Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Δύο χρόνων νεκρή: «νόμιμος στόχος»-Aδυνατώντας να συλλάβει τον στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ, το Ισραήλ δολοφόνησε την οικογένειά το


 










 
 





 
 



 Του Γιώργου Τσιάρα

«Νόμιμο στόχο» χαρακτήρισε το Ισραήλ την άτυχη σύζυγο και τη δίχρονη κόρη του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ, που φονεύθηκαν μέσα στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια των νέων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών την Τρίτη το βράδυ στη Γάζα. 
Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι τουλάχιστον 45 άνθρωποι, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο σε 80 συνολικά επιδρομές έχουν σκοτωθεί ακόμη 20 άνθρωποι στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Αψηφώντας τον θάνατο που πέφτει συνεχώς από τον ουρανό, χιλιάδες κάτοικοι της Λωρίδας συγκεντρώθηκαν για το τελευταίο αντίο στα νέα θύματα της ισραηλινής αντίληψης περί συλλογικής ευθύνης: το σύνθημα «Βομβαρδίστε το Τελ Αβίβ» δονούσε για πολλή ώρα την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της κηδείας, ενώ η μητέρα της αδικοχαμένης γυναίκας του Ντεΐφ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι έχει άλλες 100 κόρες για να του προσφέρει σε γάμο.

Δεν ήταν εκεί

Ο Ντεΐφ, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν βρισκόταν στο σπίτι του την ώρα του βομβαρδισμού, δεν εμφανίστηκε για λόγους ασφαλείας στην κηδεία της ίδιας του της οικογένειας. 
Η «απάντηση» του Ντεΐφ και των μαχητών του στο χτύπημα ήταν η εκτόξευση τουλάχιστον 130 ρουκετών προς το νότιο, κυρίως, Ισραήλ, το Τελ Αβίβ -περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου του- και την Ιερουσαλήμ: 
το νέο μπαράζ δεν είχε χειροπιαστό αποτέλεσμα, αφού δεν σημειώθηκαν απώλειες, αλλά αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως η Χαμάς διαθέτει ακόμη σημαντικό οπλοστάσιο, αλλά και διάθεση αντίστασης. Αξιοσημείωτη ήταν και η εκτόξευση δύο ρουκετών κατά πλατφόρμας άντλησης φυσικού αερίου στη θάλασσα, περίπου στα τριάντα χιλιόμετρα ανοιχτά της Γάζας.

Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της Χαμάς, το Ισραήλ έσπασε την Τρίτη πρώτο την ανακωχή, παρά τις περί του αντιθέτου κατηγορίες, σε μια προσπάθεια να αιφνιδιάσει τους Παλαιστίνιους μαχητές και να δολοφονήσει τον Ντεΐφ: τον μακροβιότερο πλέον αρχηγό των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, καθώς έχει επιζήσει από πέντε –μαζί με τη χθεσινή- απόπειρες δολοφονίας από το 2002 ώς σήμερα. 
Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν πως ο Ντεΐφ δεν κυκλοφορεί στην επιφάνεια της Γάζας, ούτε βεβαίως κοιμάται σπίτι του: η ισοπέδωση της οικογενειακής κατοικίας του είναι από κάθε άποψη μια τιμωρητική, δολοφονική επιδρομή με στόχο αμάχους.

Κανείς στο Τελ Αβίβ δεν έκλαψε για τις νέες «παράπλευρες απώλειες» κατά τη διάρκεια της «απόπειρας εξωδικαστικής εκτέλεσης», όπως αποκαλούν αυτές τις κρατικές δολοφονίες οι Ισραηλινοί: «Του Μοχάμεντ Ντεΐφ του αξίζει να πεθάνει όπως ο πρώην αρχηγός της Αλ Κάιντα, Μπιν Λάντεν. Είναι νόμιμος στόχος και όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να τον εξοντώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Γιδεόν Σάαρ στο ραδιόφωνο του στρατού.
 Οπότε, προφανώς, άξιζαν να πεθάνουν και οι οικείοι του, οι γείτονές του και πάει λέγοντας… Οσο για νέες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, μετά το οριστικό ναυάγιο του Καΐρου, ούτε λόγος: «Οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς δεν εξυπηρετούν την ασφάλεια του Ισραήλ και δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν» δήλωσε ο Σάαρ.

Στο ίδιο μήκος κύματος συντονίστηκε, λίγες ώρες αργότερα, και ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος προειδοποίησε τη Χαμάς ότι το Τελ Αβίβ θα απαντήσει «με μεγαλύτερο σθένος» σε κάθε επίθεσή της, ώσπου να τη «συνθλίψει». «Η επιχείρηση δεν έχει τελειώσει όσο δεν έχουμε εξασφαλίσει με βεβαιότητα την ασφάλεια και την ηρεμία των Ισραηλινών πολιτών», δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων στο Τελ Αβίβ, προσθέτοντας ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, περιλαμβανομένης μιας νέας χερσαίας επέμβασης. Κατά τα άλλα βέβαια, ο «Μπίμπι» υποστήριξε ότι βλέπει έναν «νέο διπλωματικό ορίζοντα» για το Ισραήλ, υπονοώντας το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους –δηλαδή με τον Αμπάς και τη Φατάχ- μόλις ο πόλεμος τελειώσει και η Χαμάς, την οποία εκ νέου παρομοίασε με το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, αφανιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου