων στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, πρώην, πλέον, γενικός διευθυντής με 3ετή θητεία στη συγκεκριμένη θέση, 11 έτη σε διευθυντική θέση και 28 σε υπηρεσία, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου, αλλά και επιλεγμένος έπειτα από κρίση του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) το οποίο χαρακτηρίζεται ως το πλέον αξιοκρατικό σύστημα επιλογής, καθαιρέθηκε και αποτελεί πλέον ένα απλό υπάλληλο.

«Συμπτωματικά» είχε αρνηθεί να προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης επιμερισμού των ποσοστώσεων της «αξιολόγησης» και ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με παράταξη που υποστηριζόταν από Αριστερές δυνάμεις.

Κραυγαλέες περιπτώσεις

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, την τύχη του απέφυγε «ημέτερος» γενικός διευθυντής, ο οποίος τοποθετήθηκε σε θέση προϊσταμένου διεύθυνσης και ήταν σύζυγος αδελφής πρώην υπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε θέσεις γενικών διευθυντών, τοποθετήθηκε στέλεχος που στο παρελθόν είχε διατελέσει σε διευθυντική θέση σε γραφείο υφυπουργού επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στέλεχος που ασκεί χρέη γραμματέα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και, ακόμη, μέλος της ΠΑΣΚΕ του Συλλόγου υπαλλήλων στο υπουργείο.

Περαιτέρω, ενδεικτικό της αντίληψης του κ. Μητσοτάκη περί «αξιοκρατίας» και «δικαιοσύνης» είναι το γεγονός ότι, πέραν του γενικού διευθυντή, παρέλειψε τέσσερις διευθυντές όλοι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, με 10 χρόνια σε θέσεις ευθύνης, που είχαν επιλεγεί με το αντικειμενικό, κατά γενική ομολογία, σύστημα του νόμου Ραγκούση (ν. 3839/2010). Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο νομοθέτης υπουργός, κ. Μητσοτάκης, κατά την έκδοση των αποφάσεων, ακυρώνει ουσιαστικά το ίδιο του το νομοθέτημα. Στις περιπτώσεις μη επανατοποθέτησης προϊσταμένων Τμήματος και Διεύθυνσης δεν μπήκε καν στον κόπο να αιτιολογήσει την πράξη του, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται ρητά από το νομοσχέδιο του.

Ο νόμος για την επιλογή προϊσταμένων δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή. Οι μεταβατικές του διατάξεις προβλέπουν την απευθείας ανάθεση καθηκόντων και την τοποθέτηση στελεχών σε θέσεις ευθύνης με υπουργική απόφαση. Εμπειρα στελέχη της δημόσιας διοίκησης υπολογίζουν ότι η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την επιλογή προϊσταμένων (συγκρότηση ειδικών υπηρεσιακών συμβουλίων, γραπτές εξετάσεις, συνέντευξη κ.λπ.) θα απαιτήσει περίπου δύο χρόνια. Σε πολλούς δημιουργείται η αίσθηση ότι τα περί «αξιοκρατικού» συστήματος εμφανίστηκαν ως τέχνασμα για να τεθούν σε ισχύ μόνο οι μεταβατικές διατάξεις. Με ωμό τρόπο -μία και μόνο υπουργική απόφαση, χωρίς αρμόδιες επιτροπές- θα αποδίδονται θέσεις ευθύνης. Μια νέα κυβέρνηση ενδέχεται να βρει απέναντι της ένα εχθρικό περιβάλλον στα υπουργεία και να μην έχει τη δυνατότητα συνεργασίας με τους νέους γενικούς διευθυντές.

……………………………………………………………

Ο καλύτερος μαθητής της τρόικας

Ολοκληρωμένος θεωρείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο ρόλος του στην ικανοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισημαίνει στην τρόικα, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, ότι έχει καταρτιστεί όλο το σχετικό θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο.

Αναφορικά με την απαράδεκτη συμπλήρωση του σχετικού «ποσοτικού στόχου», απομένουν για την κυβέρνηση περίπου 5.500 απολύσεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θεωρείται πλέον από το ΥΔΜΗΔ το μείζον στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέρος τους ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και στις αρχές του 2015. 
Τις «δεξαμενές» για τις 5.500 απολύσεις αποτελούν συνοπτικά: «Διαθέσιμοι», «Πλεονάζοντες» από τη συρρίκνωση νομικών προσώπων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Τουρισμού και, τέλος, υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα (το ΥΔΜΗΔ εντάσσει σε αυτήν την κατηγορία και όσους ενδεχομένως απομακρυνθούν στο πλαίσιο του «επανελέγχου»). 

Το αίτημα του κ. Μητσοτάκη να προσμετρηθούν στους απολυμένους και οι περιπτώσεις των περίπου 1.650 συμβασιούχων που απομακρύνθηκαν με νεότερες δικαστικές αποφάσεις, δεν έχει γίνει δεκτό από την τρόικα. Τη χθεσινή συζήτηση απασχόλησε και το ζήτημα του νέου ενιαίου μισθολογίου. 
Οι αλλαγές κατά την εφαρμογή του παραμένουν ακόμη ανοιχτές. Συναρμόδιο είναι και το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου